Створення ГС «Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України» й ухвалення звернення до Верховної ради України

Створення ГС «Асоціації розвитку льонарства і коноплярства України» й ухвалення звернення до Верховної ради України

У межах Фестивалю льону, що відбувся 26 серпня в селі Стремигород Коростенського району, відбулася дискусійна панель щодо відродження льонарства в Україні. На ній йшлося про те, що ефективність ринку льону залежить від створення кооперацій.

Зокрема Ірина Костюшко, засновниця аграрної компанії «Зоря», депутат Житомирської обласної ради, зазначила, що для створення кластера потрібні три головні умови: географічна концентрація, об’єднання організацій та інститутів, а також ідея, що всіх об’єднає. Такою ідеєю є відродження льонарства й виведення галузі не лише на високий всеукраїнський рівень, а й на міжнародний.

Відтак було створена ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України». До неї ввійшли виробники й переробники льону та конопель, а також науковці. Учасники новоствореної спілки одразу обговорили практичні питання розвитку льонарства. Зокрема вони наголосили на тому, що агрокомпанії матимуть вигоду від розвитку льонарства.

«Вирощування олійного льону має низку переваг: це гарний попередник для озимих колосових та інших культур, сівба – одночасно або відразу після зернових, короткий вегетаційний період, рано звільняються поля, збирання врожаю відбувається наприкінці липня – у серпні, це посухостійка і страхова культура в разі загибелі озимих зернових, із нескладною агротехнікою вирощування», – наголосила на перевагах льонарства для агропідприємств Катерина Ведмєдєва, кандидат біологічних наук, заступник директора з наукової роботи Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук.

Відео дня

Також науковці поділилися практичним досвідом вирощування льону. Вони назвали кліматично сприятливі регіони України для вирощування культури, методи досягнення максимальної врожайності олійного льону, рентабельності галузі. Представник ексклюзивного спонсора фестивалю ТМ «BAYTON», старший науковий співробітник Микола Сучек розповів про нове покоління засобів захисту рослини й презентував методи селекції льону олійного. Учасники конференції порушили питання відсутності національних виробників спеціалізованої техніки для вирощування культури. Ще одна вагома проблема, яка гальмує розвиток льонарства, – законодавча база.

Генеральний директор ТОВ «Просвітницька виробничо-комерційна фірма «Сяйво», голова Ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» Микола Шкурко порушив тему зовнішньо-економічних аспектів зростання українського льонарства та ініціював присутніх підписати важливий документ – звернення щодо першочергового включення до розгляду Верховної Ради України Законопроекту №4737 «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння льону, подрібненого або неподрібненого, та рижію».

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up