У Житомирі тестують обладнання нової ТЕЦ і намагаються побудувати ще одну, але без документів

У Житомирі тестують обладнання нової ТЕЦ і намагаються побудувати ще одну, але без документів

У Житомирі тестують обладнання нової ТЕЦ, але питань до будівлі більше, ніж відповідей на них.

На житомирській теплоелектростанції поблизу проспекту Миру, де проводять реконструкцію, працівники «Житомиртеплокомуненерго» почали тестувати обладнання. Станцію, котра працюватиме на подрібненій деревині, планують запустити в роботу у грудні 2021 року. Про це журналістам розповів технічний директор «Житомиртеплокомуненерго» Петро Сергійчук.

За його словами, станом на 20 вересня працівники змонтували 100% обладнання і займаються підключенням станції.

Зі слів директора «Житомиртеплокомуненерго» Дмитра Рогожина, будували станцію з 2019 року, загальна вартість робіт – 300 мільйонів гривень. Це гроші, отримані за швейцарським проєктом SEKO та з міського бюджету.

Відео дня

«Вона буде опалюватися щепою будь-якого виду, бо ми маємо пічку, яка може спалювати деревину вологістю до 50-55%, тобто ми не маємо жодних обмежень. Така станція важлива не лише для Житомира, а й для України. Це приклад заміщення дорогого газу і використання палива не лише для тепла, а й для електроенергії на власні потреби і потреби міста», – сказав Дмитро Рогожин.

Тендер за тендером, або коли що будувалося

Запуск станції планують на грудень 2021 року. Інформацію про черговий тендер, а саме про реконструкцію районної котельні РК-10 за адресою: м. Житомир, пров. 1-й Винокурний, 36-а за допомогою встановлення термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна (паливо – тріска деревини), ми знаходимо на сайті Prozorro.gov.ua. Також там зазначено, що строк поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг– 31 жовтня 2021 року.

За словами фахівців, що встановлюють вказане обладнання, термодинамічна установка органічного циклу Ренкіна комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію. Її потужність – 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. ТЕЦ зможе забезпечити теплом 60 тис. кв. м площі. До того ж установка цілодобового циклу дасть можливість будинкам на вулицях Малікова, Вільський Шлях та проспекті Миру отримувати гарячу воду цілодобово.

Взагалі зазначалося, що концепція нової ТЕЦ – «зелені» технології, зменшення викидів CO2 (викиди зменшаться до 12 650 тонн на рік), енергозаощадження (зменшення споживання  електроенергії до 8050 МВт/год на рік). Місто також зменшить споживання природного газу до 6 326 854 нм3 на рік.

У КП зазначають, що отримали позитивний висновок від  екологічної інспекції щодо впливу на довкілля. Житомиряни та працівники ТЕЦ зможуть в режимі реального часу спостерігати за кількістю атмосферних викидів: на території станції обладнають монітор для погодинної візуалізації викидів в атмосферу.

На сайті міської ради також стверджується, що КП зможе отримати додатковий дохід та стримати ріст тарифів, бо місто меншою мірою залежатиме від зростання цін на енергоносії. Нагадуємо, що об’єкт зводився за кошти уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Вартість – близько 300 млн грн, з  яких майже 100 млн – бюджет громади.

Перші несподіванки

Але 1 вересня 2021 року комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради оголосило тендер з підвищення ступеню автоматизації та заміни окремих одиниць технологічного обладнання існуючої газової котельні РК-10. Очікувана вартість закупівлі – 36,3 млн грн. Саме про це міститься інформація на вже згаданому сайті Prozorro.

За умовами тендерної документації, виконати роботи за адресою: провулок 1-й Винокурний, 36-а підрядник має до 1 жовтня 2022 року. Джерело фінансування – місцевий бюджет.

І знову у технічних умовах зазначається, що цей проєкт розроблений з метою підвищення ступеню автоматизації та заміни окремих одиниць технологічного обладнання існуючої газової котельні та підключення нової ТЕЦ з органічним циклом Ренкіна, що генеруватиме додаткову теплову потужність у розмірі близько 5,3 МВт з температурним графіком взимку 90/70°С та влітку 65/35°С.

Досліджуючи документи тендера, ми можемо переконатися у тих же самих вимогах, що й у попередній тендерній документації. Крім того, вказано, що підрядник має зробити повний комплекс робіт з реконструкції автоматизації та здійснити певні заходи щодо організації теплопостачання. Це дуже дивно, але це вже третя закупівля з реконструкції котельні РК-10. Комунальне підприємство «Житомиртеплокомуненерго» у травні 2020 року провело тендер на реконструкцію районної котельні РК-10 через встановлення термодинамічної установки органічного циклу Ренкіна (паливо – тріска деревини). Перемогу у тендері отримало ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго». У червні 2020 року замовник та підрядник уклали угоду на 51,3 млн грн. Нагадуємо, що роботи мають бути виконані до 31 жовтня поточного року.

Також на сайті Prozorro можна ознайомитися із зауваженнями аудиторів щодо проведення тендера та про виявлені порушення. Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області наказом від 10.06.2020 року № 39 оголосив про початок моніторингу закупівель. У висновку про результати моніторингу закупівлі від 19 червня 2020 року зазначені виявлені порушення: тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону; порушення законодавства в частині складання форм документів у сфері публічних закупівель; невідхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону; порушення законодавства в частині невідміни замовником закупівлі.

Крім того, на тому ресурсі оприлюднено кілька додаткових угод щодо продовження строків дії договорів та у зв’язку зі зміною споживчих цін. Це не перешкодило провести черговий тендер та у травні 2021 року укласти угоду із ТОВ «Спецтермомонтаж-Енерго» на 14,6 млн грн. Саме ці роботи мають бути виконані до 1 жовтня 2021 року.

Порівняння тендерної документації – приховані подвійні платежі

Досліджуючи тендерну документацію та ретельно вивчаючи технічні завдання, ми можемо переконатися в тому, що, незважаючи на те, що на погоджувальних нарадах напередодні сесії обговорювали питання встановлення додаткового обладнання, у технічних документах майже все, що потрібно виконати за умовами тендеру, – це встановити додаткові насоси та прокласти трубі для теплоносіїв. Отже, грубо кажучи, за кошти бюджету міста прокладають тепломережі, які потім будуть передані на баланс КП «Житомиртеплокомуненерго» і по яких потім за кошти містян будуть подавати тепло до їхніх осель. У цьому місці не зовсім зрозуміло, чому житомиряни за інвестиційними умовами повинні сплачувати за постачання вдвічі або навіть втричі більше.

Щодо специфікації, то ми в технічних умовах бачимо у всіх тендерах аналогічні роботи. Пояснити це при особистому спілкуванні спеціалісти не змогли. Тож логічно зробити припущення, що ми також платимо кілька разів за одні й ті ж роботи.

Цікаве обговорення напередодні сесії міськради

Ми вже згадували, що дуже цікаві процеси відбувалися у міськраді перед сесією. Склалося враження, що така активна і потужна медіапідтримка була необхідна, щоб врешті-решт заплутати і депутатів, і всіх житомирян. А тоді на сесії можна буде прийняти будь-яке потрібне рішення. Але на погоджувальних нарадах та на депутатських комісіях напередодні одинадцятої сесії Житомирської міської ради були озвучені трохи інші деталі.

Насамперед усі роботи в місті повинні виконуватися за нормами законодавства – спочатку публікуйте проєкт. Це наші податки, наше місто, наше здоров'я.

А зараз постає не тільки питання, чому саме за аналогічні роботи було сплачено з міського бюджету кілька разів. Напевно, ніхто не звернув уваги на те, що вартість кубічного метра деревини суттєво збільшилася. Вся «зелена» енергетика Європи стогне від подорожчання. В Україні за кубічний метр дров доводиться платити від 2,5 тис грн. 

І головне питання: яка доцільність була витратити на звичайнісінький ремонт котельні під виглядом реконструкції майже 100 мільйонів з міського бюджету, якщо собівартість тепла на деревині буде більша за собівартість на природному газу майже втричі? І в яку суму тоді обійдеться платіжка за обігрів власних осель житомирян після такого «покращення»?

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Ігор Мазепа

    Свого часу шведи пропонували побудувати набагато мудрішу екологічну ТЕЦ, яка б зменшила комуналку до мінімуму. Але з якихось причин керівництво міста їх відфутболило. Бабло перемогло мораль.

keyboard_arrow_up