У Житомирі розповіли, якою має стати набережна Тетерева

У Житомирі розповіли, якою має стати набережна Тетерева

На «Майстерні міста» у Житомирі презентували проект концепції реконструкції набережної річки Тетерів.

«Коли ми говоримо про візію – ми говоримо про мрію», – ділиться міський голова Сергій Сухомлин.

За словами мера, проект ще не готовий остаточно. «Я не хотів би, щоб ви розглядали цей проект з точки зору реконструкції набережної, тому що це лише вирвана з контексту частина проекту. У нас набагато серйозніші цілі та завдання. Це концепція, яка повинна змінити ставлення людей до міста і дати їм нові можливості. Ми можемо залучати інвесторів, реєструвати індустріальні парки, будувати заводи, люди отримуватимуть достойну зарплатню... Чи будуть вони щасливі в повному обсязі – мабуть, ні. Такі об’єкти – це інша точка росту для міста, тому що веломаршрут і пішохідний маршрут вздовж річки Тетерів – це не просто маршрути, а зона, де з’являтимуться спортивні об’єкти по різним програмам» – пояснює Сергій Сухомлин.

Як розповів очільник міста, даний проект уже отримав достатньо серйозної критики з боку  експертів по програмі інтегрованого розвитку міст, тож даний варіант не є остаточним і попереду низка змін.

Відео дня

«Ми розглядаємо різні варіанти фінансування цього проекту. Необов’язково це буде бюджет міста. Можливо, це будуть грантові гроші. Але якщо ми не будемо працювати і не будемо мріяти – цей проект ніколи не стане дійсністю», – підсумував Сергій Сухомлин.

Команда розробників з Києва, котра займається проектуванням набержної, переконана, що година їзди від Києва – велика перевага Житомира, оскільки киянам уже набридла столиця і вони шукають нових місць для відпочинку.

Представник команди розробників Катерина розповідає:

«Ми пропрацювали основні входи до набережної та зони пішохідної доступності з Чуднівського проспекту. Протяжність маршруту приблизно 5 км – від південного мосту до Гіропарку».

Проект розділився на дві черги, і першу пропрацювали більш детально оскільки, на думку розробників, саме вона є «ядром» для розвитку міста та активізації молоді.

«У першій черзі відначається місце саме під пішохідним мостом. Тут передбачені лавиці, альтанки, зони відпочинку, фотозони. Для нас це спортивна зона, де буде скейт-парк, фуд-корти, гастрномія. Планується створити професійний скейт-парк, де можна буде проводити змагання. У Києві наразі такий лише один, на Поштовій Площі, і то він у не дуже гарному стані», – відначає Катерина.

Крім цього, розробники врахували інклюзивний підхід до створення проекту. Тож на всю набережну передбачений безбар'єрний доступ усіх груп населення, з дотриманням усіх нормативів.

«Друга зона – “зона острівця”. Вона буде більш спокійною. Тут планується створити спортивні майданчики для дітей різних вікових груп, теснісні корти й “спокійні зони”, де можна буде, наприклад, посидіти з книжкою або відпочити мамам з дітьми», – розповідають проектанти. Крім цього, оскільки Тетерів – тиха річка, у розробників є ідея просувати у Житомирі модельний спорт (машинки та яхти на пультоуправлінні), який нині є дуже популярним.

Загалом проект реконструкції передбачає лавиці та альтанки, болард, велопрокат, дитячі майданчики, ліфт, мотузковий парк, парковку, прокат човнів, пікнік-зону, скеледром, спортивну зону, туалет, торговельні точки, оглядовий майданчик і місце проведення фестивалів. Однак і мер, і розробники наголошують, що це – лише концепція, котра в подальшому буде доопрацьовуватися та видозмінюватися.

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Марина Талько

    Цікаво, а редактор є у інтернет-варіанті друкованого видання?! Мало того, що замість укр букв - квадрати?????!!!!!!, так ще й матеріал викладено так, що складається враження, що це переклад з російської мови через гугл-перекладач!

    Робіть щось з цим!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up