Три роки в нікуди: підрядник не може виконати термосанацію дитсадків у місті, хоча виграв на цьому тендер

Три роки в нікуди: підрядник не може виконати термосанацію дитсадків у місті, хоча виграв на цьому тендер

Під час 52-ї (позачергової) сесії міської ради депутати проголосували за створення робочої групи під головуванням міського голови, яка контролюватиме роботу підрядника, який вже три роки виконує термосанацію дитсадків у місті.

Історія почалася декілька років тому, коли за програмою SECO – проект «Підвищення енергоефективності інфраструктури м. Житомира» за рахунок коштів Швейцарського державного секретаріату з економічних питань – почалася термосанація п’яти садочків: № 52, 73, 56, 44, 46. У термосанацію повинно входити не тільки утеплення, а й заміна даху, системи опалення, яку нібито (за звітами) вже зробили у всіх садочках.

Ще минулого року начальниця відділу з питань життєдіяльності закладів освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко коментувала місцевим ЗМІ: «Наближаються до кінця роботи із зовнішнього утеплення. Було сплановано, що у літній період в садочках замінюватимуть дахи. На дахах – шифер, а це – крихкий матеріал. Зрозуміло, що для того, аби забезпечити безпеку дітей та інших учасників навчально-виховного процесу, ми змушені робити "переселення" з одного садочка в інший».

Але з`ясувалося, що «до кінця» роботи наближаються вже третій рік поспіль, що не може не турбувати батьків, чиї діти відвідують садочки, працівників цих самих дошкільних навчальних закладів, а також грантодавців – саме Швейцарський державний секретаріат з економічних питань, який на даний час взяв тайм-аут у співпраці з житомирською стороною.

Відео дня

Під час розслідування діяльності підрядника виявилися дуже цікаві подробиці. Ще у не такому далекому 2017 році наші колеги з Житомир.info зробили запит до управління капітального будівництва Житомирської міської ради та отримали відповідь, що утеплення житомирських дитсадків за кошти швейцарського уряду буде завершено влітку 2018 року, а температурні показники повністю нормалізуються після того, як у ДНЗ встановлять теплові пункти, що очікується до 11 грудня 2017 року. Підкреслюємо – до кінця 2017 року!!!

Цитуємо відповідь на запит: «За результатами проведених згідно із міжнародними правилами закупівель, переможцем визнано ТОВ «Ейр Трейд», з яким укладено контракт № 143559 від 14.03.2017 на суму 1247581,49 швейцарських франків (або 33 млн 687 тис. грн за курсом на 23 листопада 2017 року – ред.). Перерахування коштів здійснюється SECO безпосередньо на рахунки ТОВ «Ейр Трейд». Згідно з наданими ТОВ «Ейр Трейд» новими графіками виконання робіт, остаточне завершення робіт заплановане до 31.07.2018. Температура у приміщеннях ДНЗ досягне нормативних значень після завершення встановлення індивідуальних теплових пунктів, яке очікується до 11.12.2017».

Згідно з даними управління, найдорожче обійдеться термомодернізація дошкільного навчального закладу №52 (вул. Вільський Шлях, 11а) – 322 тисячі швейцарських франків, або 8,7 млн грн.

Але зараз вже початок нового навчального року 2019! Майже жоден об`єкт не здано повністю. Як доказ ми наводимо листи керівників закладів до управління капітального будівництва Житомирської міської ради, до голови постійної комісії з гуманітарних питань міськради та очільника департаменту освіти з благанням хоч у будь-який спосіб допомогти завершити роботи. Постійні скарги на холод, вологість у приміщеннях. Наприклад у ДНЗ № 56 Житомира (вул. Гагаріна).

Знову приводимо відповідь на запит: «Інформація щодо залучення ТОВ «Ейр Трейд» для виконання робіт субпідрядних організацій до УКБ не надходила. УКБ не має повноважень втручатися у взаємовідносини ТОВ «Ейр Трейд» та субпідрядних організацій. На даний час виконання робіт по вищевказаних ДНЗ в повному обсязі не завершено, якість виконання робіт постійно перевіряється представниками управління капітального будівництва та SECO».

До речі, ми також зверталися з подібними запитами до відповідних структур Житомирської міської ради, але наші журналісти отримали негативну відповідь із зазначенням того, що дані відомості не підпадають під дію Закону про доступ до публічної інформації. Також є над чим замислитися.

І ось нарешті депутати Житомирської міської ради проголосували за створення робочої групи під головуванням міського голови, яка контролюватиме роботу підрядника, який вже три роки виконує термосанацію дитсадків у місті. Саме з такою пропозицією під час позачергової сесії міської ради до колег звернулася голова постійної комісії з соціально-гуманітарних питань, депутат Наталія Леонченко.

«Мета робочої групи – налагодити ефективні та якісні комунікації між зацікавленими сторонами будівництва: департаментом освіти, балансоутримувачем ДНЗ і управлінням капітального будівництва. Багатьом ця ситуація вже знайома, три роки підрядник неякісно виконує роботи. Ми всі небайдужі до вирішення цих проблемних питань, які склалися довкола виконання робіт з утеплення дитсадків. Наша комісія із соціально-гуманітарних питань разом із бюджетною комісією неодноразово проводила виїзні засідання, які плануємо і надалі. Зараз виконано 90 % робіт, з яких 80 – неякісно. Тому скільки послугують ці роботи, не відомо, гарантій ніхто не дає», – зазначила Наталія Леонченко.

Разом з тим депутат розповіла, що підрядник навіть не вивозить будівельне сміття, аргументуючи це тим, що немає коштів.

«Ми переконані в тому, що нічого підрядник не зробить ані до 31 серпня, ані до 1 жовтня. Цей час, який підрядник випросив в управління капітального будівництва на усунення недоліків. Зрештою ми прийняли рішення: звернутися до міського голови, аби він особисто контролював хід виконання робіт та усунення недоліків, рекомендація комісії – створити робочу групу, яку очолить міський голова. Нехай до її складу увійдуть представники департаменту освіти, управління капітального будівництва та охочі депутати. Потрібно декілька разів на тиждень виїжджати на ці об’єкти та спонукати підрядника швидше завершувати роботи», – додала Наталія Петрівна.

Нагадуємо, що швейцарська сторона вкотре взяла час на роздуми згідно з пропозиціями управлінь по виконуваним роботам, і скільки цей час триватиме – невідомо. Депутати наполягають, що потрібно прощатися з цим підрядником. Він повинен завершити ремонтні роботи, а більш технологічні доручати йому не варто, їх потрібно виключити з проєкту. А на 2020 рік депутати збираються прорахувати залишок робіт і профінансувати їх вже з міського бюджету.

Таким чином, кошти швейцарської сторони були витрачені майже марно, не в повному обсязі, що призвело до припинення співпраці.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up