У Житомирі з місцевого бюджету можна отримати компенсацію на капремонт ліфтів

У Житомирі з місцевого бюджету можна отримати компенсацію на капремонт ліфтів

ОСББ та управляючі компанії можуть скористатися правом отримати фінансову допомогу з місцевого бюджету на капремонт ліфтів у багатоповерхових будинках. 

Як повідомляяє пресслужба міськради, для цього закладаються  кошти на співфінансування. Цьогоріч передбачено  1,5 млн  грн. 

До 30 червня управління житлового господарства міської ради приймало заявки.  Всього їх подано 17 на  загальну суму  2 млн 382 тис.

28 липня о 10:00 конкурсна комісія визначатиме переможця. Андрій Гуменюк, начальник управління житлового господарства міської ради, розповідає, як  це  відбувається:

Відео дня

«Представник ОСББ  чи управителя  надає  у закритому конверті свою цінову пропозицію на зведений кошторис та довідку з банку про наявність коштів для погашення частини коштом власників квартир.

 Для того, аби всі учасники конкурсу були в рівних умовах, розроблено механізм розрахунку,  після чого формується відповідний рейтинг на основі дольової участі співвласників багатоквартирного будинку в розрахунку на 1 кв. м. від загальної площі квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку чи окремого під’їзду».

Один будинок може мати декілька ліфтів. Так, у 2020 році у 10 багатоповерхових будинках капітально відремонтували 24 ліфти. Тоді використано було 771 тис. грн бюджетних коштів при передбаченому 1 млн грн.

Порядком визначено, що  учасники конкурсу мають право на повторну участь. В управлінні житлового господарства пояснюють чому:

«При складанні дефектного акту голова ОСББ чи управитель керуються необхідністю у проведенні капітального ремонту, вартістю робіт та наявними зібраними коштами. Тобто на одному конкурсі  провели заміну, умовно, двигуна,  а на наступному  - канатів. Зауважую,  що ліфт - це об'єкт підвищеної небезпеки. Виробники вузлів та деталей надають гарантію в середньому на пів року.  За інтенсивної експлуатації ліфта деталі зношуються і потребують постійного оновлення».

Чи ліфт вичерпав свій ресурс і потребує повністю капітального ремонту або повної заміни, визначає експертна оцінка технічного стану ліфта, яка проводиться після 25 років з дня виробництва. У Житомирі приблизно 1070 ліфтів,   більшість з них  експлуатуються вже понад 25 років.

Нагадаємо,  що  з  2019 року приміщення загального користування є спільним майном  співвласників багатоквартирного будинку.  Житомирська міська рада надає можливість отримати фінансову підтримку, тому в управлінні житлового господарства закликають представників багатоквартирних будинків активніше брати участь у конкурсах.

Зазначимо також, що до 14 серпня управління  проводить прийом заявок  на участь у конкурсі на проведення капремонту у багатоквартирних будинках на умовах співфінансування.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up