ТОП-10 хвойних рослин для вашого саду

ТОП-10 хвойних рослин для вашого саду

Як створити казковий сад, який при цьому не буде дуже вибагливим до догляду? Зверніть свою увагу на хвойні рослини - гарні і зелені в будь-яку пору року.

На дачних ділянках нашої країни успішно ростуть найрізноманітніші хвойники: від невбивного козацького ялівцю до розкішної європейської модрини зі спадаючими плакучими пагонами (ця форма називається пендула). Та зупинимося на найпопулярніших сортах.

Ялина колюча блакитна Кейбаб

відрізняється блакитною хвоєю зі срібним відливом. Висота дорослої рослини — 3 метри. Гілки розташовані під прямим кутом до стовбура, рівні та густі. Кіпарисовик тупий Нана Грациліс — вічнозелений чагарник (висота 60 см) з конусоподібною темно-зеленою кроною. Густі гілки зібрані в пучки, утворюють декоративні вигини, що нагадують мушлі.

Відео дня

Ялівець Блю Ерроу

стрілоподібна крона, спрямована вгору, яскраво-блакитний колір хвої надають рослині особливої ​​декоративності. Гілки ростуть практично від основи дерева.

Ялиця корейська

є високим струнким деревом (висота — до 10 м) з міцним стовбуром (близько 80 см в обхваті) і з оригінальною хвоєю: молоді салатово-жовті голочки поступово змінюють відтінок, стаючи фіолетовими. Кулясті бруньки поширюють насичений аромат хвойної смоли.

Сосна гімалайська

потужне розлоге дерево (до 20 м заввишки) з незвичайною хвоєю: голки зібрані пучкоподібно по 5 штук. На молодих рослинах голки виглядають як звичайні соснові, але з роками набувають вигляду, схожого на вербу — звисаючого.

Тис ягідний Фастігіату Робуста

відноситься до колоноподібних сортів. Рослина має щільно прилеглі до стовбура пагони. Соковито-зелені дрібні голочки досягають довжини 2-2,5 см. На рік дерево виростає приблизно на 8 см і до своїх десяти років досягає метрової висоти.

Туя західна Колумна

має густу конусовидну крону, сформовану блискучою темно-зеленою лусчастою хвоєю. Особливу декоративність рослині надають довгасто-яйцеподібні коричневі шишки. Сосна гірська Пуміліо — карликове деревце (не більше одного метра заввишки). Гілки, що ростуть вгору, поступово під вагою хвої пригинаються до землі і покривають грунт. На рослині розташовуються конусовидні шишки (довжина близько 4 см) різних відтінків — від блакитного до фіолетового.

Ялівець Блю Карпет

вічнозелений чагарник (висота близько 60 см) з голчастою, сріблясто-блакитною хвоєю та плодами-шишками, пофарбованими у густо-синій колір із восковим відливом.

Ялина канадська сиза Коніка

вічнозелена декоративна рослина (висота — 1 м) з конусоподібною кроною та сизим нальотом на м'яких голках. Ялину не потрібно підстригати: оригінальна форма крони формується природним шляхом.

Зверніть увагу: серед описаних сортів є справжні гіганти, яким начебто нічого робити у звичайному саду. Але при виборі підходящих хвойних, у першу чергу, потрібно виходити з приживання рослин і їх відповідності кліматичній зоні. Усі інші питання, у тому числі з висотою стовбура та діаметром крони, легко вирішуються обрізанням та прищипуванням молодих пагонів.

Особливості посадки та догляду

Хвойні рослини — чемпіони з довголіття, абсолютно невибагливі у догляді, витримують морози до -40 градусів без укриття. Краще купувати саджанці хвойників із закритою кореневою системою. Це означає, що переносити їх у відкритий ґрунт на постійне місце в саду можна у будь-який зручний для вас час із квітня по листопад.

Якщо посадку планується провести влітку, то обирайте для цього не найспекотніші дні. У посадковій ямці потрібно обов'язково влаштувати дренаж шаром до 10 см, а також внести близько двох відер компосту та комплексне добриво для хвойних рослин. Відразу після посадки саджанці потребують поливу (близько 15 літрів води на кожну рослину) та мульчування навколостовбурового кола сухою хвоєю або торфом. 

За матеріалами Дім і сад

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up