У Житомирі за кошти уряду Естонії термомодернізують три багатоповерхівки: платіжки за опалення знизяться на 40-50%

У Житомирі за кошти уряду Естонії термомодернізують три багатоповерхівки: платіжки за опалення знизяться на  40-50%

Важлива ініціатива з термомодернізації трьох багатоповерхових будинків, яку фінансує уряд Естонії, вже розпочалася. Зараз ці будівлі проходять комплексне обстеження, що стало першим етапом реалізації проєкту. Обстежують будинки за допомогою дрона, 3D-сканера, фотогеографічного обладнання, використовують також реєстратор клімату в приміщенні та у вентиляційних шахтах. Про це повідомляє пресслужба Житомирської міської ради. 

«Термомодернізація спрямована на підвищення енергоефективності житлового фонду міста. Основна мета — зниження енергоспоживання та витрат на опалення, що сприятиме покращенню умов проживання мешканців та зменшенню негативного впливу на довкілля. Ми щиро вдячні Естонії за підтримку та допомогу», — говорить Артем Ражев, начальник управління муніципального розвитку Житомирської міської ради. 

Обстеження будинків — це комплексний аналіз теплових характеристик будівель: «Спеціалісти оцінюють стан  існуючих систем опалення та ізоляції, а також визнають необхідні заходи для підвищення енергоефективності. Ми перевірили стан фасадів, дахів, підвалів і вікон, аби визначити, які саме елементи потребують оновлення або заміни», — розповідає Тарго Каламеес, професор будівельної фізики Талліннського технологічного університету (Естонія). 

Відео дня

Фінансування проєкту урядом Естонії стало можливим завдяки програмі міжнародної співпраці, спрямованої на підтримку екологічних та енергоефективних ініціатив у різних країнах.  

Проєкт передбачає утеплення фасадів будинків, заміну старих вікон на енергоефективні, оновлення систем вентиляції, а також встановлення сучасних систем моніторингу енергоспоживання. Очікується, що після завершення термомодернізації витрати на опалення знизяться на 40-50%. 

Мешканці будинків, які термомодернізують, позитивно сприйняли новину про проєкт: «Нашому будинку понад 50 років. Сподіваємося, що після проведення робіт покращаться  умови проживання, зменшаться рахунки за опалення та знизиться навантаження на енергетичну систему», — каже Валентин Рибачук, голова ОСББ.

Джерело: Житомирська міська рада

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up