«Свято на мільйон»: у скільки Житомиру обійдуться Дні Європи?

«Свято на мільйон»: у скільки Житомиру обійдуться Дні Європи?

Менш як за місяць до Житомира на відзначення Днів Європи 19-21 травня з’їдуться делегації представників країн ЄС. Можна собі уявити, як «начищатимуть і поліруватимуть» місто до приїзду гостей. Але в яку суму такі гостини обійдуться міському бюджету?

 

На позачерговій сесії міськради 20 квітня серед депутатів виникла дискусія на тему «Чи варто витрачати майже мільйон гривень на святкування Днів Європи?» Згідно з обґрунтуванням до проекту рішення міської ради «Про внесення змін та доповнень до Комплексної цільової програми розвитку культури міста Житомира на 2015-2017 роки», у зв’язку з організацією масштабного святкування у бюджеті міста відбудеться перерозподіл видатків. З огляду на це 350 тисяч гривень, запланованих на проведення Міжнародного кінофестивалю «Молодість», «перекинуть» на проведення Днів Європи. Тобто класичне «кіна не буде», а якщо й буде, то поменше.

Відтак, перерозподілені кошти підуть на оренду сценічних конструкцій (150 тис), оренду світлової та звукопідсилюючої техніки (90 тис), оплату послуг за організацію та проведення святкового дійства (56 тис), оренду екрану «Екта» (15 тис), оренду біотуалетів (7,2 тис), придбання поліграфічної продукції та банерів для оформлення сценічних конструкцій (20 тис) і оплату транспортних послуг (11,8 тис.)

Але якщо з технічними моментами, на кшталт оренди техніки, все більш-менш ясно (хоча щодо деяких пунктів таки можна й посперечатися), то розрахунки на прийом офіційних делегацій з міст-побратимів і мистецьких колективів змушують іронічно посміхатися. Крізь сльози.

Відео дня

Якщо порівняти суми, заплановані на делегатів і на артистів – стає відверто прикро за останніх. Ну зіставити хоча б проживання. Згідно з обгрунтуванням до проекту рішення міськради, на 2 дні проживання 40 делегатів витратять 120 тисяч гривень, в той час як на проживання 300 артистів – 50 тисяч. Шляхом нехитрих арифметичних розрахунків вираховуємо, що на одного «уповноваженого» витратять 1 500 гривень\день, а на танцюриста чи співака – менше 170 гривень. Подібна історія і з харчуванням: якщо закладені в кошторис 75 тисяч гривень поділити між 50 прописаними в документах членами делегацій, отримаємо 1 500 грн на людину, в той час як на 300 артистів запланували 90 тисяч гривень (300 гривень на людину).

Ще 120 тисяч гривень підуть на оплату транспортних послуг, 50 тисяч – на інформаційну кампанію, 50 – на подарунки і 45 – на оплату послуг перекладачів.

Загалом на делегації з міст-побратимів Кутаїсі (Грузія), Плоцька (Польща), Битома (Польща), Монтани (Болгарія) та делегації від центральних органів влади Польщі витратять 320 тисяч гривень, а на мистецькі колективи – 280 тисяч.

Депутат житомирської міськради від Радикальної партії Ірина Ярмоленко переконана, що кошторис святкувань явно перебільшений:

«Я підтримую Дні Європи, наш європейський вектор, але я не підтримую таке витрачання бюджетних коштів. Якби це проводилося за кошти спонсорів – не питання. Якби це проводилося економно, з повагою до роботи і податків житомирян – також. Але у нас витрачаються півтори тисячі на готельний номер у той час, як можна знайти втричі дешевший. І це тоді, коли ми знаємо, що пенсії у бабусь менші, ніж коштує одна доба в такому номері», – каже депутат.

Ірина Ярмоленко розповіла, що під час обговорення кошторису у штабі з підготовки до Дня Європи організаторів зобов’язали оптимізовувати бюджет, шукати спонсорів і нижчі ціни.

«Зі свого боку я запропонувала кілька шляхів економії, – ділиться депутат. – Наприклад, там є стаття витрат майже 60 тисяч на організацію проведення Дня Європи. Що це за стаття витрат? У нас є Управління культури, де люди отримують зарплати з коштів платників податків. Тому нехай вони займаються цим питанням, а не наймають підрядників. Далі – 70 тисяч на інформаційну кампанію. Якщо захід такий крутий, як про нього говорять, то такі кошти не потрібні, преса про нього й так напише. Те саме по готельному комплексу. У Житомирі є діаспори — польська, грузинська.. Вони, по-перше, з перекладачами (50 тисяч економія), може навіть з поселенням зроблять знижки, тому що у багатьох є свої готельні комплекси. Крім того, їм буде цікаво поспілкуватися зі своїми співвітчизниками», – розповідає Ірина Ярмоленко.

Стосовно ж міського голови Сергія Сухомлина, під час обговорення цього питання на сесії він висловив свою позицію, що саме завдяки таким заходам до міста надходять інвестиції.

«Можна не запрошувати гостей і не проводити свято. Але основні кошти йдуть на те, щоб прийняти гостей. Наприклад, Словенія дає три мільйони євро на всю Україну, але всі гроші зайшли в Житомир, тому що минулого року ми провели ярмарку енергоефективності, де був присутній посол Словенії. Якщо ми не будемо відкриті для них – вони не їхатимуть і не інвестуватимуть», – зазначив очільник міста.

Наразі кошторис на святкування Дня Європи бюджетною комісією не розглядався, та й до проведення заходів ще понад три тижні, тож поспішати нікуди. А от чи вдасться можновладцям переглянути статті витрат і зекономити бодай кілька тисяч гривень – побачимо вже незабаром.

Анастасія Кузьмич

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up