Відстояли честь і гідність: газета «20 хвилин» виграла суд проти депутата Развадовського

Відстояли честь і гідність: газета «20 хвилин» виграла суд проти депутата Развадовського
Представники газети "20 хвилин" з адвокатесою Тетяною Левчук після перемоги в суді

Житомирський апеляційний суд виніс рішення на користь газети «20 хвилин» у справі проти Віктора Развадовського.

Районний суд Житомирської області 9 жовтня 2020 року виніс судове рішення щодо газети «20 хвилин: газета твого району Романів» (видавець – приватне підприємство «Медіа Ресурс») про захист честі, гідності і ділової репутації та відшкодування моральної шкоди на користь Віктора Развадовського. Представники газети «20 хвилин» подали апеляційну скаргу на рішення Житомирського районного суду. Апеляційний суд погодився з доводами представників газети «20 хвилин» і 9 лютого 2021 року відмінив у повному обсязі рішення суду першої інстанції, а також виніс нове рішення на користь ПП «Медіа Ресурс».

У грудні 2020 року, незважаючи на те, що рішення Житомирського районного суду не набуло законної сили, а ПП «Медіа ресурс» подало апеляційну скаргу, газеті «20 хвилин» було заблоковано рахунки, що негативно вплинуло на видавничу діяльність підприємства. 

У той же час Віктор Развадовський почав у публічному просторі розповсюджувати недостовірну інформацію про свою перемогу в суді над виданням «20 хвилин». Деякі житомирські ЗМІ ці недостовірну інформацію опублікували на своїх ресурсах з позначкою «Реклама» або «PR». 

Відео дня

Під час першого судового засідання у Житомирському апеляційному суді 18 січня 2021 року представники Развадовського не ознайомилися з матеріалами справи, відповідно справу перенесли. На той момент рахунки ПП «Медіа Ресурс» продовжували бути заблокованими, отже, підприємство не могло оплатити заробітну плату працівникам газети «20 хвилин», а також видавати газету.

 

Під час засідання 9 лютого 2021 року представники Віктора Развадовського намагалися через звернення до колегії суддів представникам газети «20 хвилин» заборонити фото- та відеозйомку. 

«У нас є заперечення щодо проведення слухання справи в такій обстановці, при проведенні відеозйомки, фотозйомки, оскільки здійснюється відповідний тиск на суд. Тому ми просимо в зв’язку з цим відкласти розгляд справи», – заявила адвокатеса зі сторони Віктора Развадовського.

Судді апеляційного суду, порадившись на місці, ухвалили: «Дозволити відеозйомку в судовому засіданні, але суд забороняє зйомку представників Развадовського, які заперечують щодо цього».

Сторона Развадовсього зробила спробу перенести розгляд справи. «Просимо відкласти розгляд справи і здійснити її розгляд в закритому судовому засіданні, оскільки це некомфортно – розглядати відповідну справу, а також слухається питання, що стосується особистих даних і особистостей Віктора Развадовського», – виголосила адвокатеса позивача.

Адвокатеса ПП «Медіа ресурс» зазначила, що Віктор Развадовський є політичним діячем, публічною особою, предметом обговорення є публікація в газеті «20 хвилин» і ніхто не збирається виходити за межі предмету дослідження – тобто підстав для відкладення засідання і проведення його в закритому режимі немає.

«Суд відмовляє у задоволенні клопотання щодо відкладення засідання», – наголосила суддя апеляційного суду.

Представниками «20 хвилин» в обґрунтуванні юридичної позиції в апеляційному провадженні було зазначено: «У публікації “Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік”  під час політичної дискусії в період  передвиборчої кампанії позачергових виборів до Верховної Ради України народних депутатів, які відбулися 21 липня 2019 року, здійснено аналіз змісту Рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 31 травня 2019 року № 1554, яким  затверджено результати проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік, поданої Развадовським Віктором Йосиповичем, народним депутатом України VIII скликання – і процитовано абзаци резолютивної частини вказаного Рішення від 31 травня 2019 року № 1554.

 Таким чином, газета “20 хвилин: газета твого району Романів” опублікувала те, що вже було загальновідомим про Віктора Развадовського задовго до оспорюваної публікації і було опубліковано в продовження політичної дискусії те, що було розміщено на шпальтах різних газет та на порталах інтернет-видань, та процитувала чинний документ – Рішення  Національного агентства з питань запобігання корупції від 31 травня 2019 року № 1554, яким затверджено результати проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2016 рік, поданої Развадовським Віктором Йосиповичем, народним депутатом України VIII скликання».

Адвокатеси Віктора Развадовсього наголошували, що через публікацію в газеті «20 хвилин» Віктор Развадовський програв виборчий процес. Нібито газета «20 хвилин» надала недостовірну інформацію про депутата для маніпулювання свідомістю громадян під час виборчого процесу. 

Цю інформацію адвокатеса ПП «Медіа Ресурс» спростовує, мовяв, у газеті йшлося про діяльність Віктора Развадовського як кандидата у народні депутати з використанням перевірки його декларації, що опублікована на сайті НАЗК.

«Таке рішення суперечить основним принципам медійного законодавства, з огляду на те, що газета предметом публікації саме в період передвиборчої кампанії до Верховної Ради, коли Віктор Развадовський зареєструвався як кандидат в народні депутати, обговорювала його діяльність як потенційного народного депутата. Газета виконувала свій обов’язок інформувати громадськість про діяльність політичних лідерів, осіб, які претендують на зайняття державних посад, з метою запобігти введенню в оману громадськість. 

Намагались показати попередню діяльність кандидата в народні депутати, який був депутатом Верховної Ради багато скликань до цього, привернути увагу до його дій, а тому публікація “Які порушення закону виявлено під час перевірки декларації Віктора Развадовського за 2016 рік” не мала мети втручатися у приватне життя Віктора Развадовського і публікувала не особисту інформацію про нього, про його приватне, особисте життя, а оцінювала його діяльність як особи, яка подає декларації, маючи для цього підстави, передбачені законом», – зазначає адвокатеса приватного підприємства «Медіа Ресурс»  Тетяна Левчук.

Під час судових дебатів сторона позивача звернулася до суддів з проханням відмовити у задоволенні апеляційної скарги, а рішення суду першої інстанції залишити без змін. Проте суд це прохання не задовольнив і виніс рішення на користь ПП «Медіа Ресурс».

«Апеляційну скаргу приватного підприємства “Медіа Ресурс” задовольнити. Скасувати рішення Житомирського районного суду Житомирської області від 9 жовтня 2020 року і ухвалити нове судове рішення про відмову у задоволенні позову. Компенсувати ПП ”Медіа ресурс” судовий збір у розмірі 5675,50 грн за кошт держави, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України», – виголосила вирок суддя Ольга Микитюк.

Судове засідання закінчилося оплесками тих, хто прийшов підтримати газету «20 хвилин» у залі суду. 

Постанова Житомирського апеляційного суду

Директор ПП «Медіа Ресурс» Олександр Васильковський подякував усім небайдужим та наголосив, що суд має виносити правдиві рішення, а не захищати інтереси мільйонерів: «Я хочу подякувати нашому адвокату Тетяні Левчук та громадській організації "Платформа прав людини",  яка надала нам підтримку й надалі буде нас захищати, тому що Развадовський на цьому не зупиняється. Я хочу сказати всім тим, хто нас підтримує, велике ДЯКУЮ. Ми не створювали жодного чорного піару, як говорять захисники Развадовського, і для таких, як Развадовський, я хочу сказати одне: те, що ви робите, ми маємо завжди висвітлювати, бо це – наша робота. Тому щоразу, як ви порушите закон, ми будемо це висвітлювати, а покарають вас за це чи ні, – покаже час. І я хочу попросити Житомирський районний суд надалі виносити тільки правдиві рішення, щоб люди відчували захист держави, а не думали про те, що мільйонери можуть купити суд, правоохоронні органи та інше».

Валерія Наумова, Руслан Мороз

 Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (4)
  • Сергей Воликов

    Вітаю! Успіхів!
  • Ігор Мазепа

    Грати їх всіх треба по саму шишечку
  • Ludmila Andrianova

    Вітаю!
  • Вениамин Веретко

    Не завжди то що вони пишуть є правдою
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up