У Житомирі обіцяють платити за сфотографоване сміття

У Житомирі обіцяють платити за сфотографоване сміття

Житомирські парки та вулиці, тротуари й двори буквально встелені сміттям – від поодиноких недопалків та папірців до цілих куп непотребу. Бруд навколо став настільки звичним, що багато хто взагалі не помічає його, сприймаючи як невід’ємну частину пейзажу.

 

У Житомирі протягом лютого – квітня розпочинається пілотний період соціального проекту «Я за чисте місто», який для покращить екологічну ситуацію в місті.

 

Про це розповів голова Житомирської обласної молодіжної громадської організації «ХХІ покоління» Віталій Сівко під час прес-конференції в Житомирській міській раді 26 січня.

Відео дня

«У Житомирській області 858 смітників складають більше 760 гектарів. Це все негативно впливає на здоров’я, на стан екології, на чистоту землі, повітря, води.

Нам дуже важливо донести необхідність покращення екологічної ситуації в місті, і тому ми розпочинаємо проект, який дасть можливість мешканцям Житомира жити у чистоті. Ми відчуваємо відповідальність за майбутнє Житомира та України, і тому ми починаємо будувати свідомість з простого і зрозумілого - з чистоти», - зазначив Віталій Сівко.

 

За його словами, кожен житомирянин та гості міста, які сфотографують  засмічені місця та людей, котрі смітять, мають надіслати фотографії на електронну адресу проекту та отримати за це грошову винагороду. Головними умовами є те, що фотографія має бути якісною: видимість обличчя людей, номери будинків, номери автомобілів, вулиць міста Житомира. Особи, які не досягнули 18 років – не можуть взяти участь в подібній акції.

«Перші два місяці – пілотні. Це досить велика і складна робота, яка в Україні не впроваджувалася. Щоб ідентифікувати особу, яка надіслала фото, вона має надіслати копію першої сторінки паспорта. Особисті дані ніде не будуть використані. Матеріали будуть зібрані та передані на розгляд міськвиконкому. Потім буде відбуватися сплата штрафу. Щоб промотивувати тих громадян, які помічають, що відбувається навколо, хочемо подати на виконком пропозицію про матеріальне заохочення таких людей», – наголосив Віталій Сівко.

Також проектом передбачено встановлення сміттєвих баків для роздільного збору сміття.

«За рік в Україні викидають 800 тис. тонн пластику, 1,5 млн тонн паперу та картону, 1 млн тонн скляної тари, 30 тис. тонн кольорових металів, 897 тис. тонн харчових відходів. У Житомирі є смітники, але дуже мало з них призначені для розподілу сміття. Якщо людина забажала розподіляти сміття на пластик, скло, метал і твердо-побутові відходи, тоді їй доведеться везти своє сміття кудись,  де такий контейнер є, або просто підлаштуватися під ситуацію і викидати сміття в загальний контейнер», - сказав він.

 

На завершення організатори повідомили, що цей проект планують продовжити і у наступному році.

«Щоб покласти край навалі сміття, ми розробили проект «Житомир – не смітник, який у минулому році у голосуванні за проекти Бюджету участі посів четверте місце і має бути реалізований упродовж року, - уточнила автор проекту «Житомир – не смітник», виконавчий директор Агенції регіонального розвитку «Молодь України» Ірина Мороз.

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up