Патронатні родини з Житомирщини долучилися до першої в Україні Літньої академії патронату

Патронатні родини з Житомирщини долучилися до першої в Україні Літньої академії патронату

Літня академія патронату — захід для патронатних вихователів, їхніх помічників та дітей. Майже тиждень в Яремчі 27 патронатних сімей з різних областей, зокрема й Житомирської, ділилися досвідом, обговорювали останні законодавчі зміни, консультувались із фахівцями. 

А понад 90 дітей, які приїхали разом із патронатними вихователями, у супроводі педагогів та психологів брали участь у різноманітних майстер-класах та екскурсіях.

Сімейний патронат — це оплачувана комплексна послуга, яку надають патронатні вихователі та їхні помічники. В патронатну сім’ю дитину влаштовують у випадках, коли її біологічні батьки перебувають у складних життєвих обставинах і тимчасово не можуть про неї піклуватися.

Підсумковим заходом Академії став круглий стіл, участь у якому взяли голова Національної соціальної сервісної служби Василь Луцик, керівниця секції захисту дітей представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джин Чой, начальниця служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА Марія Євчук, директорка Партнерства «Кожній дитині» Василина Дибайло, начальниця відділу захисту дітей Державної служби у справах дітей Алєся Авдєєва та інші.

Відео дня

«Ми бачимо, що Україна, розвиваючи послугу патронату,  слідує європейським цінностям, де сім’я для дитини — на першому місці. І ми раді разом з партнерами підтримувати цю ініціативу надалі», — зазначила Джин Чой, керівниця секції захисту дітей представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. 

«Потреба в патронатних вихователях велика. Найбільш ефективним патронат над дитиною буде тоді, коли виявляти вразливі сім’ї та вчасно їм допомагати буде кожен, хто перебуває поруч. Це може бути вчитель, лікар, чи продавець у магазині. Далі вже з проблемами сім’ї повинні працювати фахівці служби у справах дітей», — зазначила директорка Партнерства «Кожній дитині» Василина Дибайло.

Нині в Україні працюють 320 патронатних сімей. У Житомирській області їх 22. Однак потрібно набагато більше.

«Є різні ситуації, коли дитині та її сім'ї може знадобитися підтримка. Нещодавно в мене під патронатом була 2-річна дитина із сім’ї ВПО. Чоловік пішов захищати Україну, жінка самотужки вирішувала питання з переїздом, документами та своїм здоров’ям. В цей період я та мій помічник піклувалися про дитину. Така «швидка допомога» у скруті може знадобитися будь-якій сім’ї, незалежно від місця проживання чи інших обставин», — розповідає патронатна вихователька Ірина.

Для того, щоб жодна дитина не потрапляла в інституційні заклади, а виховувалась у безпечному сімейному середовищі, в Україні реалізовується проєкт «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Його мета — збільшити кількість патронатних сімей до 500 за півтора року. У проєкті беруть участь 184 громади з усієї України, зокрема 11 громад Житомирщини: Андрушівська, Баранівська, Брусилівська, Житомирська, Краснопільська, Малинська, Новоград-Волинська, Пулинська, Радомишльська, Хорошівська та Чоповицька.

Проєкт "Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату" виконується спільно Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Партнерством "Кожній дитині", Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою. України, Координаційним центром з розвитку сімейного виховання та догляду дітей за фінансової підтримки European Union in Ukraine, Австрійської агенції з розвитку (ADA) та Österreichische Botschaft Kyjiw / Austrian Embassy in Kyiv.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up