Постраждалих від насильства захистить притулок

Постраждалих від насильства захистить притулок

Фініш минулого тижня був ознаменований доволі цікавою і знаковою подією у житті Романівської громади.

 

Відкриття притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, для більшості жителів Романівської селищної ради поки що залишається таким собі певним експериментом. Адже що гріха таїти: поки що насильство у межах (всередині) сім‘ї вважається явищем суто особистого життя, до якого раніше було прийнято не втручатися. Конфлікт і насилля всередині сім’ї і досі вважається особистою проблемою кількох людей,  небагатьох причетних родичів чи близьких. Насправді вже давно доведено, що чверть тяжких злочинів, які скоєні на території тієї чи іншої громади, розпочиналися із домашнього насильства. Найчастішим і найтиповішим прикладом домашнього насильства є побиття чоловіком дружини чи дітей. П’яний дебошир, розпускаючи руки, вважає, що його дії нікого не повинні цікавити чи турбувати. Найчастіше жертвою такої поведінки cтає жінка і діти. У процесі з’ясування стосунків і вживання заходів щодо запобігання насильству у сім’ї важлива роль багатьох установ. Це і поліція, і служба у справах дітей, і притулок для постраждалих від домашнього насильства. Відтепер він є у підпорядкуванні Територіального центру соціального обслуговування Романівської селищної ради, і можливостей вирішувати кризову ситуацію у сім’ях, де конфлікти заходять аж занадто далеко, стало значно більше. Відтепер якщо дебошир розпускає руки, якщо дім перетворюється на територію насильства, жінка із дітьми зможе швидко зателефонувати до притулку або ж до поліції чи до Центру соціального обслуговування і негайно отримати відповідну допомогу. Аж до того, що на місце події (конфлікту у сім’ї) виїде мікроавтобус, який є у розпорядженні притулку у селі Камінь. Хтось може запитати про те, чому саме у селі Камінь, а не у Романові відкрито такий заклад. Так склалося, що саме у селі Камінь виявилася придатною для облаштування притулку вільна частина просторого приміщення. Знадобилося 4,7 млн грн (гроші державного бюджету), аби притулок було впорядковано, модернізовано і підготовлено до найсучасніших вимог та нормативів. Тут невеликий штат працівників, але важливість такого закладу визначається не чисельністю штату, а саме можливістю створити для певної категорії людей, які страждають від домашнього насилля, вихід із дуже складної ситуації. 

Відкриття притулку у селі Камінь відбулося 20 травня 2022 року. До села прибув голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко зі своїм заступником Віктором Градівським та депутатом Житомирської обласної ради Ігорем Ходаком, який доклав чимало зусиль, аби реконструкція і ремонтні роботи у приміщенні новоствореного притулку були проведені вчасно і якісно. Також на відкритті притулку були голова Житомирської РДА Олександр Хомич, голова Романівської селищної ради Володимир Савченко. Як завжди, гості виголосили невеликі вітальні промови, вручили працівникам центру перші подарунки. 

Відео дня

«Війна загострює проблеми людей, які були й до цього. Це стосується й насильства в родинах. Намагаючись знайти прихисток під час конфліктів, жінки та діти стають ще більш вразливими. Саме тому притулок для постраждалих від домашнього насильства у Романівській громаді стане важливим та дуже необхідним простором захисту та кваліфікованої допомоги. Загальна вартість створеного центру становить понад 4 мільйони гривень. Також було придбано необхідний для роботи працівників та перевезення підопічних центру до безпечного місця перебування мікроавтобус на 9 місць. Переконаний, що створення спеціалізованих притулків на Житомирщині дасть змогу уникнути наслідків домашнього насильства та запобігати спробам вчинень таких діянь стосовно жертв насильства. Чи змінить цей притулок статистику – зараз важко сказати, але точно – він зможе прихистити матерів з дітьми та змінити долі тих, хто буде тут перебувати. Наголосимо, що особи, які страждають від домашнього насильства, матимуть можливість отримати безкоштовний тимчасовий притулок, у якому зможуть перебувати протягом 3 місяців, а у разі необхідності – до 6 місяців», – сказав голова Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Коли у складній ситуації є прихисток та ті, хто допоможе, проблеми перестають бути нездоланними. Віднині у Романівській громаді діє притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства.  Притулок  оснащений відповідно до потреб: сучасна техніка, кімнати для відпочинку, ігрові кімнати для дітей, душові. Важливо, що, окрім побутових умов, постраждалі мають можливість отримати необхідну допомогу. Цінність цього закладу у його призначенні. В ту саму критичну мить, коли загроза так близько і настільки небезпечна, що скривджена людина готова бігти світ за очі, аби врятуватись, аби вирватись з виру нестерпних страждань», – зазначив депутат Житомирської обласної ради Ігор Ходак.

Звісно ж, притулок для осіб, які постраждали від домашнього насилля, який відкрито у Камені, вражає довершеністю і зручністю усіх елементів побуту. Цілком можливо, що скористатися його можливостями і послугами можуть не лише жителі Романівської селищної ради, але й їхні сусіди із Мирополя. 

Ну а якщо раптом таке станеться, що притулок для осіб, що постраждали від домашнього насильства, буде порожнім і у ньому просто не буде кому жити, якщо настануть часи, коли конфлікти чи сімейні скандали стануть унікально рідкісним явищем, то місцева громада матиме змогу у будь-який час розглянути можливість використання чудового приміщення за іншим призначенням. Однак поки що проблема є, і її слід вирішувати. Не обминати, не уникати, а реагувати на випадки насилля і дискримінації так, як прийнято у цивілізованому світі.

Віктор Радчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up