Подбайте про новорічну атмосферу: купуйте легально заготовлені хвойні дерева

Подбайте про новорічну атмосферу: купуйте легально заготовлені хвойні дерева

Напередодні новорічних та різдвяних свят лісова охорона застерігає населення від самовільних рубок хвойних дерев.

Заплановані для реалізації дерева вирощені на спеціальних плантаціях. У цьому році готових до реалізації хвойних деревець у лісгоспах області – близько 400 тисяч штук

Про це повідомляє Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства. 

Рейдові бригади, створені із працівників лісової охорони підприємств за участю працівників Нацполіції та Державтоінспекції, упродовж грудня патрулюватимуть лісові масиви, щоб уберегти хвойні насадження від браконьєрів. 

Відео дня

Легально заготовлені дерева будуть промарковані клейковою біркою зі штрих-кодом, за яким можна визначити не лише легальність, а й місце походження деревця. Дерева без маркування та документації вважаються самовільно зрубаними. За це  лісопорушникам слід очікувати значних штрафних санкцій. 

Незаконна рубка одного дерева тягне за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 15 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (255-510 гривень), а посадові особи муситимуть сплатити від 75 до 150 неоподаткованих мінімумів (1275-2550 грн.). 

Окрім штрафу, порушник відшкодує ще й збитки, завдані лісовому господарству. Розмір збитків залежить від діаметра дерева. Отож, найменша сума, яку доведеться сплатити порушнику за незаконно зрубану ялинку діаметром до 10 см (штраф та заподіяна шкода), буде становити 498,48 грн., від 10 до 14 см – 878,25 грн., від 14 до 18 см – 2254,98 грн. 

Уже з понеділка, 16 грудня, у м. Житомирі буде організовано тимчасові торговельні майданчики для продажу хвойних дерев

Згідно з рішенням виконавчого комітету міської ради з 16 грудня по 31 грудня поточного  року у Житомирі ялинку або сосну можна буде придбати за такими адресами:

  • вулиця Велика Бердичівська, 71 (ріг вулиць Великої Бердичівської та Довженка);
  • вулиця Вітрука, 13, 41;
  • вулиця Покровська, 96, 131, 151;
  • вулиця Чуднівська, 133;
  • проспект Миру, 8-10;
  • вулиця Київська, 97-а-99 (майданчик через проїзну частину);
  • вулиця Небесної Сотні, 8-10, 12, 14.

Крім того, вже впродовж кількох останніх років жителям області доступний такий товар від житомирських лісівників як ялинка в горщику. Як доглядати за ялинкою в горщику, аби навесні її можна було висадити на подвір’ї, читайте тут

Цього року середня вартість зрубаної  ялинки становитиме від 70 до 100 грн. (в залежності від висоти та діаметра стовбура). Ялинка в горщику буде трохи дорожчою, адже сюди увійде вартість горщика та ґрунту. 

Довідково. Лісівники запевняють, що передсвяткова заготівля хвойних молодняків не завдає лісу жодної шкоди. Адже для цього вічнозелені деревця вирощують на спеціальних плантаціях різдвяних ялин. Таких плантацій у Житомирській області –  700 гектарів,  де підростає 3,3 мільйона штук майбутніх різдвяних красунь. Більше того,  на тих  площах, де в грудні проведено рубання, навесні обов’язково створюються нові насадження. Крім того, ялинки можуть заговлятися і на ділянках, які потребують прочищення та освітлення. 

 

З 19.05.2019 р. набрав чинність Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів», яким внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України. Зокрема, розміри штрафів збільшено у два рази (ст.ст. 65,65-1, 66 Кодексу України про адміністративні правопорушення) тавикладено у новій редакції Примітку до ст. 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу» щодо того, що вважається істотною шкодою навколишньому природному середовищу.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:49 На базі Класу безпеки житомирські рятувальники навчають підростаюче покоління азам безпеки 17:00 Як отримати компенсацію за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб 16:41 Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію засуджених 16:20 32-річного чоловіка засуджено до довічного ув’язнення за жорстоке вбивство подружжя на Народиччині Від читача 17:10 Популяризуємо українське. У Житомирі проведуть безоплатний майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки 16:19 На базі 10 ЦНАПів області створено Центри рекрутингу 16:10 Містян просять бути готовими до відключень електроенергії 16:00 Житомир зустріне 11-й Чілдрен Кінофест 15:40 Патрульний знайшов гаманець із документами та повернув власниці 15:19 На Житомирщині судитимуть організовану групу, яка займалася контрабандою лісу photo_camera 15:00 Антициклон принесе в Україну сонячну і прохолодну погоду 14:40 Уряд затвердив перелік документів для проходження медико-соціальної експертизи 14:18 Досі не вдається витягнути автівку, яка провалилася у фонтан на Михайлівській. ВІДЕО photo_camera 14:00 Внаслідок атак росіян по всій Україні можливі відключення електрики з 18 до 23 години 8 травня 12:40 У Звягелі всю ніч безрезультатно тривали пошуки безвісно зниклого 16-річного хлопця 12:35 Поблизу Миколаївки Звягельського району - масштабна ДТП з пожежею: загинуло двоє, травмовано троє людей photo_camera 12:20 У Житомирі вшанували борців з нацизмом з нагоди Дня пам’яті та примирення photo_camera 12:00 Він з 10 років мріяв служити в «Азові» 11:30 На Михайлівській вантажне авто провалилося у непрацюючий фонтан photo_camera 11:20 Росіяни знову атакували енергетику України - серйозно пошкоджені три ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up