У Всесвітній день донора крові в Житомирі нагородили найактивніших донорів

У Всесвітній день донора крові в Житомирі нагородили найактивніших донорів

До Всесвітнього дня донора крові Житомирі обговорили перспективи розвитку добровільного донорства та нагородили найактивніших донорів почесними подяками за вагомий внесок у цю благородну справу.

Як розповіла під час прес-конференції заступник головного лікаря Житомирського обласного центру крові Алла Островська, головним з трьох принципів донорства, проголошених Всесвітньою організацією охорони здоров’я, є добровільне донорство.

«Добровільні донори гарантують безпеку і якість, котрі є наступними принципами цього завдання. Донори – це люди, котрі жертвують частинкою себе заради порятунку життя інших. Добровільні донори, розуміючи питання потреби та необхідності в компонентах для пацієнтів, маючи гарний стан здоров’я, свідомо приходять і стають донорами. Напрямок добровільного донорства має більше перспектив для розвитку і є гарантією якості та безпеки компонентів, які отримують пацієнти», – зазначила Алла Островська.

За статистикою по області, у 2016 р. здійснено 12 140 донацій крові та її компонентів, у закладах охорони здоров’я проведено 16 231 переливання.

Відео дня

Нині на Житомирщині нараховується понад 2 тисячі почесних донорів. З нагоди свята у Житомирському обласному центрі крові за вагомий внесок у справу донорства крові та її компонентів вручили подяки людям, котрі регулярно приходять до медичного закладу і рятують життя іншим.

«Я є дійсним військовослужбовцем Збройних Сил України і регулярно пропагую донорство серед своїх товаришів по службі. Сам я вже є донором 16 років і надалі допомагатиму усім, хто цього потребує. Хочу в майбутньому передати свою естафету синові, якому вже зараз розповідаю про користь і необхідність цієї справи», – ділиться донор Володимир Романець.

Ще один донор сам пройшов етап, коли потребував допомоги, і з того часу рятує життя іншим.

«Колись здавали для мене кров, мені потрібна була допомога. Після того пройшло кілька років, і от вже 17 років я регулярно є донором крові», – розповів Віктор Авраменко.

Для деяких сімей донорство стає родинною справою. Так, цього дня подяку вручили донору Володимиру Веселовському, котрий розповів, що свого часу його мати була заслуженим донором. Разом з Володимиром подяку отримала і його дружина, Вікторія Веселовська.

«Ця справа у нас стала родинною. Спонукали до цього події, котрі відбуваються на Сході, а також інформація в засобах масової інформації про те, що краплина крові може врятувати дитяче життя. Тому коли потрібні еритроцити, тромбоцити – ми завжди долучаємося і допомагаємо», – поділилася Вікторія Веселовська.

Всесвітня організація охорони здоров’я щорічно до цього дня приурочує гасло, яким підкреслює значущість цього свята і цих людей.

«Чим ви можете допомогти? Здайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто. – цитує гасло заступник головного лікаря Алла Островська. – Тільки регулярне і добровільне донорство може принести користь нашому населенню і нашим пацієнтам».

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up