Останні дні: прощавай, школо!

Останні дні: прощавай, школо!

Незабаром в Житомирі знову стане на одну історичну шкільну будівлю менше.

Влада Житомира у суді вирішуватиме питання знесення аварійного приміщення старої будівлі Житомирського міського колегіуму. Ще 6 серпня на своїй сторінці у Фейсбуці про це повідомив міський голова Сергій Сухомлин.

«Стара будівля Житомирського міського колегіуму №34 продовжує руйнуватись. Питання знесення аварійного приміщення перенаправлено до суду. Впевнений, багатьох цікавить чому споруда досі в такому стані, коли поряд навчаються діти. Розповідаю. У 2003 році ми передали цю будівлю у власність Державної̈ податкової адміністрації̈ України для розміщення факультету заочного навчання Національної академії Державної податкової служби України. У 2008 році будівлю було продано приватній академії. У 2015 році договір оскаржено прокуратурою, майно повернули в державну власність. Місто не мало і не має права розпоряджатись будівлею. Тим часом старе приміщення колегіуму продовжує руйнуватись та створює небезпеку, в першу чергу для школярів. Власник будівлі ігнорує свій обов’язок щодо належного утримання об’єкта. Неодноразові звернення колегіуму та міськради результату не дали. Тож вирішили звернутись до суду. Розгляд справи про знесення будівлі має відбутись вже восени», - написав мер.

Відео дня

На жаль, Житомир втрачає власну історію. Її руйнують, зносять, як це було з будівлею вечірньої школи по вулиці І. Кочерги і яка на початку вересня цього року зникла з мапи міста.

Але, на жаль, стара будівля Житомирської школи №34, що по вулиці Івана Мазепи, 18, зараз це Житомирський міський колегіум, стала небезпечною для життя. Ще років з 10 тому з'являтися такі заголовки на шпальтах міських газет. Але нічого не змінилося. І її було вирішено також знести.

У 2011 році, після пожежі, там виникла загроза обвалу стіни одного з корпусів, де велися роботи. Потім будівлю просто обнесли парканом та закрили. Але це не завадило час від часу навідуватися туди особам з наркозалежністю або просто, як кажуть, «побухать».

Школа була побудована ще в довоєнні роки. Аварійний корпус міського колегіуму стоїть закритим з 1995-го року. На даху будівлі вже почали рости берези, які своїм корінням руйнують стіни і дах. Коли сильний вітер, то з будівлі злітають цеглини. Там на даху ростуть дерева і через деякий час вона впаде.

Аварійна будівля знаходиться поруч з основним навчальним корпусом. Вчителі школи побоюються, що цеглини аварійної школи можуть когось покалічити. В управлінні освіти розповіли, що приміщення не належить міській раді або навчальному закладу. Довоєнна споруда стоїть на балансі податкової адміністрації України. Але податківцям зараз не до цієї руїни. Тому педагоги самостійно забивають вікна і двері, і пишуть на стінах попередження про аварійність.

На сайті колегіуму зазначено, що Житомирський міський колегіум – це заклад філософсько-філологічного та естетично-культурного профілів, має позитивний імідж серед громадськості, освітян міста, області, високий рейтинг серед учнів, батьківської громадськості колегіуму та міста, увібрав славні традиції загальноосвітньої школи № 34, яка була заснована у 1971 році.

Випускники колегіуму здатні здійснювати складні види діяльності, виконувати поставлені завдання, успішно задовольняючи свої соціальні та індивідуальні потреби. Щороку кожен п’ятий випускник продовжує навчання у педагогічних вищих навчальних закладах України. Кожна восьма сім’я учнів та кожен п’ятий учитель закладу - випускник колегіуму.

Пропонуємо подивитися на фото, як зараз виглядає історична будівля, якої також скоро не стане в нашому місті. 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (15)
  • Юличка Одинецкая

    Правильно зроблять, а тв налаштовує людий не в тей напрямок.
  • Маша Наша

    Логика железная... отобрать чтобы снести!!!
  • Наталья Кореновская

    Давно пора . Что хорошего в историческом здании которое приют для наркоманов и бомжей.
  • Виталий Кратюк

    Развалить и построить новую школу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up