У Коростені відремонтували військово-історичний комплекс "Скеля", пошкоджений авіаударом у березні минулого року

У Коростені відремонтували військово-історичний комплекс "Скеля", пошкоджений авіаударом у березні минулого року

В Коростені відремонтували військово-історичний комплекс "Скеля", пошкоджений під час авіаударів армії РФ шостого березня 2022 року. На ремонт витратили 350 тисяч гривень, розповів Суспільному Житомир Коростенський міський голова Володимир Москаленко.

За словами Володимира Москаленка, відремонтували вхідні двері, вікна та покриття території комплексу. Розташований у парку "Древлянський", комплекс вже функціонує і як музей, і як укриття у разі повітряної тривоги.

"Ми і силами комунальних підприємств, і кошти виділялися, щоб відремонтувати комплекс "Скеля" і щоб він далі працював, – каже Володимир Москаленко. – За скромними підрахунками ми потратили порядку 350 тисяч гривень на те, щоб провести у сховищі роботи. Сьогодні комплекс вже функціонує: і як музей, і як запасний пункт міста на випадок надзвичайних ситуацій".

 

Відео дня

В якості укриття музейний комплекс використовували і з початку повномасштабного російського вторгнення. Шостого березня 2022 року, коли бомбили Коростень, в ньому ховалися понад півтори сотні людей, каже комендант військово-історичного комплексу "Скеля" Орест Брезіцький.

 

"О дев’ятій годині вечора, коли в "Скелі" знаходилося 157 людей, відбувся авіаналіт. Скинули дві бомби на наш об'єкт. В середині люди, можна сказати, нічого не відчули. Якби не були відчинені броньовані двері з колесом, то вони б геть нічого не відчули. А так, коли вибухова хвиля зайшла всередину, вона підняла пил з підлоги – і більш нічого. Люди залишилися живі", – розповів Орест Брезіцький.

Наслідки авіаудару армії РФ по комплексу "Скеля". Коростень, сьоме березня 2022 року. Фото надав Олег Бошаков
Наслідки авіаудару армії РФ по комплексу "Скеля". Коростень, сьоме березня 2022 року. Фото надав Олег Бошаков

Зі слів Ореста Брезіцького, тоді люди ховалися у 24 кімнатах загальною площею понад 470 квадратних метрів.

Коридор музейного комплексу "Скеля" в Коростені. Коростень, Житомирська область, 26 червня 2023 року. Фото: Анжеліка Нестерчук для Суспільне Житомир
Музейні кімнати "Скелі", в який під час тривоги можуть перебувати люди. Коростень, Житомирська область, 26 червня 2023 року. Фото: Анжеліка Нестерчук для Суспільне Житомир

Військово-історичний об’єкт "Скеля" побудували в 1938 році. Це був один із командних пунктів на території тодішнього Київського військового округу.

Як раніше повідомляло Суспільне Житомир, шостого березня 2022 року внаслідок авіаудару російських військ по Коростеню був пошкоджений військово-історичний об’єкт "Скеля". За словами заступниці міського голови Коростеня Наталії Чижевської, після авіаудару комплекс "Скеля" перестав бути придатним як укриття.

Джерело: Суспільне Житомир

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up