У Биківці пожежна бригада працюватиме на добровільних засадах. Але – не безплатно!

У Биківці пожежна бригада працюватиме на добровільних засадах. Але – не безплатно!

Питання про створення в Україні сучасної пожежно-рятувальної служби вже давно стоїть у нашій країні як вкрай актуальне завдання першочергової ваги.

Колишня система пожежної безпеки, створена ще за радянських часів, була затратною і вимагала значних ресурсів. Слід зауважити, що у радянські часи протипожежний захист був провідним напрямом у житті усіх підприємств: від невеликого колгоспу до заводів-гігантів. Але ті часи давно минули, пожежні підрозділи вже у часи  незалежності України  кількаразово реформувалися, однак бажаного результату система протипожежного захисту поки  що не має.

Основна проблема нинішньої ситуації навколо питань пожежної безпеки полягає у тому, що держава неспроможна самотужки забезпечувати повноцінне фінансування системи пожежно-рятувальної служби. Потрібні зусилля громад, які у солідарний спосіб допомагали б державі підтримувати протипожежну справу на сучасному рівні.

Відео дня

Нещодавно представники Романівської селищної ради (голова селищної ради В. Савченко та староста Биківського старостинського округу О. Романчук) побували у Польщі, де знайомились і вивчали досвід створення місцевими громадами добровільних пожежних команд. Слід зауважити, що Романівська селищна рада вже майже рік наполегливо працює над тим, щоб запозичити у практику своєї щоденної роботи кращі надбання та досвід протипожежно- рятувальних підрозділів громад у Республіці Польщі. І якраз поїздка Олександра Романчука та Володимира Савченка принесла чимало цікавого у процесі створення на території Романівської селищної ради своєї добровільної пожежно-рятувальної бригади. І взагалі для учасників з України, які тільки створюють свої добровільні пожежно-рятувальні підрозділи, це була надзвичайна можливість побачити все зблизька, поставити питання і напряму порозмовляти з пожежниками сусідньої Польщі. Слід зауважити, що якраз наші сусіди на Заході буквально за 15–20 років (якраз із початку ХХІ століття) зробили прямо-таки гігантський крок у налагодженні сучасної системи пожежно-рятувальних заходів.

За словами старости Биківського старостинського округу О. Романчука, у Польщі система пожежно-рятувальних заходів грунтується на дуже цікавих принципах. Так, у Польщі залишається сегмент державної служби протипожежно-рятувального призначення. Але громади (гміни) підсилюють державну систему своїми добровільними пожежними бригадами. Це значно здешевлює затрати на утримання такої служби. По-друге, добровільні пожежні бригади, які формуються на базі конкретних гмін, мають свою базу. Вона укомплектована згідно з найсучаснішими технічними вимогами. Члени-добровольці, які входять до складу таких бригад, можуть працювати в іншому місці, але організація чергування налагоджена таким чином. щоб у будь-який момент добровольці могли у найкоротший термін зібратися і вирушити на ліквідацію загоряння чи пожежі. Для цього добровольці-пожежники (рятувальники) отримують житло поряд із приміщенням їхньої пожежно-рятувальної станції. Оплату за службу добровольці-пожежні отримують лише у момент ліквідації пожежі чи загоряння. Ще один момент діяльності добровільно-пожежних бригад у Польщі полягає у тому, що сама база ніколи (майже ніколи) не пустує. Тут завжди людно, працюють секції, гуртки, клуби і т. п. Саме тут створюється і зосереджується центр суспільного життя, а тому зібрати пожежних-добровольців у такому суспільному гнізді неважко.

Тепер коротко про те, що Романівська селищна рада має також створити  на своїй території подібну добровільно-пожежну бригаду. Ящо конкретно – у Биківці, де вже сьогодні у розпалі йдуть підготовчі роботи. Згідно з умовами гранту у процесі підготовки до створення добровільно-пожежних бригад із Польщі до Романівської селищної ради (у Биківку) прибуде новенький пожежний автомобіль та шість комплектів найсучаснішого обладнання для екіпажу пожежників-рятувальників.

І щодо перспективи. Зі створенням добровільно-пожежної бригади у Биківці значно посилиться ситуація із пожежного захисту та ефективності рятувальних дій на території Романівської ОТГ. Частину території Романівської селищної ради контролюватиме пожежна частина у Романові. А ті села, які ближчі до Миропільської громади, отримуватимуть допомогу від миропільської пожежно-рятувальної частини. Ну, а північ Романівської селищної ради буде під опікою Биківської добровільно-рятувальної бригади. Тієї, яку вже незабаром створять на новій основі.

Віктор Єрофєєв

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up