Труднощі та здобутки «Великого будівництва» на Житомирщині

Труднощі та здобутки «Великого будівництва» на Житомирщині

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко провів 19 січня 2022 року для житомирських ЗМІ підсумковий пресбрифінг щодо реалізації програми Президента України «Велике будівництво» впродовж 2021 року на Житомирщині.

Під час заходу було представлено відеопрезентацію. В зв’язку з тим, що з 23 грудня 2021 року у Житомирській області діють обмеження «жовтого» рівня епідемічної небезпеки, захід проходив зі всіма карантинними вимогами. Але це не завадило журналістам поставити низку цікавих питань.

Власне пресбрифінг можна умовно розділити на кілька блоків, які були присвячені одній із проблем Житомирщини.

Відео дня

Голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко прозвітував представникам місцевих ЗМІ про реалізацію в області програми Президента «Велике будівництво». Зокрема губернатор приділив увагу об’єктам дорожнього, соціального, медичного та спортивного будівництва. За два роки завдяки програмі Президента «Велике будівництво» вдалося реконструювати та капітально відремонтувати близько 400 км доріг. Протягом 2021 року відремонтовано та збудовано 105 км державних доріг та 88 км місцевих.

«Особливу увагу ми приділяємо місцевим дорогам. Адже жителі області повинні мати можливість вільно діставатися до міжнародних транспортних коридорів та комфортно пересуватися в усіх напрямках, як територією області, так і країною», – зазначив Віталій Бунечко.

Одним з головних досягнень Бунечко назвав найбільший прапор в області, що на майдані Соборному, сказавши, що це – один із символів нашої незалежності. 

У 2021 році було відреконструйовано та побудовано одну школу, 2 дитячих садочки, 2 об’єкти культури, один плавальний басейн.

Якщо говорити про медичну галузь, то, як повідомив голова Житомирської ОДА, в області було побудовано та реконструйовано 22 об’єкти. Це 9 сільських амбулаторій, 3 приймальні відділення, відділення анестезіології та інтенсивної терапії обласної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського та, звичайно, обласний онкологічний диспансер.

Чи «відтягує» «Велике будівництво» кошти з інших статей видатків Житомирщини? 

Таке питання цікавило одного з журналістів, на що губернатор відповів, що зарплати працівників комунальних закладів культури – це захищена стаття видатків, тому, щоб з’ясувати це питання, потрібно звернутися до власника – Житомирської обласної ради, яка пояснить, чому є затримка у виплаті заробітної плати. Віталій Бунечко запевнив, що ні «Велика реставрація», ані «Велике будівництво» не забирають кошти від творчих труп, від медичних працівників. Це зовсім інші статті бюджету.

Велике будівництво і дороги

Важливим здобутком останніх років, на тверде переконання першої особи області, є збільшення фінансування на ремонт доріг області. За минулий рік проведені капітальні роботи на основних автомагістралях Житомирщини. Водночас так і не вдалося завершити ремонт мостопереходу у Бердичеві. Причиною, за словами очільника облдержадміністрації, стало недотримання підрядником графіку робіт, що призвело до входження у зимовий «мертвий» період.

Окремо журналісти видання «20 хвилин Житомир» поцікавилися критеріями, за якими обираються дороги для майбутніх ремонтів, та загалом відкритістю цього процесу.

- Перелік доріг затверджується Укравтодором. Згідно з домовленостями, які у нас існують з депутатами обласної ради, ми включаємо подані депутатами дороги, узгоджені з головами фракцій. Тому ми приймаємо переліки з потреб від громад. На жаль, кількість доріг, які потребують в нас ремонту, набагато більша, аніж ті можливості, які надаються нам від Державного дорожнього фонду, – зазначає Віталій Бунечко.

– Що стосується прозорості, депутати обласної ради нині визначають і фактично затверджують переліки доріг, які ми подаємо на реконструкцію. Якщо у 2019-му і на початку 2020-го року облдержадміністрація самостійно приймала такі рішення, у 2021 році вже, безумовно, це рішення приймається в синергії з обласною радою, – додав голова Житомирської ОДА.

Оскільки депутати представляють місцеві громади, вони краще за обласну владу володіють ситуацією на місцевому рівні. І мають бути наділені відповідними на те повноваженнями.

Ще раз про ситуацію з онкодиспансером і підробленими ліками

Журналісти газети «20 хвилин» звернулися до Віталія Бунечка з проханням допомогти у найболючішому питанні – належному наданні медичної допомоги у Житомирському обласному онкодиспансері. Проблему було озвучено багато разів майже всіма житомирськими ЗМІ: минулого року Національна поліція разом з СБУ і прокуратурою повідомили про викриття махінацій з безкоштовними ліками, які медичні працівники продавали онкохворим за гроші. Також було гучне повідомлення від силових структур, але на разі слідчі органи підозру нікому не пред’явили і адміністрація онкодиспансеру вимушена була допустити лікарів, яких раніше було відсторонено від виконання своїх обов’язків, до роботи. У підсумку відразу до журналістів почали звертатися пацієнти онкодиспансеру з подібними скаргами. Очільник області погодився, що ситуація трохи вийшла з-під контролю і бездіяльність слідчих органів можна пояснити тільки відсутністю нині керівника обласного управління Національної поліції. Але Віталій Бунечко пообіцяв зробити запит щодо стану розслідування цього резонансного злочину.

Тарас Боросовський, Марія Кравчук, Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Людмила Куликовская

    Других проблем немає.

keyboard_arrow_up