Що буде в 2021 році: 12 значущих подій в світі

Що буде в 2021 році: 12 значущих подій в світі

Нинішній 2020 подарував людству багато яскравих подій - від пожеж до пандемії коронавірусу. І коли читаєш заголовки в стилі «Що буде в 2021 році», подумки вже готуєшся до чергової порції негативу.

Ми не провидці і не знаємо, яке екзотичну страву спробують в Китаї на цей раз, але можемо точно сказати, які знакові події офіційно заплановані на 2021 рік.

1. Розгортання комп'ютерів Exascale

Exascale computing - це гіпотетичні суперкомп'ютери з продуктивністю більше одного екзафлопса (мільйон трильйонів, або один квінтильйон) операцій в секунду. Довгий час це залишалося лише фантастикою, адже з 2008 року у людства були системи тільки петафлопсного класу, що в тисячу разів менше екзафлопсу.

Відео дня

Але в 2021 році Intel і Cray планують створити екзафлопсну систему Aurora. Розгортання такого суперкомп'ютера покладе початок нового стрибка обчислень і ознаменує кінець того постійного уповільнення прогресу в комп'ютерній техніці, яке ми спостерігаємо з другої половини 10-х років.

Також до американців планують приєднатися і китайці, які представлять новий суперкомп'ютер Tianhe-3 зі стійкою продуктивністю більше одного екзафлопсу.

2. Марсохід Perseverance прибуде на Марс в лютому 2021 року

У липні 2020 НАСА запустило в сторону Марса ракету, на якій знаходиться марсохід Perseverance («Наполегливість»). Його головне призначення - пошук доказів існування життя на Червоній планеті в давнину, а потім повернення зразків на Землю в 2031 році. Другий за важливістю завданням стане відпрацювання новітніх технологій для колонізації Марса.

У порівнянні з марсоходом Curiosity, який прибув на Марс в 2012 році, Perseverance має перевагу у всьому. У нього 23 високоякісні камери, більш оптимальні для марсіанського грунту колеса і протектор, мікрофони для запису звуку і все необхідне для геологічних досліджень обладнання. А ще у Perseverance є дрон Ingenuity на сонячних батареях, який протестує можливість польотів на планеті і розрахує кращий маршрут для руху марсохода.

Мабуть, одним з найбільш важливих інструментів є MOXIE, який повинен перевірити можливість перетворення вуглекислого газу в кисень для дихання людини і заправки ракет.

Perseverance прибуде на Марс в лютому 2021 року і повинен опуститися в кратер Езеро на північ від екватора. Це місце обрано тому, що раніше тут, за оцінками вчених, було озеро, а отже, могло існувати життя.

3. Запуск космічного телескопа «Джеймс Уебб»

Космічний телескоп «Хаббл» був запущений 24 квітня 1990 року і до сих пір дарує вченим багато цікавих відкриттів. Але він уже серйозно застарів, тож 31 жовтня 2021-го йому на зміну відправиться «Джеймс Уебб». Його обладнання в багато разів перевершує техніку «Хаббла» і телескопів до нього, а збирає площа в шість разів більше і становить 25 квадратних метрів проти чотирьох з половиною.

Збільшуюча здатність «Джеймса Вебба» в сто разів більше, ніж у "Хаббла", що дозволить вченим побачити найперше покоління зірок, що утворилися через двісті мільйонів років після Великого вибуху. Крім «нудних» наукових досліджень по вивченню створення і еволюції галактик і зірок, «Джеймс Уебб» буде допомагати шукати планетарні системи з потенційною життям.

4. У Токіо пройдуть Олімпійські ігри

Олімпійські ігри повинні були пройти в 2020 році, але пандемія порушила ці плани. Багато хто побоювався небезпеки ігор в Токіо, адже до сих пір на столиці Японії даються взнаки наслідки аварії на АЕС «Фукусіма», що сталася в 2011 році. Проте влада Японії наполягає, що це буде абсолютно безпечно: рівень радіації регулярно перевіряється і не перевищує такого в Лондоні або Парижі.

До речі, це перший раз, коли Олімпійські ігри були відкладені на рік. Раніше їх тільки скасовували: в 1916 році - через Першої світової війни, в 1940-му і 1944-му - через Другої світової. Незважаючи на перенесення на 2021 рік, ці Олімпійські ігри продовжують називати «Токіо-2020».

5. У продаж надійдуть протизаплідні таблетки для чоловіків

Розробка чоловічих оральних контрацептивів ведеться давно. Раніше вчені намагалися зробити чоловіків тимчасово стерильними за допомогою тестостерону і синтетичних гормонів, але такий метод давав занадто багато негативних побічних ефектів і мав серйозний вплив на здоров'я.

Пізніше вченими було відкрито негормональний метод - використання з'єднання JQ1, розробленого ще в 2012 році. Воно впливає на специфічний для насінників білок BRDT, необхідний для нормальної фертильності. Придушення цього білка дозволяє домогтися малої рухливості сперматозоїдів. Важливо, що це повністю оборотний процес, що не виявляє негативного впливу на гормональний фон і фертильність.

У 2013 році, після успішного випробування на мишах, почалися тести на людях, які також підтвердили ефективність методу. Пройшовши всі клінічні випробування, таблетки стануть доступні в 2021 році.

6. Розпочнеться виробництво перших повністю штучних нирок

Захворювання нирок зустрічаються все частіше через екологію, спосіб життя людини і генетичну схильність. Від однієї тільки термінальній стадії ниркової недостатності (може викликати повну відмову роботи нирок) страждають близько двох мільйонів людей в усьому світі. Такі люди прикуті до діаліза, і кожному з них потрібна якнайшвидша трансплантація.

Донорів катастрофічно не вистачає, але вчені знайшли рішення - повністю штучні нирки. Прототип був створений в 2010 році в Каліфорнійському університеті Сан-Франциско. Клінічні випробування почалися в 2017-му, і вже в 2021-му планується запуск виробництва штучних нирок. За допомогою нанотехнологій вченим вдалося імітувати практично всі життєво важливі функції нирок. Причому такі органи не залежать від електрики і насосів, працюючи від кров'яного тиску тіла людини. І ці нирки мають необмежений термін служби.

7. Запуск у виробництво літаючого автомобіля

І хоча людство трохи запізнилося у часі, описаному в фільмі «Назад в майбутнє - 2», ми нарешті змогли створити реально працюючу машину, що літає. Нею стала Terrafugia TF-X - гібридний автомобіль з поворотним ротором, який є повністю автономним транспортним засобом. Машина має штучний інтелект, який буде самостійно прокладати шлях до заданої точки, визначаючи перешкоди на шляху і минаючи погані погодні умови.

Буде доступно і ручне управління, але тільки для невеликої корекції маршруту і в разі аварії або виникнення непередбаченої ситуації. Terrafugia TF-X є електромобілем, і його заявлена ​​дальність складає 800 кілометрів.

8. Євросоюз скасує літній час

У Євросоюзі досі діє подібна практика. Раніше введення літнього часу допомагало заощаджувати електроенергію, що зменшувало витрати держав на обслуговування електромереж і витрати підприємств, але тепер воно несе лише негативний вплив, наприклад, вводить плутанину в документообіг.

Після скасування літнього часу всі країни Євросоюзу стануть жити за єдиним тимчасовим стандартом.

9. Завершиться будівництво Великого єгипетського музею

Спочатку Великий єгипетський музей планувалося відкрити в 2020 році, але пандемія коронавірусу внесла свої корективи.

Комплекс розташований приблизно в двох кілометрах від пірамід Гізи на ділянці близько 480 тисяч квадратних метрів і має стати найбільшим археологічним музеєм в світі. Тут будуть виставлятися артефакти Стародавнього Єгипту, включаючи повну колекцію предметів з гробниці Тутанхамона (понад п'ять тисяч). Багато із стародавніх артефактів будуть показані публіці вперше.

Музей об'єднає в собі більшу частину всіх археологічних знахідок, знайдених на території країни.

10. Коста-Ріка стане першою повністю вуглецево нейтральною країною

Центральноамериканська країна Коста-Ріка стане першим в світі державою, яка досягла нульових викидів двоокису вуглецю транспортом, енергетикою, промисловим виробництвом і сільським господарством за рахунок грамотної переробки відходів і впровадження альтернативних джерел енергії. Це означає, що тепер Коста-Ріка не проводитиметься парникові гази, що на один крок наблизить людство до збереження клімату і екології на планеті.

Також Коста-Ріка забороняє в 2021 році виготовлення пластикових виробів одноразового використання, що укупі з вуглецевою нейтральністю зробить це місце одним з найчистіших на планеті.

11. Чи стане доступна вакцина від COVID-19

За даними ВООЗ, на жовтень 2020 року в світі налічувалося близько 150 вакцин, які перебувають в стадії доклінічних випробувань. На даний момент багато вакцин перевіряються на наявність побічних ефектів, і деякі з них знаходяться на етапі випробування на людях.

Багато країн і компаній заявляють про початок виробництва вакцини проти коронавірусу вже на початку 2021 року. Серед них як іноземні (від BioNTech, Pfizer і AstraZeneca), які за результатами досліджень показують ефективність не менше 90%, так і російські - «ЕпіВакКорона» і «Гам-КОВІД-Вак».

Масова вакцинація від коронавірусу допоможе зупинити пандемію і зайнятися відновленням економіки.

«TechSurf»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up