Поверталися з відпочинку: 9 працівників Житомирського ТТУ і члени їхніх сімей загинули, ще 10 – травмовані у жахливій ДТП під Новоградом-Волинським

Поверталися з відпочинку: 9 працівників Житомирського ТТУ і члени їхніх сімей загинули, ще 10 – травмовані у жахливій ДТП під Новоградом-Волинським

Всю Україну сколихнула трагедія, що сталася на автодорозі Київ-Чоп поблизу с. Великий Молодьків Новоград-Волинського району.

Автобус із працівниками Житомирського трамвайно-тролейбусного управління повертався вночі з відпочинку в Карпатах. Близько десятої години вечора 66-річний водій пасажирського автобуса зупинився, щоб замінити колесо. Всього в автобусі їхали 49 пасажирів, а також 2 водія. У момент аварії частина людей вийшла на повітря і стояла на узбіччі траси.

Свідки стверджують, що водій пасажирського автобуса не тільки з'їхав на узбіччя, а й зупинився майже за півтора метри від проїжджої частини. тобто достатньо далеко від дороги. Але це не завадило тому лиху, що потім вилилося в сухі фрази офіційних повідомлень: «22 вересня 2019 року, близько 22.30 год., на 250 км автодороги «Київ-Чоп», поблизу с. Великий Молодьків Новоград-Волинського району водій автомобіля DAF, з напівпричепом (цистерна з газом), житель Волинської області, рухаючись у напрямку міста Києва, не впорався із керуванням та зіткнувся із рейсовим автобусом сполученням Яремча-Житомир, який стояв на узбіччі дороги».

У результаті ДТП 9 пасажирів автобуса загинули на місці події, ще 10, серед них і водій автоцистерни, отримали травми різного ступеня тяжкості та були доставлені до лікарні для надання невідкладної медичної допомоги.

Відео дня

Зараз розпочато досудове розслідування за ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило загибель кількох осіб) КК України, яке проводить слідче управління ГУ НП в області.

Масштаби аварії вражають

За повідомленнями Управління ДСНС України у Житомирській області працівники медицини катастроф ще до приїзду вогнеборців почали госпіталізовувати постраждалих. Одночасно з евакуацією громадян із понівеченого автобуса рятувальники також дістали 4 загиблих людей. Окрім цього, бійці ДСНС пролили піною кабіну бензовоза, що диміла, та для запобігання вибуху відімкнули двигуни обох транспортних засобів.

Аби дістати тіла ще 5 загиблих людей, які опинилися під автобусом, рятувальники додатково залучили автокран місцевого підприємства.

Всього на місці пригоди працювало 47 чоловік та 17 одиниць техніки, зокрема, від ДСНС 15 чоловік особового складу та 4 одиниці техніки. Від медицини катастроф – 6 бригад швидкої медичної допомоги, 18 чоловік. Від правоохоронців – 6 екіпажів, 12 чоловік особового складу. Від служби автомобільних доріг – 2 чоловіки та 1 одиниця техніки.

Після надання необхідної медичної допомоги водій вантажівки був затриманий в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України – затримання уповноваженою посадовою особою. 

У Житомирській ОТГ – триденна жалоба

Розпорядженням влади у Житомирській міській об'єднаній територіальній громаді 23-25 вересня 2019 р. оголошено триденний траур за загиблими – на будівлях підприємств, установ, організацій комунальної власності приспущені державні прапори з траурними стрічками, а розважальні заходи тимчасово обмежені. Відповідне розпорядження підписав мер Житомира Сергій Сухомлин.

У понеділок, 23 вересня, було проведено позачергове засідання виконавчого комітету і позачергова сесія Житомирської міської ради. На позачерговій сесії Житомирська міська рада виділила кошти для матеріальної допомоги сім'ям загиблих та постраждалих в автокатастрофі працівників  КП«Житомирське трамвайно-тролейбусне управління». На початку засідання депутати  хвилиною мовчання вшанували пам'ять 9 загиблих внаслідок аварії. Житомирський міський голова Сергій Сухомлин наголосив, що ДТП є дійсно трагедією для кожного жителя  Житомирської міської ОТГ.

Під час засідання депутати міської ради проголосували за внесення  змін  до комплексної Програми соціального захисту населення Житомирської міської об’єднаної територіальної громади на 2016-2020 роки та місцевого бюджету. Так, для надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих у програмі передбачили 450 тис. грн, а на лікування 10 травмованих внаслідок аварії – 100 тис. грн. 

Чотирьох працівників ТТУ, які отримали травми у ДТП, перевели до житомирських лікарень

За словами керівника трамвайно-тролейбусного управління Максима Манухіна, зараз чотирьох працівників Житомирського ТТУ, які отримали травми в аварії поблизу Новограда-Волинського, перевели з травматологічного відділення Новоград-Волинської лікарні до житомирських міських лікарень. Шестеро ще залишаються лікуватися у Новограді-Волинському.

Лікарі оцінюють стан постраждалих унаслідок масштабної аварії на Житомирщині як важкий, однак стабільний. Водночас у Житомирі колеги загиблих біля управління трамвайно-тролейбусного депо вшановують їхню пам’ять. До того ж усі пасажири автобуса – колеги. Повертаючись з відпочинку з Яремчі, який був організований профсоюзним комітетом, вони вже вважали себе майже вдома, їм дійсно до Житомира залишалося якихось 100 кілометрів. Але сталося лихо. До лікарні у 20 кілометрах від місця ДТП «швидкі» почали звозити потерпілих. Аби прийняти таку кількість людей, вночі на роботу вийшов увесь персонал. А за кілька годин почали з’їжджатися шоковані родичі.

Що говорять учасники трагічної ДТП

Пізніше водій бензовозу Анатолій Грановський стверджуватиме, що його почала обганяти машина і все сталося за долі секунди. Чи заснув, чи відволікся і чому саме він не впорався з керуванням і на повній швидкості влетів в автобус, чоловік не відповідає. Вирішується питання про обрання йому міри запобіжного заходу. Слідчі клопочуть про тримання під вартою. Водночас підозрюваний відмовився надавати свідчення щодо обставин ДТП, посилаючись на ст. 63 Конституції України. Але в поліції коментують, що за такі порушення з важкими наслідками водієві загрожує до 10 років позбавлення волі. Він також травмований, але в нього некритичні травми – удари грудної клітки і правого коліна, а також психологічна травма. Він утримується в охоронюваній палаті хірургічного відділення Новоград-Волинської райлікарні.

Знімальна група ТСН змогла однією з перших потрапити на місце пригоди та поспілкуватися з постраждалими. Ось що вдалося дізнатися. Працівника Житомирського ТТУ Віталія Буласа удар застав безпосередньо в автобусі: «Коли водії змінювали колесо, багато хто вийшов і стояв на узбіччі поруч з автобусом, деякі стояли перед ним. І тут – найсильніший удар. Автобус відразу перетворився на купу металобрухту. Позривало сидіння. Люди провалилися крізь зірвану підлогу. У них не було шансів. П'ятеро людей опинилися під кузовом автобуса. У однієї жінки голова була буквально розколота навпіл». 

Інша постраждала Ольга Назарук каже, що її врятувало те, що коли водій міняв колесо, вона відійшла від автобуса. «Стояла трохи далі на узбіччі, а потім не пам’ятаю. Брат мій, чую, кричить: «Оля!» і став витягувати мене, я почула, що люди кричать: вибухне цистерна, відтягніть її, і все», – розповідає голова профспілки Житомирського трамвайно-тролейбусного управління Ольга Назарук.

На даний час троє постраждалих в аварії на Житомирщині перебувають у важкому стані в реанімації. 

«Пацієнти з політравмами, тобто черепно-мозкова травма, перелом кінцівок, але наразі – стан стабільний», – кажуть лікарі.

«Це словами неможливо передати, я ще такого в житті не бачив. Людей не повернути, але ми, наше підприємство докладаємо максимум зусиль, щоб допомогти сім’ям», – зазначає керівник КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Максим Манухін.

Поіменний список загиблих в аварії

Загиблі працівники КП «ЖТТУ»: Гоша Валентина Сергіївна, Кузьменко Олена Володимирівна, Ковальчук Антоніна Анатоліївна, Колюк Олег Павлович, Ніколайчук Геля Нарцизівна, Петриченко Марія Борисівна. Загиблі родичі працівників КП «ЖТТУ»: Гаврилюк Інна Миколаївна, Канцідайло Олена Михайлівна, Сарнавська Олена Єгорівна. 

Реквізити профспілки КП «ЖТТУ» для надання допомоги постраждалим внаслідок аварії: Отримувач: ППО КП ЖТТУ, ЄДРПОУ 35905653, МФО 351005, р/р 26001426866600, АТ «УкрСіббанк». Призначення платежу: благодійна допомога для родин, постраждалих у ДТП.

Приносимо щирі співчуття рідним і близьким загиблих. Житомир сумує…

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up