У селі Калинівка виник конфлікт між прихожанами місцевого храму

У селі Калинівка виник конфлікт між прихожанами місцевого храму

Питання, чия церква у Калинівці, має вирішити суд. 

У селі Калинівка Житомирського району виник конфлікт між прихожанами місцевого Свято-Покровського храму. Фактично одразу у соціальних мережах та ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що 3 листопада у селі Калинівка Левківської сільради представників ПЦУ не допустили до храму, який до цього належав УПЦ.

В офіційному повідомленні, яке було розміщено на сайті Житомирської єпархії УПЦ, стверджується: «Керували радикальними групами депутат Житомирської обласної ради від партії колишнього президента Руслан Павлюк, директор Житомирського міського кладовища Василь Ганченко і Валерій Колосівський». 

Відео дня

Нагадуємо, що Руслан Павлюк до того ж є головою обласної федерації з футболу. Зі слів присутніх примітним було те, що більшість з радикально налаштованих людей, які брали участь у подіях, не надто розуміються на релігійних питаннях.

Громадський діяч Ігор Малі, який є свідком конфлікту у с. Калинівка, розповів про те, як розгорталися події.

«Ще напередодні батюшка і парафіяни села Калинівка дізналися про те, що хочуть захоплювати храм. Коли батюшка з прихожанами УПЦ приїхали до храму, то побачили, що туди йде великий розлючений натовп. Вони зрозуміли, що храм можуть громити. Тому зіграла «система безпеки». Люди закрилися в храмі і викликали поліцію. Коли ми туди приїхали, то там було близько десяти чоловік біля храму. У тому числі Руслан Павлюк, голова обласної федерації футболу, якого називають "головним загоничем до Томосу по Житомирській області". 

Сам Павлюк – мешканець Глибочиці, і що він робив у Калинівці – незрозуміло. А Валерій Колосівський спочатку, не розібравшись, чому ми туди приїхали, відразу наголосив:«Зараз тут виженемо московських попів, а потім візьмемо центральний храм у Житомирі!». Ми боялися, що там буде побоїще. Почнуть виламувати двері храму. Після початку конфлікту в село до храму з'їхалася велика кількість справжніх вірян, а не тих, хто ніколи в храмі не був. Всім керував особисто Руслан Павлюк. Поліція бачила це, фіксувала, проте ніяких дій не вживала. Після приїзду вірян Павлюк і Колосівський поїхали. Адже їм добре відомо, що зараз справа про захоплення храму в суді. Ось після суду і будемо говорити, чий храм.

Хочу звернути увагу, що одразу з активізацією по захопленню храмів УПЦ вже було декілька повідомлень до поліції про «замінування» Свято-Преображенського кафедрального собору в Житомирі. Також неодноразово «мінували» Житомирську обласну державну адміністрацію. Причому «замінування» почалися після того, як в ЖОДА з’явився новий очільник. До цього ніхто навіть не міг про це подумати. Я вважаю все це тиском на свободу віросповідання. А житомирська поліція робить вигляд, що нічого не відбувається», – поінформував Ігор Малі. 

Отець Олександр Хрустюк, настоятель Свято-Покровського храму с. Калинівка, розповів наступне:  «Ми прийшли до храму, як зазвичай кожної неділі, служити божественну літургію. Близько дев’ятої до храму прийшли представники нової релігійної громади, які не мають ніякого відношення до нашої громади. Спочатку їх було чоловік десять, потім почали з’являтися якісь депутати, футболісти, почали кричати. Під час літургії ми закрилися в храмі, щоб вони не могли увірватися до нього. На дворі стояла поліція. Я не можу сказати, що відбувалося зовні, тому що ми продовжували служити літургію і перебували в храмі, допоки не була досягнута домовленість, що ми вийдемо, але ніхто не буде вторгатися до храму. 

Взагалі була підробка документів. Вони зареєструвалися під нашим кодом без нашого відома. Але ніякого права власності на храм в них немає, тому що всі документи залишилися в нас. 

У березні цього року, ще до президентських виборів, був схід села, де районні депутати вирішили провести збори нібито релігійної громади. Насправді це були збори територіальної громади, більшість з якої взагалі до церкви не ходить. 

Зараз за підробку документів відкрита кримінальна справа, але депутати різних рівнів продовжують спроби захопити наш храм».

Ми зв’язалися із секретарем Житомирсько-Овруцької єпархії Української православної церкви (ПЦУ) протоієреєм Павлом Ядчишиним, аби запитати про події у Калинівці. 

«Прокоментувати можу тільки, що у березні 2019 року громада Свято-Покровського храму с. Каліновка провела збори, де майже одноголосно проголосували за перехід до Православної церкви України. На сьогоднішній день є всі документи, але частина громади блокує вхід, щоб громада, яка пройшла реєстрацію, не зайшла у свій храм», – розповів Павло Ядчишин. 

Ми також отримали коментар від керівниці відділу комунікації поліції Житомирської області Алли Ващенко, яка повідомила наступне: «3 листопада  у с. Калинівці Житомирського району виник конфлікт між прихожанами місцевого Свято-Покровського храму. На місці події працювали поліцейські, які забезпечили правопорядок та не допустили силового протистояння. Встановлено, що сторони конфлікту є прихильниками різних конфесій православної церкви. Отже, коли одні проводили богослужіння в храмі, інші зібрались, аби провести у ньому інвентаризацію наявних цінностей (за рішенням місцевої громади). Оскільки сторони не змогли домовитись між собою, було прийнято рішення про закриття храму до вирішення питання у судовому порядку».

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up