Релігійна громада села Камінь на Романівщині перейшла до ПЦУ

Релігійна громада села Камінь на Романівщині перейшла до ПЦУ

Не минуло й тижня, як новина про остаточний перехід релігійної громади святих апостолів Петра і Павла у селі Биківка у підпорядкування Житомирсько-Овруцької єпархії Православної церкви України (ПЦУ) втратила свій суспільний резонанс у масштабах Романівської селищної ради.

І все тому, що вже 11 травня 2023-го року ще одна релігійна громада УПЦ, яка зареєстрована і діє на теренах Романівської селищної ради, вирішила перейти у підпорядкування ПЦУ. Йдеться про збори у селі Камінь, де громада храму Різдва Богородиці заявила про свій перехід у підпорядкування Житомирсько-Поліської єпархії Православної церкви України. Причому якщо у Биківці три місяці тому громада ухвалила рішення про перехід до ПЦУ, але настоятель храму святих апостолів Петра і Павла цього робити не забажав, то у Камені ситуація має куди простіший і переконливіший вигляд. 

Настоятель храму Різдва Богородиці у селі Камінь протоієрей Анатолій Мінькович разом із активістами парафіяльної ради храму Різдва Богородиці вже на другий день зустрічався із архієпископом Житомирським і Поліським Володимиром, якому й було доведене рішення зборів релігійної громади села Камінь від 11 травня 2023-го року про перехід у підпорядкування ПЦУ. Відтак архієпископ Володимир мав усі підстави для видання указу про призначення митрофорного протоієрея Анатолія (Миньковича) настоятелем храму Різдва Богородиці Православної церкви України. Окрім села Камінь, до духовної опіки митрофорного протоієрея Андрія Міньковича належать села Булдичів, Мала Козара, Пилипо-Кошара. 

Ось такий відгомін або ж вплив мали події у Биківці і, власне кажучи, ще у десяти релігійних громадах Житомирщини, де прихожани активно виступають за перехід громад УПЦ у підпорядкування ПЦУ. Сьогодні ще рано казати про те, що процес пішов, але те, що в Україні (на Житомирщині також) назріває масований перехід церковних громад під єдину Православну церкву України, видно навіть неозброєним оком. Зрештою, а як же інакше?

Відео дня

Люба Семеній

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up