У Житомирі відкриють перший  в Україні офіс Державної інспекції архітектури та містобудування

У Житомирі відкриють перший  в Україні офіс Державної інспекції архітектури та містобудування

Державна інспекція архітектури та містобудування України підписала Меморандум про співпрацю з Житомирською політехнікою, - повідомляє пресслужба обласної ради.

У Державному університеті «Житомирська політехніка» відбулась зустріч із головою Державної інспекції архітектури та містобудування Семеном Кривоносом, на якій обговорили можливість відкриття першого в Україні офісу ДІАМ у Житомирі та підписали Меморандум про співпрацю між Державною інспекцією архітектури та містобудування та навчальним закладом.

Участь у заході взяли голова обласної ради Володимир Федоренко, голова обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин, ректор Державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов та колектив вишу.

«З цього навчального року політехніка відкриває набір на нову спеціальність – «Будівництво та цивільна інженерія». Наш університет єдиний буде здійснювати підготовку таких спеціалістів в області. Ми маємо укладені договори та відповідні програми підготовки та перепідготовки спеціалістів з програм державних службовців», - зазначив Віктор Євдокимов.

Відео дня

ДІАМ – це новостворений орган, головою якого 19 травня було призначено Семена Кривоноса. За його словами, вже оголошено перші конкурси на заміщення посад.

«Дана інспекція буде виконувати повноваження у сфері будівельного контролю  та нагляду. Ми маємо перезавантажити систему. Сподіваюсь на ефективну співпрацю з обласною та міською владою та відкриття прозорого офісу. Ми хочемо надавати високопрофесійні послуги без корупції», - сказав голова ДІАМ Семен Кривонос.

«На території Житомирщини знаходяться 342 родовища: пісок, глина, кварцити, щебінь тощо. Один вид діяльності інспекції буде направлений на дослідження та аналіз якості цих будівельних корисних копалин. Ми як університет маємо цілий факультет гірничої справи. Тому наші фахівці на часі. Крім того, в області 12 будівельних компаній, кількість будівництва зростає,  а фахівців не вистачає. Тому даний меморандум та ініціатива сьогодні дуже актуальні», - зазначив Віктор Євдокимов.

«Мені приємно, що політехніка йде в ногу з часом. Від сьогодні ми бачимо результат «Великого будівництва». Головним інвестором будівельних об'єктів наразі є держава, тому є потреба у спеціалістах і це чудово, що політехніка крокує в ногу з часом», - підкреслив Віталій Бунечко.

Як зазначив голова обласної ради Володимир Федоренко, дуже важливо, що в основі реформи архітектурно-будівельного контролю лібералізація можливості будівництва, криміналізація відповідальності учасників цього процесу та кардинальна зміна підходів.

«Пишаємось, що перший  в Україні офіс ДІАМ буде відкрито на Житомирщині! Я вірю, що ДІАМ зможе повністю викорінити корупційну складову, що була раніше. Це перший надпотужний випадок, коли корупційна гідра буде роздавлена. Я вважаю, що це пряма заслуга і синергія співпраці усіх гілок влади», - сказав Володимир Федоренко.

«Ваш приїзд до Житомира сьогодні дуже знаковий, адже жорсткий контроль за незаконними забудовами в результаті реалізації реформи буде належати саме до компетенції органів місцевого самоврядування. Громади будуть зобов'язані контролювати всі будівельні процеси на своїх територіях і виявляти об'єкти самочинної забудови. Також, ми дуже сподіваємось, що внаслідок реформи Житомирщина, як і вся Україна зможе збільшити інвестиції у будівельну та  містобудівну галузь, яка стане, чесною, прозорою і надійною», - додав Володимир Федоренко звертаючись до голови ДІАМ.

Довідково.

Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Утворена Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1340 на заміну Державній інспекції містобудування та Державній сервісній службі містобудування, що були утворені 13 березня 2020 р. замість Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Основним завданням ДІАМ є реалізація державної політики з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, в тому числі: здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, державного архітектурно-будівельного нагляду, ліцензування видів господарської діяльності з будівництва об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, та здійснення контролю за додержанням суб'єктами господарювання ліцензійних умов провадження видів господарської діяльності з будівництва об'єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об'єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

photo5433842127701390222

photo5433842127701390222

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up