«Радикальний» наступ на комунальні підприємства області?

«Радикальний» наступ на комунальні підприємства області?

Цікава ситуація склалася довкола низки підприємств Житомирської обласної ради – вже з півроку деякі з них планомірно доводиться до ліквідації через «борги», які штучно створюються бездіяльністю з боку першого заступника голови обласної ради Сергія Крамаренка.

 

КП «Облагростандарт» – ліквідувати, щоб не платити податки!

КП «Житомирський обласний виробничо-технічний центр стандартизації, метрології та якості продукції» – унікальне підприємство, подібних в Україні всього 4-5. Воно має статус «Базової метрологічної служби» й обслуговує понад 200 комунальних установ та підприємств області, а також приватні організації. Загалом підприємство надає послуги на  близько 1 млн грн на рік.

У вересні 2016 року після зміни керівника КП «Облагростандарт» виявили податковий борг близько 736 тис. грн. Управління з боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області розслідує розкрадання матеріального майна колишнім керівником. Після виявлення боргу 736 тис. грн фінансовий стан підприємства тільки погіршується через бездіяльність новобраного керівництва обласної ради. З додатково нарахованими штрафними санкціями борг підприємства зріс майже удвічі – до 1 млн. 140 тис. грн.

Відео дня

З вересня 2016 року в.о. керівника підприємства неодноразово звертався до керівництва обласної ради про надання фінансової підтримки (з коштів від оренди території підприємства) хоча б для часткового погашення боргу чи для погашення лише тіла боргу. Це питання 4 рази виносилося на розгляд постійної комісії з питань бюджету і комунальної власності Житомирської обласної ради. Незважаючи на те, що в грудні 2016 року члени комісії дійшли згоди, що тіло боргу треба сплатити, й навіть погодили його сплату (близько 240 тис. грн), ніхто з керівництва обласної ради досі не підписав розпорядження! На минулій бюджетній комісії 27 січня цього року перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко наполягав на ліквідації підприємства, щоб не сплачувати податкові борги.

Питання Облархпроектом та базою відпочинку «Полісся»

Збитковість КП «Облархпроект» Житомирської обласної ради також розглядали постійній комісії з питань бюджету і комунальної власності Житомирської обласної ради 27 січня. Виконуючим обов’язки керівника цього підприємства призначили депутата облради від фракції Радикальної партії Ігоря Романського, який раніше працював керівником Бердичівського МРЕВу. Напрошується цілком логічне запитання: яке відношення до архітектури чи будівництва має пан Романський?

Коли говорять про збитковість іншого підприємства – КП «Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр «Полісся» Житомирської обласної ради, треба розуміти, що мова йде про базу відпочинку на Корбутівці біля Тетерева, яка цікава своєю нерухомістю. Сьогодні за рахунок підтримки обласного бюджету на базі утримується мінімальний штат – директор, бухгалтер та охорона. Майбутні «інвестори» вже потирають руки в очікуванні?

Безпідставне нагнітання ситуації з «Денишами»

Під час останньої бюджетної комісії Сергій Крамаренко наголошував на збитковості КП «Житомирський обласний лікувально-санаторний центр радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» Житомирської обласної ради.

Зрозуміло, що зимові й весняні місяці в санаторії збиткові – більшість людей не їздить по санаторіях узимку без крайньої потреби. Проте в цілому за рік підприємство приносить прибутки й нагнітання ситуації зі збитковістю у 1 і 2 кварталі видається штучним і… небезпідставним.

Це далеко не всі підприємства, є ще цікава ситуація з КП «Обласна база спецмедпостачання» та КП «Готель «Україна», який наступний у черзі.

«Схема та мета однакова – здати в оренду цілісно-майновий комплекс приватним структурам», – каже депутат Житомирської обласної ради Дмитро Кропачов, який більшість зазначених підприємств неодноразово захищав на засіданнях бюджетної комісії від «ліквідації».

Ходіння Сачука… по підприємствах

Дмитро Кропачов розповів про ще одну цікаву ситуацію, що виникла з комунальними підприємствами.

«Минулого тижня до мене звернулося декілька керівників комунальних закладів. До них приходить Артем Миколайович Сачук, який представляється помічником першого заступника голови облради Сергія Крамаренка, та вимагає електронні копії баз бухгалтерського обліку з електронними ключами до них», – розповів депутат.

Він попередив, що Артем Сачук не має жодних повноважень, щоб подібне вимагати. Для цього має бути не доручення окремого депутата, а колегіального органу, створеного згідно рішення обласної ради. У разі необхідності проведення аналізу роботи комунального закладу замовляється незалежний аудит, який погоджується на профільних комісіях. Крім того, згідно закону аудитор має ліцензію та несе персональну відповідальність! А яку відповідальність несе Артем Сачук? З якої метою він хоче отримати цю інформацію? Питання-питання…

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up