Переселенців знову чекають перевірки?

Переселенців знову чекають перевірки?
Майже за два роки неоголошеної війни на сході України з тимчасово окупованої території змушені були виїхати більше ніж 1,5 мільйони чоловік. І це лише за офіційною статистикою. На жаль, замість системної та реальної допомоги переселенцям український уряд регулярно створює чимало перепон, які ускладнюють життя й без того знедоленим людям.

Черговий приклад – масові випадки призупинення соціальних виплат. Офіційна версія, озвучена міністром соціальної політики України Павлом Розенком, – спільна робота з СБУ над ліквідацією шахрайських схем, що виникли навколо грошової допомоги переселенцям. За офіційною інформацією, виплати були призупинені 150 тисячам внутрішньо переміщених осіб. Тим часом міністерські чиновники не визначають чітких критеріїв, за якими люди можуть потрапити в так звані списки «СБУ». Це наводить на думку, що подібні перевірки ініційовані лише для того, аби хоча б тимчасово зекономити бюджетні кошти. Адже відомі випадки, коли виплати призупиняли тим переселенцям, які навіть не мали електронної перепустки в зону АТО, паралізованим літнім людям, одиноким матерям, пенсіонерам.

Журналісти газети «20 хвилин» поцікавилися, чи перевіряють переселенців у Житомирі й чи є ті, кому призупинили виплати.

– Ніяких списків від СБУ чи від інших структур до нас не надходило, – розповідає заступник начальника відділу соціальних допомог управління праці та соціального захисту населення Богунської районної ради міста Житомира Людмила Бездушнюк. – До нас дійсно звертались переселенці, які наприкінці лютого не отримали щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг. Наші працівники пояснили, що це сталося через невчасне фінансування. На початку березня призначені гроші люди отримали. Звичайно, перевірки відбуваються постійно. Інколи трапляється, що людина переїжджає в інше місто, а нам про це не повідомляє. Реєструється за новим місцем проживання та отримує подвійну допомогу. Але такі випадки – скоріше винятки, ніж правило. Подібні порушення не мають масового характеру.

Відео дня

Нагадаємо, що вимушеним переселенцям цього виду допомоги не призначать у таких випадках: якщо хтось із членів сім’ї має у власності житлове приміщення поза зоною АТО або має на депозитному рахунку кошти в сумі, що перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (13780 гривень). Не отримують переселенських виплат працездатні особи, які протягом трьох місяців офіційно не працевлаштувалися. Звісно ж цих грошей не виплачують тим, хто проживає на тимчасово окупованих територіях.

А от позбавляти людей пенсій, навіть якщо вони лишаються в зоні АТО, – незаконно. За словами начальника управління верифікації та моніторингу Міністерства фінансів України Андрія Рязанцева, законодавством не передбачено припинення пенсійних виплат у зв'язку з переїздами по території держави, а передбачено – у зв'язку з виїздом за межі країни.

– Я не знайшов у нашому законодавстві обмежень, які б дозволяли забирати пенсію в людини тільки через те, що вона проживає на тимчасово непідконтрольній українській владі території, – наголосив Андрій Рязанцев.

Попри те що з січня поточного року переселенцям вже не потрібно ставити штамп у міграційній службі на довідці про взяття їх на облік, перевіряти, чи дійсно вони мешкають за вказаними адресами, будуть.

– Уже є доручення про спільні перевірки місця перебування переселенців нашими працівниками, поліцейськими та представниками соціальних служб, – говорить головний спеціаліст у зв’язках з громадськістю та засобах масової інформації УДМС в Житомирській області Анатолій Шнайдер. – Незабаром такі рейди будуть проводитися.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
13:00 Житомир в Instagram: напередодні свята photo_camera 12:41 Ветерани можуть скористатися програмою безоплатного зубопротезування 12:20 Як потрапити до 1 класу дитині без прописки? Відповідає Департамент освіти Житомирської міської ради 12:00 Як тепер видалятимуть засохлі й пошкоджені дерева та обрізатимуть крони дерев на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків Житомирської громади Від читача 18:13 У Житомирі щотижня проводять ресурсні зустрічі для підлітків та молоді — як долучитися? 11:40 4 і 5 травня в Свято-Михайлівському кафедральному соборі відбудеться освячення великодніх пасок 11:18 На трасі Київ-Чоп пенсіонер на електроциклі зіткнувся з автівкою photo_camera 11:00 Дотримуйтеся заходів особистої та громадської безпеки упродовж Великодніх свят 10:40 У Житомирі у Великодню ніч буде посилено роботу громадського транспорту 10:20 У Житомирі неподалік ринку «Хмільники» пограбували пенсіонера 10:00 Трагедія у селі Поліське: застреленими з вогнепальної зброї знайшли цілу родину photo_camera 09:40 Окупанти втратили 1270 осіб за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 3 травня 2024 року щодо російського вторгнення 09:04 3 травня: все про цей день, яке свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:25 Четверо бердичівлян втратили понад 65 тисяч гривень через шахрайські схеми 17:00 Стартапи Житомирщини можуть отримати до $50 000 гранту від УФС та WNISEF 16:40 У Тетереві поблизу пішохідного мосту помітили жовту піну - екологи взяли проби води 16:20 Незаконна риболовля на річці Ірша: два чоловіки ловили рибу сітками 16:00 У Житомирі листоноша присвоювала пенсії, субсидії і гроші за періодику 15:39 На фронт від Житомира передали обладнання на понад 232 тисячі гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up