У коордштабі з питань поводження з військовополоненими відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 95-ї одшбр

У коордштабі з питань поводження з військовополоненими відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 95-ї одшбр

Представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Нацполіції та Служби безпеки України надали консультації родичам та близьким військовослужбовців, які знаходяться у полоні або ж зникли безвісти.

Представник координаційного штабу зазначив, що облікова категорія «полон» у Національному інформаційному бюро зазначається лише після офіційного підтвердження росією через Міжнародний Комітет Червоного Хреста, як того вимагають Женевські конвенції.

Таке офіційне підтвердження є підставою вимагати відвідин полоненого представниками Червоного Хреста й реалізації права на листування, однак на обміни це не впливає.

«Листи від рідних отримували далеко не всі наші полонені. Ідуть вони три-чотири місяці. Тож ті, кого обміняли, могли їх просто не дочекатися. А було навіть таке, що близькі відправили лист і фотографію. Так фото передали Захиснику, а лист ні», – зазначає представник штабу.

Відео дня
blockquote>

Також у коордштабі зазначають, що відео людини в полоні, яке росіяни викладають у соцмережах, є фактичним підтвердженням полону для нашої сторони, але не офіційним, тому облікова категорія щодо військовослужбовця не змінюється. Утім воно є підставою для рідних звернутися до МКЧХ, щоб організація вимагала офіційного підтвердження від російської сторони.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up