Свідка жорстоких знущань у Радомишльському інтернаті переслідують і хочуть запроторити назад?!

Свідка жорстоких знущань у Радомишльському інтернаті переслідують і хочуть запроторити назад?!

До редакції газети «20 хвилин» звернулась колишня підопічна Радомишльської інтернатної установи Житомирської обласної ради, 1991 р.н., кругла сирота Наталія Малікова. 

За словами дівчини, її переслідують та хочуть повернути назад до інтернатної установи, адже вона є свідком подій, які насправді відбувалися в установі.

“Дружно і дуже весело ми проживали в інтернаті до тих пір поки не прийшла 31 травня 2017 року на посаду т. в. о. директора Охотенко С.П.!!! І почалося наступне:

- В інтернат повернулася п'янка серед працівників, побиття (в середині червня санітарки побили підопічну - Ірину Цвіт, колишню матушку) і поки її чоловік писав заяву до поліції, то Охотенко С.П. з лікарем психіатром Самійликом М.В. повезли її в облпсихлікарню без рішення суду;

- Друге, поки працівник по трудотерапії Чубатюк Наталія Павлівна зі своєю напарницею по ТБ Мустієвою Н.П. пішли традиційно пити “чай” до теплиць, то виведені підопічні на просапку поля і кинуті на призволяще почали битися, в результаті підопічна Харламова О. розрубала голову сапкою Броневицькій Г. 1951 р. н.,яку було госпіталізовано. Пізніше - у майже всіх підопічних забрали телефони, а замість пенсій 25%, 136-ти підопічним роздали пакети з цукерками за ціною в 20 грн., а пенсія (легко підрахувати яка сума) передавалася головному бухгалтеру, яка далі доставляла її в адмінкорпус директору Охотенко С.П.. Про це мені дзвонили і розповідали підопічні, а в решті-решт, у підопічних забрали карточки з кодами і зберігаються вони в сейфі гл .бухгалтера”, — розповіла Малікова Н.В.

Відео дня

Також колишня підопічна розповіла журналістам, що після приходу на посаду в.о. директора Охотенко С.П. почали масово звільнятись працівники інтернату.

“Лікар терапевт, лікар ендокринолог і молодий з вищою освітою лікар стоматолог, який чимало приклав праці, щоб відкрити в інтернаті відповідний стоматологічний кабінет, де була запущена програма “Зубопротезування”. Все зупинилося. Задоволеними від цих звільнень залишилися лікар психіатр Самійлик М.В. та його права рука по психотропним препаратам медсестра Стельмащук М.М., а для них це “лахва” щодо психотропних препаратів – не має контролю!!! До речі Стельмащук після закінчення десятимісячних курсів в 1978 році жодного разу не проходила підвищення кваліфікації, при колишній Довжик, коли заходила мова про курси Стельмащук ховалася за лікарняним. Для прикладу в 2016 році більше 146 днів, а в 2017 - 157 днів на лікарняному, останнє - збіглося із закінченням контракту Довжик Н.Г.”, — розповідає колишня підопічна інтернату.

Зараз Стельмащук вже не хворіє, а пішла на підвищення (старша медсестра та на півставки дієтсестри).

“Однак в інтернаті збільшилася смертність, за ці місяці стільки, як за два роки попередніх і ніхто не несе відповідальності: за смерть молодої дівчини підопічної, 1986 р.н., яка померла від пневмонії, а часто потрапляють від передозування психотропними препаратами в реніамацію, остання була доставлена без свідомості в Радомишльську лікарню о 20.00, 13 жовтня цього року”, — розповідає жінка.

Зі слів Наталії Малікової, за дорученням від імені її сестер — підопічних, вона звертається до Президента, до Прем'єра, до Міністра соцполітики, до обласних керівників, до департаменту провести відповідні перевірки та вплинути на існуючу ситуацію аби підопічні знову відчули радість, веселість, концерти. Коли вони знову будуть малювати, вишивати, ліпити вірніше займатися трудотерапією???

Зі слів заявниці Наталії Малікової, на її звернення до керівництва Житомирської обласної ради відповіді вона не отримала.

З огляду на вищевикладене журналісти “20 хвилин” звернулись до Житомирської обласної ради та Житомирської облдержадміністрації з запитом надати нам наступну інформацію: “Надати нам можливість ознайомитися з матеріалами перевірки в інтернатній установі та ознайомитися з її результатами, якщо вона була проведена. Якщо ні, то поіформувати нас про обстановку в Радомишльському психоневрологічному інтернаті та чи планується перевірка”.

Відтак, отримали ми відповідь наступного змісту.

«На виконання доручень заступника голови облдержадміністрації Лагути Я.М., голови Житомирської обласної ради Ширми В.В., Ваш запит щодо функціонування Радомишльського психоневрологічного інтернату Житомирської обласної ради уважно розглянуто.

Повідомляємо, що з метою посилення контролю за організацією належного соціально-побутового, медичного обслуговування і проживання підопічних в інтернатних установах системи соціального захисту населення та оперативного реагування на інформацію з приводу можливого порушення вимог чинного законодавства у Радомишльському психоневрологічному інтернаті Житомирської обласної ради, відповідно до наказів департаменту праці та соціального захисту населення відповідальними працівниками департаменту перевірено інформацію щодо функціонування установи в цілому.

Так, фахівцями департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації разом з фахівцями закладів та установ охорони здоров’я області неодноразово з виїздом проводилися перевірки з організації належного соціально-побутового, медичного обслуговування і проживання підопічних у Радомишльському психоневрологічному інтернаті, а також зустріч з працівниками інтернату.

Під час останніх виїздів до інтернату в червні та липні 2017 року та проведення зустрічі з працівниками, підопічними інтернату, скарг до членів робочої групи щодо виконання функціональних обов’язків в.о. директора Радомишльського психоневрологічного інтернату Житомирської обласної ради Охотенко С.В., неправомірних дій лікаря-психіатра Самійлика М.В не надходило.

Одночасно зазначаємо, що відповідною комісією управління охорони здоров’я облдержадміністрації було перевірено питання надання психіатричної допомоги лікарем-психіатром Самійликом М.В.

Також, в жовтні 2017 року в черговий раз працівниками Житомирської обласної ради та департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації було здійснено виїзд до Радомишльського психоневрологічного інтернату.

У ході перевірки були обстежені умови проживання підопічних, розміщення їх у житлових кімнатах.

Крім того, відповідною комісією управління охорони здоров’я облдержадміністрації було перевірено питання надання психіатричної допомоги лікарем-психіатром Самійликом М.В.

За результатами перевірки встановлено, що лікар-психіатр Самійлик М.В. характеризується позитивно, до роботи ставиться старанно, виконує її на високому професійному рівні.

За результатами розгляду звернень зазначаємо, що адміністрація інтернату забезпечує реалізацію прав підопічних відповідно до Закону України “Про психіатричну допомогу” та інших нормативно-правових актів чинного законодавства.

Одночасно зазначаємо, у психоневрологічному інтернаті на належному рівні забезпечується життєдіяльність кожного підопічного.

Також, на належному рівні проводиться організація медичного обслуговування. На виконання Закону України «Про психіатричну допомогу» один раз на рік проводиться поглиблений медичний огляд усіх підопічних із залученням лікарів вузької спеціалізації.

Всім підопічним інтернату в установленому чинним законодавством порядку перераховується на рахунки частина пенсійних коштів та державної допомоги відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» та Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам».

Питання захисту прав підопічних, які перебувають в інтернатних установах системи соціального захисту населення області, знаходиться на постійному контролі у департаменті праці та соціального захисту населення облдержадміністрації», - йдеться у тексті відповіді.

Втім, вже сьогодні, 23 листопада, до редакції «20 хвилин» надійшла інформація з власних джерел, що до сім`ї, яка взяла Наталію Малікову до себе, телефонували з Радомишльського паспортного столу з погрозами, щоб вони повернули дівчину до інтернату. Залякували тим, що Наталія нібито перебуває на обліку у психдиспансері, поліції, веде аморальний спосіб життя, вживає наркотики. Тобто, робиться все для того, аби сім`я від дівчини відмовилася і повернула її назад до інтернату. Є інформація, що існує реальна загроза життю Наталії. Ймовірно, її хочуть повернути до Радомишльського інтернату і прибрати як свідка жорстокого ставлення до підопічних установи.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (10)
  • Неля

    То за що так щедро нагороджували  на той час директора  Ігнатову Ольку

    Родіонівну  ???    А я скажу ! Приїзжала така ж комісія , як і при в.о.директора  Охотенко С.В.. Побачили   ліжка застелені ,двері покрашені , банно-пральний побудовани(балансова вартість 10 660,00 грн.) де так  жодного разу не помилися підопічні, осипалася плитка, незакріплені труби заіржавіли. Своїми силами на початку ц.р. зробили поточний ремонт.В травні мали запускати в експлуатацію, але на сьогоднішній день стоїть на території пам ятник ціною в 10,6млн грн. Пам ятником  стояла і дизінфекційна камера,яку  ми запустили  в експлуатацію в 2013р.,а також замінили труби на пластикові від кочегарки і по всьому спальному корпусі, а Свідчення підопічних ви можете подивитися в ютюбі =Ми проти повернення кошар= де особливою жорстокістю відзначилася медсестра Стельмащук Маруся  58 років.У ценізмі перегнала своюрідню
  • Неля

    Сьогодні, червоною ниткою  в Положенні про психіатричні інтернати  , підписаним Гройсманом,  йдеться про  реабілітацію  підопічних., активізувати реабіляційні  кімнати. Протягом останніх років реабілітовано трьох підопічних , але Охотенко всіма силами намагається повернути в інтернат Наташу Малікову, щоб Малікова не могла свідчити в суді. Сьогодні її прийняла  хороша сім я  і Наташа  зі своїм хлопцем планують будувати свою сім ю . Охотенко  не охоться  за Маліковою Н.,перестаньте дзвонити ,лякати  і шантажувати. Вона вийшла з інтернату в соціум ,згідно  чинного Законодавства. А ти Охотенко  відмовся від опікунства над підопічною  Іриною Бойчук , вона ж совісно доглянула твоїх з Аллою хворих батьків то піди  їй назустріч і нехай вона сходиться зі своїм хлопцем Олегом для створення сім ї .Зроби хоч одну добру справу. Віддай їй телефон і пенсію!  Рекомендую  тобі уважно прочитати  нове Положення  і працювати так, щоб не позорити  голову  Радомишльської ОТГ Тетерського В.Р.,не позорити  депутата Житомирської облради Паленка А.А.,не позорити  голову Житомирської облради  Ширму Володимира Васильвича !
  • Неля

    Любов породжує любов,а жорстокість  - жорстокість!  Такого цинізму  у відповіді  ніхто не чекав ! Все місто і не тільки , знає ,що робиться в інтернаті ,не смішить людей!  Ви, керівники , згідні з тим , що звільнилися стільки лікарів,що , не потрібний  психолог,що інтернатну установу покинули хороші і співчутливі санітарки  ???  ЇЇ тьотя Ігнатова як прийшла  в інтернат ,то звільнила більше половини людей. Створила родинну команду і що з цього вийшло? Ах ,да! Двохповерховий кафетерій !!! З поверненням родини в інтернатну установу Охотенко  принесла  жорстокість, страх,п янку  , ненавість і т.д.  Як би ви її не прикривали, а

    прийдеться відповісти на слідуючі питання: чи понесе Охотенко відповідаль ність за побиття підопічної  І.Цвіт, за те що підопічна розрубала сапою голову іншій,  за смерть від пневманії 33 річної дівчини, за збільшення в рази смертей за даний період,за передозу психотропними препаратами , за обкрадання пенсій в підопічних, за телефони забрані в підопічних і заборона  в спіклуванні, за банно-пральний комбінат, за побиття журналістів,  за недопускання  в інтрнатну установу   Народних депутатів України та депутатів Житомирської Облради. То читала Охотенко Зако України =Про  присихіатричну допомогу= ,особливо ст.26

    . Одне ,що Охотенко постаралася  зробити  за період своєї роботи -- знищити більше п ятнадцяти корів, мотивуючи тим, що економічно не вигідно. Я старалася за три роки оновити стадо корів,замінено більше десяти корів на молоді. Сьогодні корівки давали більше ста кг свіжого молока кожного дня. А тепер проста арифметика :  100 кг * 20,00грн/кг  * 30 днів *24 місяці . Тоді ставиться питання : для чого було витрачати державні кошти для заготівлю сіна (косіння і перевезення), а там десятки тисяч.
  • Неля

    То за що ж так щедро нагороджували  на той час директоршу  Ігнатову О.Р. рідню тітку С.Охотенко, а рідну сестру  на підвищення  - директором Іванівського  геріатричного інтернату . А можливо за те, що побудували пам я тник під назвою =Банно-пральний комбінат= ціною в  10,6 млн.грн.,повинен був введений в експлуатацію в 2097 році,а з моїм приходом в 2012 році потребував  капремонту (обвалилася  вся плитка,сантехніка заіржавіла).Зробивши в ц.р. поточний ремонт своїми силами мали в травні запустити в експлуатацію.На сьогоднішній день стоїть відремонтований пам ятник.  За п ять років вдалося закрити основні проблеми матеріально-технічного характеру:замінити труби на пластикові,повністю оновити кунню,замінити престару плиту,закупити посуду згідно норм,посудожаровий шкаф,  два холодильники,добавити ванночки для миття посуди, стелажі для посуди.  Для  складу  закупити дві холодильні камори ,для роздільного зберігання продуктів та зробити капітальний ремонт складу, зробити ремонт в столовій  і за стільки років відновити  роботусанузла. А вивести тараканів,які при відкриванні дверей сипались на голови, їх було тьма тьмущо,а в ночі лазили попідопічних. Я залишала інтернат без тараканів ,мишей та крис !!! Так,так-це було щось страшне! Приведено згідно нормам і спальний корпус -замінено металеві ліжка  на дерев яні, закуплено згідно нормам  постільна білизна.  На місці магазину була відкрита кімната реабілітації для підопічних. Для медицини закуплено два холодильники, більше десяти кушеток. Те ,що ви пан Лагута  пишите в яких гарних умовах знаходяться підопічні , то це не заслуга  Охотенко С.В., а всього трудового колективу, якого я старалася зберегти і тільки просила  щоб  змінили своє жорстоке відношення до підопічних. І мені це вдалося,підопічні це замітили і говорять у відеофільмі =Ми проти порнення кошар=
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up