У Житомирі на Театральній можуть загинути дерева, пошкоджені під час ремонту тротуару

У Житомирі на Театральній можуть загинути дерева, пошкоджені під час ремонту тротуару

У Житомирі дерева, яким підрубали коріння вздовж тротуару по вулиці Театральній, у разі сухої весни можуть загинути.

Про це повідомляє Суспільне.

Розповідає еколог Іван Хом'як.

За його словами, коріння, яке обрізали, надавало деревам третину поживних речовин з ґрунту.

Відео дня

"Незважаючи на стрижневу кореневу систему, більшість поживних речовин береться з поверхневого шару ґрунту, – розповідає Іван Хом'як. – Інший нюанс, що таке підкопування зменшує тримання дерева за ґрунт. Це становить додаткову загрозу при сильному вітрі, бо дерево може впасти і завдати шкоди. Чи вистачить залишків кореневої системи для такого достатньо великого дерева ніхто сказати не може. У суху погоду воно загине, а у вологу може пустити додаткові корені. Однозначно після такого обрубування стан дерев погіршиться".

Виконроб Всеволод Фещенко розповів кореспондентам Суспільного, що коріння лип вздовж тротуару на Театральній попідрубували, щоб утрамбувати щебеневу подушку під майбутню плитку.

"Тут буде дуже гарно, – каже Всеволод Фещенко. – Тут плитка буде метр п'ятдесят на метр п'ятдесят навколо дерева. Плитка буде не просто бетонною, а пористою, як решітка, щоб дерево дихало".

Всеволод Фещенко каже, що підрубування коренів не зашкодить деревам.

"Все буде ідеально, вони відійдуть буквально за зиму, – каже Всеволод Фещенко. – Це все одно, що зробити щеплення або коронування дерева".

Житомиряни кажуть, що зелені насадження потрібні, бо це – легені міста.

За словами керівника міського управління капітального будівництва В'ячеслава Глазунова, у проєкті реконструкції передбачено, що ці дерева не викорчовуватимуть.

"В проєкті не передбачено зрізання дерев вздовж вулиці Театральної, – каже В'ячеслав Глазунов. – Роботи планують завершити до кінця поточного року. Вартість всіх робіт – 5 мільйонів гривень".

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up