Поради щодо скорочення електроспоживання та «тривожна валізка» на випадок відключення світла

Поради щодо скорочення електроспоживання та «тривожна валізка» на випадок відключення світла

На жаль, росія не припиняє обстріли української енергетичної інфраструктури, тому житомирянам варто продовжувати готуватися до можливих проблем з електропостачанням, якщо ви ще цього не зробили.

Журналісти «20 хвилин» зібрали в матеріалі поради від «Укренерго» та сформували список речей, які мають бути у домівці кожного українця та українки.

Чому варто зменшити кількість споживання електроенергії

У НЕК «Укренерго» закликають українців зберігати спокій та ощадливо споживати електроенергію.

Зменшуючи споживання в пікові години вранці та ввечері, ви допомагаєте енергетикам балансувати енергосистему та відновлювати мережі після ворожих актак.

Відео дня

«Зараз наша енергосистема потребує часу на відновлення і їй протипоказані суттєві навантаження. Коли українці ввечері вимикають праску та обігрівач, не вмикають прання, диспетчерський центр «Укренерго» відразу бачить, як загальне споживання в країні зменшується. 

Це означає, що нашу енергосистему, яку щодня атакує ворог, диспетчерам легше зблансувати у вечірні години. І у наших спеціалістів не виникає потреби застосовувати примусові обмеження споживання», – зазначають в «Укренерго».

Вимикаючи енергоємні електроприлади, кожен українець дбає про те, щоб і у вас, у сусіда було світло. Споживаючи відповідально, ви допомагаєте енергетикам тримати енергетичний фронт.

Чим варто запастись: речі на випадок перебоїв з електрикоюта водою

Пояснюємо, що має бути у квартирі та приватному будинку на випадок вимкнення електро- й водопостачання.

Сьогодні порада мати напоготові тривожну валізку набула нової актуальності. Якщо ви ще не маєте таку валізу її варто зібрати або поновити її запаси.

Обов’язково подбайте про:

Щоби води було вдосталь, запасіться баклажками на 5 л і про всяк випадок придбайте пігулки для знезараження води.

Не було б зайвим запастися їжею з тривалим терміном придатності та легкою у приготуванні. Наприклад, обирайте ті гарніри (кус-кус, вівсянка і пюре швидкого приготування), які можна залити окропом на дві хвилини та їсти. Це допоможе зекономити воду й газ.

Також у пригоді стануть:

Подбайте про додаткове джерело опалення

Жителям приватних будинків слід задуматись про купівлю резервного джерела опалення. Ним може стати твердопаливний котел з природною тягою. Він не потребує підключення до електромережі.

Ще одним можливим джерелом опалення може стати "буржуйка". Проте експерти стверджують, що це кардинальний та аварійний варіант, що підійде лише жителям приватних будинків. Адже у квартирі немає можливості вивести продукти згоряння. Також є ризики пожеж.

Утепліть оселю

Радимо заздалегідь подбати про утеплення будинку й інші важливі деталі:

Жителям квартир у цьому випадку буде складніше. Адже за відсутності й центрального опалення, й електрики, єдиний варіант – виїхати з квартири у приватний сектор.

Утепліть тіло

Запасіться теплим одягом і ковдрами. 

При виборі одягу дотримуйтеся правила багатошаровості. Перший шар має облягати тіло. Наступний – вільніший. Також у пригоді стане термобілизна, що сприяє збереженню тепла тіла. Волога, що утворюється на тілі, виводиться через мембрану, а тепло утримується.

Також не забувайте рухатись. Адже фізактивність покращує кровообіг, отже, зігріває.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up