Справжнє свято – це щирість, увага і повага!

Справжнє свято – це щирість, увага і повага!

Ще зранку 28 липня 2023-го року Врублівка мало нагадувала святково налаштоване село. 

Звичайна і буденна п’ятниця була позначена на календарі зовсім «свіжим» святом – Днем Державності. Слід зауважити, що святкових днів у нашому календарі так багато, що іноді важко визначитися із тим, яким чином відзначити чи вшанувати чергову святкову дату. У Врублівці День Державності вирішили відзначити доволі масово і водночас – дуже цікавим і змістовним заходом. Причому цільова аудиторія свята була обрана напрочуд вдало: це дітвора. Влітку, коли у розпалі канікули, коли в країні військовий стан, дітям важко знайти варіант оздоровлення чи хоча б змістовного дозвілля. І якраз святковий день 28 липня 2023-го року врублівська дітвора запам’ятає гарними враженнями і мабуть таки надовго. Водночас слід зауважити, що святкове дійство чимось аж занадто визначним чи складним у своїй організації не відзначалося. Просто голова старостинського округу Тетяна Якимчук вирішила взяти свято під свою опіку, зосередивши основну увагу на максимальному залученні для участі у святі усіх врублівських дітей.

Староста Тетяна Якимчук

Сам сценарій свята був ретельно продуманий, хоча нічого складного і «неможливого» у ході підготовки не було. Певною родзинкою святкового дійства у Врублівці став танцювальний флешмоб для усіх присутніх на святі дітей. Власне кажучи, із танцю свято якраз і розпочалося. До Врублівки із Романова для проведення навчання кількох хореографічних (танцювальних) вправ приїхала хореограф Альона Лободзинська. Всього за пів годинки часу більше трьох десятків врублівських дітей віком від 5-ти до 15-ти років освоїли декілька танцювальних вправ, і вже «на виході» під музичний супровід «Червоної калини» танцював величезний майданчик. Танок із назвою «РАЗОМ – МИ СИЛА!» виглядав настільки  довершено, що подивитись на танцювальний флешмоб зупинялись усі перехожі, які ставали не лише свідками, але й учасниками свята. Задля споглядання за святковим дійством у Врублівці із десятої до одинадцятої ранку зупинявся фактично увесь транспорт, і практично усі відвідувачі кіосків та магазину у центрі Врублівки за якихось десять хвилин стали організованою аудиторією глядачів.

Відео дня

Після танцю ведучі святкової програми (допомагати Т.В. Якимчук охоче погодились двоє педагогів місцевої школи – Галина Василюк та Валентина Нагорна) запропонували дітям позмагатися за програмою спортивної естафети. Вийшло напрочуд цікаво, захоплююче і навіть драматично. Причому знову участь у забігах, вправах на спритність та кмітливість взяли участь два десятки місцевої дітвори. Ну а потім, вже під завісу святкової програми, діти неабияк повеселилися за допомогою популярної розваги із використанням фарб Holly. акож дуже швиденько та динамічно дітвора фарбувала все довкола у дивовижні кольори та веселкові візерунки. Дісталося фактично усім учасникам свята, бо діти залюбки фарбували не лише своїх однолітків, але й не оминали дорослих. Наостанок, аби ще більше вразити святкові настрої дітей, організатори заходу подбали про великий пакунок із морозивом, який також став гарним і дуже органічним продовженням святкової програми.

Якщо вдатися до висновків, то вони очевидні. Так, свят у нас (на календарі) справді дуже багато. Деякі минають доволі прозаїчно і проходять за вже звичною процедурою. Покладання квітів, виголошення святкових промов, виконання Гімну України – ось такий, доволі нехитрий перелік обов`язкових елементів більшості державних свят. Але ж свята запроваджуються найпершим чином для того, аби будити певні емоції, виховувати почуття, спонукати до вражень і переживань. Якраз таке свято було гарно організоване і проведене за блискавичною програмою у Врублівці. Чи варто повторювати подібне дійство у будь-якому селі (старостинському окрузі) – питання слушне, хоча однозначної відповіді на нього ніхто не дасть. Очевидним висновком стосовно проведення свята у Врублівці від 28 липня 2023-го року має стати обов’язковість влаштування таких і подібних заходів. Сценарії, варіанти чи форми святкової програми можуть бути різними, але головне при цьому – аби люди (діти, учні, матері загиблих воїнів і загалом мешканці міст та селищ Романівщини) відчували святковість, урочистість і змістовність святкового заходу. Як показує досвід, чогось виняткового, незвичного, недосяжного чи неможливого під час підготовки свята чи певних урочистостей не буває. Як не крути, але якість святкування залежить найпершим чином від бажання його організаторів. Можна залучити до підготовки святкового заходу будь-яких фахівців, наприклад, аніматорів, можна підсилити свято певним матеріальним ресурсом, закупивши не лише грамоти, подяки, але й цінні подарунки чи хоча б сувенірні вироби. Але можна так, як у Врублівці: порадившись із батьками, залучивши творчий потенціал місцевого люду (у нашому випадку – педагогів місцевого ліцею), продумавши кожну мить, кожен етап святкового дійства. І тоді обов’язково вийде, а успіх свята люди неодмінно відчують. І – подякують. А це – найголовніше!

Віктор Радчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up