Сьогодні - Міжнародний день птахів

Сьогодні - Міжнародний день птахів

Щорічно 1 квітня з метою привернення уваги до проблем збереження пташиного світу в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», в світі відзначають Міжнародний день птахів.

2024 рік Українське товариство охорони птахів оголосило роком горобця хатнього, адже чисельність цього виду в Україні з кожним роком невпинно скорочується.

Відомий житомирський орнітолог Микола Весельський підтверджує, що чисельність популяції хатніх горобців у міському середовищі дійсно за останній час різко знизилася.

Чому зникають горобці? Одна з причин: скорочення приватних будинків у містах, під дахами яких полюбляють гніздитися горобці. Змінились технології будівництва: немає щілин, скрізь бетон та пластик. «Видозміна» смітників, які були кормовою базою пташок. У містах мало хто тримає домашню птицю, тож харчова база для горобця різко зменшилась.

Відео дня

«Можливо, щось зміниться у нашому міському середовищі – й горобці повернуться» - сподівається Микола Весельський.

Довідково:

Горобець хатній - один із найвідоміших птахів-синантропів, що живуть поряд із житлом людини тисячі років (звідси і його видова назва «хатній»). Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Це маленький малопомітний товариський птах із денним способом життя. На ночівлю зграї горобців влаштовуються в густих заростях чагарників, а весь денний час присвячують пошукам їжі, жваво стрибаючи по землі та гілках. Харчується горобець хатній в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. В містах горобці гніздяться в затишних куточках мегаполісів – під дахами, між плитками черепиці, в стовпах електроліній, за стічними трубами, неоновими вивісками або у вентиляційних душниках. Горобці досить плодовиті і протягом весни-літа виводять два, а за сприятливих умов, і три виводки за сезон.

У період вирощування пташенят горобці винищують велику кількість шкідників, що є безперечною користю, так як в містах мешкає мало птахів, які живляться комахами. В деяких країнах встановлено пам'ятники горобцям, в знак подяки. Перший монумент був встановлений в Бостоні в середині XIX століття, після того як птах, завезений з Європи для боротьби з гусеницями, врятував врожаї на полях і в садах.

В експозиції природничого відділу Житомирського краєзнавчого обласного музею є таксидермічна скульптура горобця хатнього. Запрошуємо завітати до музею, де ви маєте змогу роздивитися цього птаха і дізнатися більше про його спосіб життя. Зберігайте пернатих! Кожен птах по своєму цікавий та неповторний.

Джерело: Житомирський обласний краєзнавчий музей

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up