Розстріли в Кодні – до Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру

Розстріли в Кодні – до Дня пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру. 

Бабин Яр – урочище в Києві, яке отримало сумну популярність як місце масових розстрілів цивільного населення і військовополонених, що здійснювалися німецькими окупаційними військами. За різними підрахунками, в Бабиному Яру у 1941-1943 рр. було розстріляно від 70 000 до 200 000 чоловік.

У ці дні євреї України їдуть у Київ до Бабиного Яру, щоб віддати шану своїм розстріляним співвітчизникам. Але в селі Кодня є свій Бабин Яр, де у 1941 році було закатовано 644 єврея. 31 серпня 2000 року на цьому місці у с. Кодня був відкритий пам'ятник, на якому написано: «Світлій пам'яті євреїв, мешканців села Кодня, що були вбиті тут нацистами у 1941 році». Методичне і жорстоке знищення нацистами 6 мільйонів євреїв вважається одним з найбільших злочинів, відомих у світовій історії. 

У період з 2 липня по 24 серпня 1941 року вся Житомирщина опинилася в руках нацистів. На окуповану територію, слідом за передовими частинами фашистських військ, прибули спеціальні підрозділи СС, що приступили до «остаточного вирішення єврейського питання».

Відео дня

Розстріли велися, як правило, на околиці або за межами населених пунктів – на полях, лісових галявинах, болотах. Могили копали або самі жертви, або військовополонені. Використовувалися для цієї мети також яри, траншеї і кар'єри. Спочатку розстрілювали, як правило, чоловіків, а потім – жінок з дітьми. Бували випадки, коли маленьких дітей живими кидали в колодязі. Кваліфікованим робочим, ремісникам, лікарям на деякий час зберігали життя, але і їх чекала та ж доля. Більшість євреїв, що залишилися на окупованій території Житомирщини, були розстріляні восени 1941 року.

У Житомирі перший розстріл відбувся 19 липня 1941 року: загинуло 100 євреїв. Кілька днів по тому три акції провела зондеркоманда 4а: «було розстріляно близько 400 євреїв, комуністів і інформаторів НКВС». У цей же час ще кілька сотень євреїв загинуло в результаті акцій інших фашистських формувань. У серпні 1941 року єврейське населення зігнали в гетто, влаштоване фашистами в долині р. Кам'янки вгору за течією від Чуднівського мосту. Звідси приречених відправляли партіями на розстріл. Більшість євреїв розстрілювали в 1 км на захід від міста біля хутора Довжик, у лісі. 

«Нас вели на розстріл у величезній багатотисячній колоні, – розповідає І. Я. Пресман, – разом гнали євреїв і не євреїв. Хто вибився з сил і тих, хто просто викликав антипатію у катів, пристрілювали на ходу. Прямо біля дороги, впритул до лісу, німці поставили стіл, до якого підводили приреченого. Ім'я, прізвище записували для порядку в спеціальну відомість. Тут же забирали всі речі, змушували зняти з себе одяг. Кожен шов уважно передивлялися – шукали заховані коштовності. Деяких відправляли до яру зовсім голими. Я бачив, як німець вибивав зуби у ще живої чергової жертви: він хотів привласнити золоті коронки. Ніхто з тих, кого вели на розстріл, не пручався, ніхто не просив захисту. Багато хто сприймав смерть як порятунок від неминучих страждань. Групу людей підводили до заздалегідь викопаної ями. Могили готували ті смертники, які ще мали сили. Людей зв'язували ланцюгом. Жінки з немовлятами на руках тряслися від холоду, прикривали дітей. Стріляли на рівні грудей дорослої людини, тому діти іноді падали в яму пораненими і вмирали болісною смертю, задушені зваленими на них трупами. Мені вдалося врятуватися, тому що німці цілили вище мого зросту. Маму і брата вбили. Мама встигла накрити мене собою. Жителі навколишніх сіл стверджують, що ще кілька днів після розстрілу земля, майже рідка від крові, рухалася хвилями на місці вбивств».

У с. Кодня Троянівського району (нині – Житомирський район) у серпні 1941 року було розстріляно 185 євреїв. За даними місцевого жителя М. Кравчука, через кілька днів після згаданих вище подій у Житомирі на Сінному ринку «на мотоциклах і в критій машині в Кодню приїхав загін есесівців, вони заарештували 35 євреїв у віці від 16 до 50 років... Їх повезли до Жовтого Яру, змусили викопати яму і там усіх розстріляли. У вересні німці зігнали всіх євреїв Кодні в один будинок, наказавши взяти з собою цінні речі... євреїв погнали до синагоги, а там посадили на три вантажівки... євреям сказали, що їх везуть на аеродром, щоб відправити в Палестину. Але потім нещасних пішки погнали до Жовтого Яру. У кар'єрі була викопана величезна яма. Всіх євреїв роздягали, забирали цінні речі, групами зганяли до ями і розстрілювали». 

Відомо також, що розстрілювали спочатку чоловіків, а потім – жінок і дітей. Жовтий Яр розташований між селом Кодня і сусіднім селом Вертокиївка, поруч з вузькоколійкою, в 150 метрах від мосту через річку Коденка.

На жаль, немає точних даних про загальну кількість жертв Голокосту. Про деякі населені пункти і райони Житомирщини зібраний досить багатий документальний матеріал, що відображає хронологію і статистику нацистських злочинів. У той же час про інші місця відомості вкрай мізерні або взагалі відсутні. За даними історика А. І. Круглова, в цілому у 1941-1943 рр. в області було знищено понад 55 тисяч євреїв, що становить приблизно 60% всіх жертв серед цивільного населення. Найбільш масовими були страти євреїв у серпні-жовтні 1941 року. На цей період припадає приблизно 3/4 від загального числа розстріляних євреїв. За відносними порівняльними статистичними даними можна стверджувати, що жертвами нацистського терору стали понад 70 тисяч євреїв, тобто близько 2/3 довоєнного єврейського населення області.

Понад ста жителям області, які рятували євреїв від фашистських розстрілів, Єврейська Рада України присвоїла звання «Праведник України». 52 людини області носять звання «Праведник народів світу» (всього в Україні станом на 1 січня 2011 року це звання мають 2272 людини). Їхні імена викарбувані на Стіні Пошани у меморіальному комплексі Яд Вашем (Єрусалим). На жаль, збір відомостей про цих праведників почався лише у 1990-х роках, коли багато хто з них, а також врятовані ними євреї пішли в інший світ. У Житомирському районі звання «Праведник народів світу» має лише Ніна Павлівна Сохацька.

Стівен Спілберг – голова благодійного фонду в Ізраїлі, відомий американський режисер, у своєму зверненні сказав: 

«Шановна пані Сохацька! Поділившись з нами своїми враженнями про те, що вам довелося пережити в роки Голокосту, Ви дали поколінням можливість відчути свій особистий зв'язок з історією. Ваше інтерв’ю буде ретельно збережено як важлива частина найбільш повної бібліотеки спогадів з будь-коли зібраних. У далекому майбутньому люди зможуть дізнатися про долю євреїв. Вони зможуть чути і вчитися й завжди пам'ятати. Дякуємо за Ваш внесок, за Вашу мужність, за Вашу душевну щедрість».

Ніна Павлівна пригадує: «Був 1941 рік. Німці захопили наше містечко, в якому споконвіку разом жили українські і єврейські сім'ї. Коли німці стали заарештовувати євреїв, то саме наша багатодітна родина вирішила допомогти єврейським дітям. Мої батьки Павло Антонович та Ганна Прокопівна мали 16 власних дітей. Зрозуміло, що родина завжди відчувала великі нестатки. Ледве-ледве дотягували до нового хліба. Сім'я була дружна, працьовита. Усі діти мали свої обов'язки: старші працювали в полі і на городі, а менші пасли худобу, порядкували в хаті».

У перші ж дні фашистської окупації сім'я Сохацьких одразу подвоїлась. Єврейські діти під час обшуків ховались то в льоху, то в кукурудзі, то в копиці сіна, в якій Павло Антонович зробив схованку. Час був тривожний. Не раз доля сім'ї Сохацьких звисала на волосині. Одного разу під час обшуку фашист багнетом протикав копицю сіна. Однак на діток не натрапив. Іншого разу фашисти випустили кулеметну чергу по кукурудзі, діточки припали до землі, і кулі, на щастя, просвистіли над самісінькими голівками.

«Згодом німці оточили наше містечко, наїхали солдати з вівчарками, і поліцаї зігнали всіх євреїв у центр села. Вишикували вздовж дороги до синагоги. Старих і дітей поліцаї підганяли палицями. Колона рушила, а ми дивились їм услід і плакали, так ми прощались зі своїми односельчанами. Дітей і жінок розстрілювали в одній ямі, чоловіків в іншій», – розповіла Ніна Павлівна.

Родина Сохацьких уберегла від загибелі 20 єврейських дітей. То був їх великий неоціненний подвиг, за який Ніні Сохацькій було присвоєно високе звання «Праведник народів світу». 

На місці розстрілів євреїв у селі Кодня зараз встановлено два окремих однакових пам’ятники. Один на чоловічій могилі, другий на жіночій, адже розстрілювали жінок і чоловіків окремо в різних місцях. На фото можна побачити один з пам’ятників, дорогу, де раніше була вузькоколійка і яка стала останнім шляхом для сотень євреїв сіла Кодня. Зараз ця територія належить до Вертокиївської селищної ради.

При підготовці статті використані матеріали з відкритих джерел та робота учня Коднянської школи Костянтина Лособика

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
15:21 Упродовж доби на Житомирщині ліквідовано 15 пожеж у природних екосистемах на загальній площі майже 17 га photo_camera 15:00 Алгоритм отримання компенсації при працевлаштуванні ВПО 14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up