Проєкт, народжений війною

Проєкт, народжений війною

Якщо комусь із жителів колишнього Романівського району, а сьогодні Романівської та Миропільської громад, доводилося звертатися до лікарів у Романові, то мало хто звертав увагу на підвальне приміщення головного корпусу лікарні.

У підвал будови, спорудженої ще всередині 80-х років минулого століття, як правило, cпускалися сантехніки, електрики, або ще рідше – хтось інший із працівників господарського підрозділу. Більше 20-ти років до підвалу можна було заходити з метою ліквідації пориву труби чи тріщини лише у гумових чоботах. 

Не можна сказати, що керівництво лікарні, влада колишнього Романівського району, а нині – очільники Романівської громади, зовсім не звертали уваги на незадовільний стан підвального приміщення лікарні. У 2020-му році у підвалі стався порив каналізаційної труби і під час ліквідації наслідків такої звичної аварії було встановлено, що без капітального ремонту тут не обійтись. У наступному, 2021-му році, розпочалися роботи із ремонту та заміни труб у підвальному. Будівельники працювали фактично на благодійних засадах, вдалося відновити у підвальному приміщенні і електропостачання. У 2022-му році були заплановані певні ремонтні роботи у підвальному приміщенні. Але наприкінці лютого 2022-го року в Україну хижо постукала війна і КП «Романівська  лікарня» вже 25 лютого запрацювало у режимі військового часу. Найбільшим подразником для медичного персоналу лікарні стали часті,  щоденні сигнали «Повітряна тривога», коли, за всіма вимогами та інструкціями, треба було шукати бомбосховище.

Зрозуміло, що шукати схованку від можливого прильоту бомби чи ракети можна було лише у підвалі. Звісно ж, тепер вся увага була прикута туди, де, на щастя, вже було світло, але волога все ще нагадувала про себе, і знаходитися хворим у  таких умовах було некомфортно і некорисно. Ось тут сказав своє слово штаб у Романові, який від початку російської агресії щодня у цілодобовому режимі працює і допомагає вирішувати низку найрізноманітніших проблемних питань. Стосовно лікарняного підвалу, який миттєво перетворився на бомбосховище, своє слово сказав керівник найбільшого у Романові підприємства ТОВ «ВІВАД 09» – Ігор Ходак. Саме Ігор Євгенович наполіг на тому, що підвальні приміщення мають у найшвидші терміни бути відремонтовані до того стану, аби і лікарі, і хворі мали змогу не лише «перебути» у підвалі годину – другу, але й отримати певні лікарські процедури, надати хворому пацієнту найскладнішу допомогу. Раніше у темряві та в умовах надмірної вологості про таке не могло бути й мови. Але відтепер у підвалі було освітлення і головне – Ігор Ходак запропонував варіант якнайшвидшого наведення порядку і чистоти. І не лише запропонував, але й негайно залучив для  цього будівельників, надав кошти для закупівлі будівельних матеріалів. Сьогодні підвал Романівської лікарні, який встиг стати  бомбосховищем, змінився кардинально. Усі ці поступові зміни спостерігали пацієнти і персонал закладу. Нині будівельні роботи ще тривають. Незмінним координатором таких робіт став депутат Романівської селищної ради і голова громадського об’єднання «Романівська варта» Сергій Зінчук. Сергій Олександрович розповів нам, що, окрім підвального приміщення у головному корпусі Романівської лікарні, роботи проводяться і зовні приміщення. Зокрема, облаштовується асфальтове покриття, встановлюються тротуарні бордюри біля входу у підвальне приміщення. Тут же облаштовується ганок, готується до встановлення вхідний блок із кількох дверей. Звісно, все це робиться за безпосередньої фінансової та організаційної участі І.Є. Ходака. Але дуже важливо, що на допомогу у відновленні і справжній модернізації підвалу у Романівській лікарні долучилися місцеві підприємці, керівники підприємств та установ. Сергій Цибора постачає для облаштування підвального приміщення гранітну плитку, керівник Романівського РЕМ Олег Пугач допомагає облаштувати ганок над вхідними дверима до підвального приміщення. У розмові із С.О. Зінчуком нерідко чув прізвища Сергія Шифрука та Олександра Мичківського, які, власне, постачають на об’єкт будівельні матеріали. Директор КНП «Романівська  лікарня» Ірина Серт каже, що такого рівня уваги та солідарної співучасті романівчан у наведенні порядку у підвальному приміщенні лікарні вже й не пам’ятає. 

Відео дня

 «Із великою приємністю і подякою хочу зауважити, що такого прояву уваги до нашого закладу у громади Романова давно не було, – наголошує Ірина Валеріївна. – Волонтери, які прибули допомогти для першочергової очистки підвалу ще наприкінці лютого, за пів дня змогли звільнити підвал від сміття, бруду. Все це миттю попрямувало на сміттєзвалище. Водночас, за наполегливої участі нашого депутата обласної ради Ігоря Ходака роботи не припинялися ні на день. Сьогодні кілька приміщень тепер вже нашого бомбосховища відремонтовані таким чином, що ми зможемо навіть розмістити тут ліжка для наших пацієнтів. Тепер тут є і сучасні туалети, і водопостачання. Все це – на рівні найсучасніших вимог. Звісно ж, все це коштує чималих коштів, адже лише за нашими підрахунками, ремонтні роботи навіть за активної волонтерської участі все ж таки вже сьогодні вартують майже триста тисяч гривень. Що приємно, роботи тривають без перерви і щодня. Ну а Ігор Ходак вкотре доводить нам, що розуміє, вміє, знає і хоче допомогти громаді у тому напрямку, який виявився дуже важливим і вкрай актуальним. Дуже приємно, що робить він це разом із командою однодумців і таких людей стає у нас все більше».

Проєкт, який фактично народжений в умовах активної фази війни, негайно і швидко впроваджується, втілюється у життя. У напрочуд складних умовах. В обстановці граничної мобілізації сил та ресурсів на армію і оборону. 

Віктор Радчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up