Що робити, якщо не дають бачитися з дитиною?

Що робити, якщо не дають бачитися з дитиною?

Питання складне, в першу чергу, морально як для дорослих, так і для дітей. Сьогодні хотілося б поговорити про участь родичів у вихованні дитини, тобто дідусів, бабусь тощо.

Відповідно до статті 257 Сімейного кодексу України БАБА, ДІД, ПРАБАБА, ПРАДІД МАЮТЬ ПРАВО СПІЛКУВАТИСЯ ЗІ СВОЇМИ ВНУКАМИ, ПРАВНУКАМИ, БРАТИ УЧАСТЬ У ЇХ ВИХОВАННІ.

БАТЬКИ чи інші особи, з якими проживає дитина, НЕ МАЮТЬ ПРАВА ПЕРЕШКОДЖАТИ у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків.

Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають ПРАВО НА ЗВЕРНЕННЯ ДО СУДУ з позовом про їх усунення. 

Відео дня

Згідно зі статтею 263 Сімейного кодексу України спір щодо участі баби, діда, прабаби, прадіда, брата, сестри, мачухи, вітчима у вихованні дитини вирішується судом відповідно до статті 159 Сімейного кодексу України.

Суд визначає способи участі одного (залежно від того, скільки звернулося до суду родичів і до скількох) з дідів, бабів, сестер тощо на спілкування і виховання дитини (періодичне чи систематичне побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця їх проживання тощо), черговість між бабою, дідом, прабабою, прадідом, братами, сестрами, мачухою, вітчимом на спілкування з дитиною, у тому числі в присутності іншої особи, якщо це необхідно в інтересах дитини тощо.

При цьому також ураховується:

- вік, стан здоров’я дитини;

- поведінка родичів у минулому і теперішньому часі;

- інші обставини, що мають істотне значення для дитини.

Згідно з частиною 1 статті 50 Цивільного процесуального кодексу України позов може бути пред’явлений спільно кількома позивачами або до кількох відповідачів. Кожен із позивачів або відповідачів щодо другої сторони діє в цивільному процесі самостійно.

Позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Тобто, належним способом захисту порушених прав може бути звернення до суду, наприклад, баби дитини, в якості позивача, із позовною заявою про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною шляхом визначення способу участі у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місця та часу спілкування.

Юридичний Телеграм канал адвоката, к.ю.н., Головіна Д.В. «Адвокат Права»

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up