Позачергова сесія Житомирської міськради: були й протести, було й кіно

Позачергова сесія Житомирської міськради: були й протести, було й кіно

Позачерговими сесіями Житомирської міської ради, так само, як і такими ж, позачерговими засіданнями міськвиконкому, вже нікого не здивуєш.

 

Власне кажучи, житомиряни вже давно не звертають уваги на те, що діється у міській раді та під час засідань міськвиконкому. Мешканці міста дізнаються про рішення та ухвали депутатів тоді, коли на вулицях міста роками кладуть тротуарну плитку, десятки разів фарбують і вкотре вдосконалюють дорожню розмітку, коли у місті з’являються паркани навколо новобудов, коли раптово, наче гриби після дощу, у місті постають нові МАФи та світлофори.

Таким чином, позачергова сесія Житомирської міської ради, яка у «пожежному» порядку скликалася 14 вересня 2017 року, на сенсацію не претендувала. Якщо  підсумувати ті події та рішення, які відбувалися упродовж цієї сесії, то нічого надзвичайного у місті наче й не сталося. Проте ряд знакових і помітних для житомирян подій на сесії все ж таки відбулося.

Яка сесія без протестів та взводу поліції?

Насамперед, вже зранку 14 вересня 2017 року, біля будівлі «під годинником» зібралося одразу дві групи пікетувальників – протестантів. Одна із них прийшла до міськради із вимогою заборони будівництва автозаправочної станції (АЗС), а друга група незадоволених житомирян прибула на сесію із вимогою припинити роботу зненацька виниклого заводу із виробництва комбікормів. Керманичі міста, звісно ж, знали про можливу появу протестувальників, а тому у приміщенні міської ради, а також у подвір’ї мерії про «всяк випадок» було зосереджено біля чотирьох десятків поліцейських. Цікаво, що протестувальники доволі швидко (за годину після початку сесії) залишили сесійну залу, але правоохоронці охороняли депутатів аж до обіду.

Відео дня

Зрозуміло, що «перша серія» позачергової сесії Житомирської міськради мала дати відповідь протестувальникам. Насправді так воно і сталося: пікетувальники із мікрорайону на проспекті Незалежності (колишньої вулиці Ватутіна) отримали ще одну ( вже чергову) порцію пояснень від керівництва міста стосовно того, які контролюючі органи мають ще раз перевірити правочинність будівництва АЗС. З тим люди і пішли. Стосовно забруднення від комбікормовому заводу, то мер міста і спеціально сформована депутатська група пообіцяли з’ясувати суть і гостроту проблеми одразу після завершення сесійного засідання.

Потім виявилось, що перше, ніж розпочати розгляд позачергових питань, депутатам варто проглянути щойно створений житомирськими митцями короткометражний фільм про Олега Ольжича. Фільм за участі режисера Петра Авраменка та автора сценарію Василя Врублевського  вийшов під назвою «Вогонь самопосвяти», а депутатам його запропонували якраз у той день, коли у Житомирі (у кінотеатрі ім. Івана Франка) мав пройти його прем’єрний показ. Представляв депутатам дітище житомирського кінематографу заступник мера Матвій Хренов, який у своїй короткій промові зумів зауважити, що фільм можна буде використовувати «із навчальною метою». Зрештою,  наступні двадцять хвилин депутати на власні очі змогли переконатися у художніх та всіляких інших «достоїнствах» фільму «Вогонь самопосвяти», а вже потім настала черга роботи депутатського загалу.

Найпершим питанням на позачерговій сесії виринула заява від фракції Радикальної партії Олега Ляшка. Її озвучив головний «радикал» Житомира Олександр Ракович, а головним змістом заяви стало звернення до Президента України щодо протиправних дій Міхаїла Саакашвілі. Тут же перед депутатами виступила голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк. Вона запевнила присутніх депутатів, що звернення від «радикалів» члени фракції «Батьківщина» охоче підтримають у тому разі, якщо у текст заяви будуть внесені доповнення. Суть пропозицій від «Батьківщини» зводилася до того, щоб у складі Верховної Ради України була утворена тимчасова слідча комісія, яка мусить дослідити обставини надання та позбавлення громадянства України для Міхаїла Саакашвілі. Ще одна пропозиція стосувалася дослідження обставин звільнення Міхаїла Саакашвілі з посади губернатора Одеської області, а також вивчення подій із затримкою поїзда «Перемишль – Київ», а потім – деталей факту замінування пункту «Шегіні». Тут же Любов Цимбалюк запропонувала меру Житомира висловити свою оцінку тим подіям, коли Міхаїл Саакашвілі брав участь восени 2015 року у виборчій кампанії на підтримку Сергія Сухомлина. У відповідь Сергій Сухомлин  зазначив лише те, що «до Саакашвілі, як політика, відноситься із повагою». Після такого повороту подій, коли заява від Радикальної партії «обросла» пропозиціями від «Батьківщини», охочих її підтримати депутатів у залі Житомирської міської ради знайшлося небагато. Всього 12 із 36-ти присутніх у залі депутатів проголосували «за» ухвалу запропонованого рішення і, таким чином, протест «проти дій Саакашвілі» у стінах Житомирської міськради не відбувся.

Однак вже за кілька хвилин  на сесії було оприлюднено певну сенсацію: голова фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк запропонувала міському голові Сергію Сухомлину відповісти на запитання про те, за чиї кошти було закуплене обладнання на суму 1 млн.950 тис грн для медіатек у школах Житомира, які відкривалися за присутності дружини Президента України Марини Порошенко? Мер Житомира Сергій Сухомлин змушений був відповісти, що медіатеки у школах Житомира були закуплені коштом міського бюджету, а Марина Порошенко та її благодійний фонд жодного стосунку до цього не мав. Також міський голова сказав, що надалі подібні заходи із презентації нового обладнання у школах міста будуть проходити за участі депутатів міської ради

Вартість проїзду підвищилась, а коштів для ТТУ все ж не вистачає?

Серед питань, які сесія мала вирішити у негайний спосіб, значився пункт про зміни до програми розвитку міського транспорту. Насправді йшлося про те, щоб для потреб Житомирського ТТУ виділити черговий «транш» із коштів міського бюджету, оскільки підприємство у черговий раз відчуває проблеми із виплатою зарплат. Таким чином, до 11 мільйонів гривень коштів на зарплату працівникам ТТУ депутати вирішили додати 220 тисяч гривень на виготовлення проектної документації для облаштування тролейбусного руху по вулиці Промисловій.

Водночас, депутати поцікавились питанням вартості запровадження електронного квитка у житомирському транспорті. Особливо бурхливу реакцію депутатів викликала звістка про те, що валідатори для «обілечування» пасажирів у «маршрутних таксі» мусять закупити не їхні власники, а міський бюджет.(??) Потім дійшла черга до з’ясування питання, скільки взагалі коштів коштуватиме для міського гаманця запровадження електронного квитка і чи матиме така реформа певну користь для житомирян. Це питання поки що залишається без відповіді, адже запровадження новацій у трамваях і тролейбусах Житомира триває вже другий рік, проте обіцяного результату реформатори поки що не досягли. Зрештою, коли буде досягнуто позитиву на транспорті Житомира, ніхто із чиновників сказати чи прогнозувати вже й не береться.

Завершувалася 25-а (позачергова) сесія Житомирської міської ради виступом депутата - «свободівця» Олега Черняховича, який висловив зауваження щодо проведення у Житомирі свят та урочистостей. На думку представника «Свободи», у Житомирі на високому рівні проводяться місцеві свята (наприклад, День міста), однак державні свята відзначаються куди скромніше. Як головний аргумент – відсутність церемонії покладання квітів до пам’ятників Т.Шевченку, І.Франку (та іншим визначним особистостям міста) у Житомирі на День незалежності України 24 серпня 2017 року. Цей факт, на думку Олега Черняховича, призводить до появи чи зародження так званого місцевого сепаратизму. Хтозна, чи погодилися депутати міськради із думкою свого колеги, але якраз на цьому позачергова сесія і завершила свою роботу.

Микола Корзун

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 26 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 26 квітня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up