Стихійна торгівля на вулицях перетворила Житомир на величезний супермаркет

Стихійна торгівля на вулицях перетворила Житомир на величезний супермаркет

Центр Житомира внаслідок торгівлі з асфальту має вигляд суцільного ринку з антисанітарними умовами.

Нагадуємо, що на останній позачерговій сесії 16 липня 2021 року депутати Житомирської міськради визнали незадовільною роботу міської муніципальної інспекції через стихійну торгівлю на вулицях міста. За це рішення проголосували 27 із 35 присутніх депутатів.

Депутати також звернули увагу на те, що скрізь відбувається несанкціонована торгівля з машин і мікроавтобусів. Звіт муніципальної інспекції за 2018 рік усього на пів сторінки. За 2020 рік його взагалі немає. Згідно з планом на 2021 рік структура витрачає близько чотирьох мільйонів гривень лише на заробітну плату.

Заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук міським ЗМІ повідомив, що у муніципальній інспекції Житомира працює 18 людей.

Відео дня

«Шість людей задіяні в інспекції з паркування, двоє працюють по рекламі, і шестеро працівників на все місто працюють щодо порушень благоустрою та несанкціонованої торгівлі. Я хотів би розглянути це питання спочатку на комісіях, тоді й приймемо рішення щодо роботи муніципальної інспекції», – наголосив Олександр Шевчук.

Водночас керівник муніципальної інспекції Віктор Грибук повідомив, що протягом 2020 року житомирська муніципальна інспекція склала 1492 адмінпротоколи: «З усіх фактів зареєстрованих порушень десь 90% – це боротьба із несанкціонованою торгівлею».

Наше видання вже неодноразово разом з іншими ЗМІ Житомира порушувало проблему стихійної торгівлі. Але жодних змін не відбувається. Час від часу муніципальна інспекція оголошує якісь рейди, після чого все повертається на місця.

Згідно із законодавством України, продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібно-роздрібну торговельну мережу. Розміщення та використання торговельних точок погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Продукти харчування та продовольчі товари, які продаються, мають бути з відповідними документами, які засвідчують їхню якість та безпеку для людей. Торгівля у невстановленому місці (на вулиці, тротуарі, сквері, парку, під’їзді) та без дозвільних документів називається стихійною. Нерідко торгівля ведеться з землі. Такі продавці не проходять медичних обстежень і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань.

У Житомирі це настільки поширене явище, що вся вулиця Небесної Сотні та Хлібна перетворилися на суцільний ринок. Торгівля відбувається на кожному перехресті та біля великих супермаркетів і зупинок. Спробу боротися з цим явищем здійснювали неодноразово, але міська влада у цій боротьбі постійно програє.

Станом на сьогодні торгівля на вулицях Небесної Сотні та Хлібній частіше відбувається ще й з вини керівництва ринку, яке вимагає захмарні гроші для сплати за місце на торговельному майданчику. Якщо якась бабця з села привезла молоко або сир для продажу в місто, то інколи сума разом із ринковим збором та дорогою виходить більшою, ніж та виручка, яку вона отримала безпосередньо від продажу власної продукції.

Певну роль відіграє й те, що Україна намагається нібито дотримуватися правил Євросоюзу. А ось саме там індивідуальна торгівля під забороною. Продати залишки власного виробництва можна тільки на спеціалізованих приймальних пунктах, які в Україні відсутні.

Крім того, стрімке збідніння населення також відіграє певну роль у стихійній торгівлі. По-перше, немає грошей сплачувати за місце, по-друге, жодних коштів не вистачить придбати все необхідне саме за магазинними цінами. Повністю заборонити стихійну торгівлю означало би забрати у деяких людей можливість утримувати себе. Щодо податків і відповідальності вуличні торговці несуть інші витрати, ніж зареєстровані підприємці, зокрема конфіскація товару, вимушені хабарі та штрафи.

За даними Державної служби статистики України, станом на 2020 рік серед усього населення України рівень безробіття у другому кварталі становив 9,6%, тобто безробітними вважалися близько 1,6 мільйона людей. Стихійна торгівля – це не тільки про намагання вижити, це також про пов’язаність міста з довколишніми селами. Люди, які їдуть до міст продавати власні продукти, зазвичай походять із прилеглих сіл і малих містечок.

У соціальній мережі Facebook житомиряни у більшості негативно ставляться до стихійної торгівлі, особливо у центрі міста. Після реставрації та ремонту вулиці Небесної Сотні зараз практично є необхідність починати ремонт спочатку. Крім зіпсованих лавок та знищених кущів, продавці залишають після себе купи сміття. Звичайно, це не може не дратувати містян. Крім того, цим торговцям треба ходити в туалет, і вони це роблять прямо у дворах.

Відсутність медичного та ветеринарного контролю також не сприяє безпеці вживання придбаних продуктів. Останнім часом почастішали випадки, коли містяни купляють на стихійних ринках неякісну продукцію. Пред’явити претензії після цього нікому.

Вулиця Небесної Сотні відремонтована тільки частково. Роками обіцяний павільйон для торгівлі квітами так і не було збудовано. А ділянка від вулиці Київської в бік вулиці Грушевського являє собою суцільний жах. У соціальних мережах житомиряни пишуть: «Вулицю перейменувати мізків вистачало, а відремонтувати тротуари на вулиці Небесної Сотні ніяк розуму не знайдеться. А це шлях до училища обласної ради, в якому навчаються діти з інвалідністю, в тому числі візочники зі всієї області. Тут і здорова людина ноги виламає, і візок зламати елементарно».

Нагадуємо, що подібні рішення приймаються регулярно, але жодного разу за роки незалежності справу так і не було доведено до кінця. Тож сподіваємося, звісно, на краще, але чи відбудуться ці зміни насправді, нікому не відомо.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (133)
  • Надя Пивовар

    Потрібно нашого мера та його свиту на рік в село .,то нехай своїми руками засадять город ,зберуть  врожай та в торби і на базар ,та нехай ці сумочки в автобус ,а потім попечеться на сонечку поки продасть ,а тоді і подумаю треба людей ганяти?
  • Валентина Богачук

    Я вижу большую проблему в руководстве Житнего рынка. А людям продающим свою продукцию земной поклон и благодарность за их тчжелый труд. Оставте их в покое.
  • Kelnitskiy Dmitriy

    пидарасы от власти везде дуют эту тему-ИМЕННО ТЕ КТО ПРОДАЮТ ЕДУ САМЫЕ БАНДИТЫ! на всех местных ресурсах. твари конченые

    Олексій Герщук reply Kelnitskiy Dmitriy

    "...ИМЕННО ТЕ КТО ПРОДАЮТ ЕДУ САМЫЕ БАНДИТЫ!..." - це ви про кого? про пенсіонерів чи про перекупників?
  • Kelnitskiy Dmitriy

    поддерживаю продажу стихийно продуктов питания с личного огорода. никакой проблемы для потребителя не вижу. для дегенератов-держателей рынков итд-вижу.

    Олексій Герщук reply Kelnitskiy Dmitriy

    та не питання, нехай продають, але не на дорозі, для цього на базарі спеціально побудували місця продажу

keyboard_arrow_up