Рятувальники звертаються до аграріїв, аби забезпечити пожежну безпеку на полях!

Рятувальники звертаються до аграріїв, аби забезпечити пожежну безпеку на полях!

Пора жнив – це небезпечний період, під час якого суха спекотна погода, працююча хлібозбиральна техніка, людська недбалість та інколи безвідповідальність створюють загрозу виникнення пожеж. 

Це підтверджує статистика – під час жнивної кампанії 2020 року у державі виникло більше 40 пожеж на хлібних масивах, прямі матеріальні збитки від яких склали понад 4,2 млн. грн.

На Житомирщині  торік підрозділами ДСНС ліквідовано 5 пожеж, внаслідок яких знищено 283 тони грубих кормів (сіно, солома) та 4 тони зернових.

Не обійшлося без втрат і в найгарячішу пору цього року. Зокрема, горіло поле з пшеницею на площі 24 га у с. Броники Новоград-Волинського району. 

Відео дня

Також підрозділи ДСНС залучалися до гасіння стерні на площі 2 га у селян в с. Малосілка Бердичівського району, вдалося запобігти поширенню пожежі на зернові культури (за попередньою інформацією, пожежа сталася через необережне поводження з вогнем при спалюванні рослинних залишків). 

- У спекотний час жнив до пожежі може призвести найменша необережність із вогнем у хлібних масивах: кинутий недопалок, іскри від працюючої зернозбиральної техніки, намотування соломи на деталі, потрапляння її на нагріті частини техніки та спалювання сухої рослинності, стерні й рослинних залишків поруч із зерновими посівами, – розповів заступник начальника Головного Управління із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Кравець. 

Потрібен суворий контроль за дотриманням  протипожежних вимог у місцях збирання, зберігання та переробки продукції нового врожаю. 

Важливо забезпечити необхідними первинними засобами пожежогасіння усю техніку, яка залучається до жнив та провести додаткові протипожежні інструктажі з навчанням персоналу діям у випадку виникнення пожеж. На період жнив у полях повинна чергувати техніка, пристосована для цілей пожежогасіння (трактора з плугом, ємності з водою тощо), що дозволить оперативно розпочати гасіння до прибуття підрозділів ДСНС і запобігти швидкому поширенню вогню. Також необхідно щоденно проводити очистку двигунів і агрегатів комбайнів від пилу і бруду та перевіряти справність усієї техніки, яка виходить у поле. 

Кожен працівник агропідприємства повинен знати порядок дій на випадок виникнення пожежі і вміти користуватися вогнегасниками. 

Керівникам об’єктів до прибуття підрозділів ДСНС слід забезпечити:

          Ми звертаємося до керівників сільгосппідприємств та населення з проханням не використовувати відкритий вогонь та не розводити багаття у пожежонебезпечний період, не курити в місцях збирання врожаю, заборонити спалювання стерні і поживних залишків.  

Не допустити пожеж у період жнив і зберегти вирощений врожай – це наш спільний обов’язок!

ГУ ДСНС України у Житомирській області

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up