Суд відхилив у повному обсязі черговий позов екснардепа Развадовського до редакції «20 хвилин»

Суд відхилив у повному обсязі черговий позов екснардепа Развадовського до редакції «20 хвилин»
Під час судового засідання

У понеділок, 9 серпня 2021 року, відбулося останнє засідання суду з розгляду справи щодо позову Віктора Развадовського до редакції «20 хвилин Житомир». Суд першої інстанції в повному обсязі відхилив позов екснардепа до журналістів.

У позові до редакції «20 хвилин Житомир» він вимагав визнати недостовірною інформацію, раніше розміщену на офіційних сайтах та отриману з відкритих джерел. Крім того, Віктор Развадовський заявив про неймовірні моральні страждання, завдані публікацією матеріалів у газеті. Чому він нічого подібного не відчував після оприлюднення вказаної інформації раніше на інших сайтах, позивач пояснити не зміг.

Незважаючи на відхилення низки клопотань від адвокатів нашої редакції, представники Віктора Развадовського так і не змогли спростувати викладені в журналістських матеріалах факти. Всі їхні вимоги зводилися до того, щоб «визнати інформацію неправдивою» загалом, без визначення того, яку саме інформацію сторона позивача вважає неправдивою.

Адвокатеси _20 хвилин_ - Тетяна Левчук і Ружена Чайковська

Цього разу суд завершив розгляд справи дослідженням судово-психологічної експертизи Віктора Развадовського. Вартість призначеної судом вказаної психологічної експертизи склала майже 15 тисяч гривень. У висновку судової експертки Ольги Кречик зазначено: «Позивач стверджує, що до цих подій був дуже спокійною людиною, але з того часу, коли з'явились брехливі публікації, став дратівливим, недостатньо зібраним, постійно відчуває внутрішнє напруження та почуття безвиході з цієї ситуації. Постійно думає про це, почувається «брудним», приниженим. Оскільки він дуже відома людина в області, то ці публікації привернули увагу дуже багатьох людей. Все це дуже засмучує та тривожить підекспертного, вкрай негативно відбивається на його психоемоційному стані». Також із зазначеного судовим експертом, як результату психологічного обстеження, вбачається, що: позивач Развадовський В. Й. мав глибокі психологічні травми дитинства; позивач Развадовський В. Й. мас фізіологічні проблеми, які оцінені МСЕК на тяжкість, що відповідає ІІ-й групі інвалідності; позивач  Развадовський В. Й. має схильність до мимовільних відхилень від виконання психологічних тестів в ході проведення експертизи і неодноразово твердив експерту про своє «право на компенсації йому моральних страждань, які спричинені йому ПП «Медіа Ресурс».

Відео дня

Як зазначила адвокатеса редакції «20 хвилин Житомир» Тетяна Левчук, «очевидно, що з огляду на встановлене експертом існує об'єктивна необхідність відмежувати множинні «компенсації моральних страждань, які спричинені йому (позивачу Развадовському В. Й.) ПП «Медіа Ресурс»», про що твердить Развадовський Віктор Йосипович, і судовому експерту під час проведення судово-психологічної експертизи у цій цивільній справі № 278/3011/20, від тих, які завдано позивачу Развадовському В. Й. в різних спірних правовідносинах, що є предметом розгляду в різних судових установах України.

Однак такого відмежування та конкретизації обсягу завданих моральних страждань саме у спірних правовідносинах у цій цивільній справі у висновку за результатами проведення судово-психологічної експертизи від 03 червня 2021 року № 9727 експертом в галузі судово-психологічної експертизи Ольгою Кречик не визначено.

Звичайно, журналістів трохи дивує надто завищена оцінка Віктором Развадовським власних моральних страждань, тому що навіть у кримінальній практиці, коли потерпілі отримують важкі травми, подібних захмарних сум ніколи не присуджувалося.

Крім того, сторона позивача не змогла конкретизувати, яку саме інформацію треба визнати недостовірною, адже вся вона раніше була отримана з відкритих джерел.

Після дебатів у понеділок, 9 серпня 2021 року, Житомирським районним судом було оголошено результативну частину рішення: «Відмовити позивачеві у задоволенні позову в повному обсязі». Повний текст незабаром буде оприлюднено на сайті. Також позивач Віктор Развадовський має право звернутися до апеляційної інстанції, тільки після апеляційного суду рішення набере законної сили. Але нагадуємо, що всі раніше подані позови до суду від Віктора Развадовського відхилені та були ухвалені рішення саме на користь редакції «20 хвилин Житомир».

Також варто зазначити, що за позовами Віктора Развадовського миттєво відкриваються справи. А ось коли його представники погрожували прямо в залі суду журналісту нашої редакції, то тільки поліцію чекали майже годину, а потім співробітники поліції закрили провадження «за відсутністю складу злочину». Скарги на зухвалу поведінку представників В. Развадовського в судах також ніколи не бралися до уваги. І ні про жодну компенсацію тоді взагалі не йшлося! 

Партійною пресслужбою, в тому числі через створені фейкові профілі в соціальній мережі, стверджувалося про буцімто «переслідування Віктора Развадовського журналістами газети «20 хвилин Житомир». Але незважаючи на погрози журналістам в інтернеті та безпідставні звинувачення, це так і не змогли довести в суді. Окрім того, вражає кількість справ, відкритих за позовом В. Развадовського проти нашої редакції! Тільки нині їх чотири! І в кожному позові вражаючі суми ексдепутата, що настраждався! Не менше мільйона-двох гривень компенсації! До речі, всі раніше завершені судові справи за позовом Віктора Развадовського до нашої редакції в апеляційних інстанціях були вирішені саме на користь редакції «20 хвилин Житомир».

Вражає оперативність роботи на упередження колишнього міліціонера. Тільки у минулому номері ми повідомляли про відкриття кримінального провадження щодо підробки посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, як вже в суді адвокатки Развадовського повідомили про те, що зараз відбувається заміна старих посвідчень на нові, тому Віктор Развадовський вже отримав нове посвідчення ліквідатора, а старе повинно бути знищено.

Ми розуміємо, що боротьба за свободу слова в Україні триває. Тому наша редакція вважає, що тиск на свободу слова та вигадані судові позови до редакції дають всі підстави звернутися до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, Національної спілці журналістів України і визнати Віктора Развадовського ворогом преси.

Нагадуємо, що щороку до Всесвітнього дня свободи преси журналістська спільнота складає власний антирейтинг «вороги преси». Цього року до антирейтингу «вороги преси-2020» потрапили сім фігурантів. Наступного року це відбудеться 3 травня. 

Також варто зазначити, що перемогу адвокатесси "20 хвилин" здобули за сприяння Громадської організації "Платформа прав людини".

Тарас Боросовський, Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up