Очисні у Романові: усе намічене на цей рік виконаємо!

Очисні у Романові: усе намічене на цей рік виконаємо!

Фактично вже третій місяць тривають активні будівельні роботи на найбільшому у Романові майданчику з будівництва споруд біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод.

Те, що будівництво очисних споруд у Романові вже давно назріло, зрозуміло всім і давно. Проте якраз у ході процесів децентралізації влади в Україні питання про вдосконалення комунальної інфраструктури сучасних селищ та міст набули стратегічного значення. Зрештою, як так може бути, що у ХХІ столітті господарсько-побутові стічні води великого селища не очищуються належним чином? Адже колись поширені так звані поля фільтрації вже давно не відповідають сучасним нормам і навіть уявленням про екологічну безпеку довкілля. 

Зрештою, у Романівській селищній раді зрозуміли, що далі так тривати не може, і вже у 2021-му році  влада почала реально прораховувати потреби селища у потужностях сучасних очисних споруд. Коли постало питання про кошти, виявилось, що можливості місцевого бюджету Романівської селищної ради далекі від того, аби самотужки збудувати і запустити в дію сучасний комплекс очисних споруд. Тож місцева влада звернулася до обласного керівництва, і вже у 2022-му році було досягнуто домовленості про те, що у наступному році комплекс очисних споруд у Романові розпочне будуватися. Тим  паче, що сусідня Миропільська громада якраз у 2022/2023 роках зуміла (також за сприяння бюджету Житомирської області) збудувати сучасні споруди біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод потужністю очистки 170 куб. метрів на добу.

Відео дня

Влітку 2023-го року на майданчику майбутнього комплексу очисних споруд у Романові стартували так звані підготовчі роботи, а вже у серпні тут приступили до облаштування котловану, а потім справа дійшла до найбільш масштабних і матеріалоємних робіт – бетонування основи, заливки вертикальних плит. Зрештою, до кінця осені (реально – всередині листопада) 2023-го року бетонні роботи на об'єкті будуть завершені. Одразу ж розпочинається етап закупівлі та монтажу обладнання (ємкості, електронасоси, генератори і т. п.).

За словами директора КП «Комфорт» Петра Кусківського, у грудні 2023-го року усі заплановані і передбачені у поточному році роботи зі спорудження у Романові комплексу споруд біологічної очистки господарсько-побутових стічних вод будуть завершені. Нагадаємо також, що фінансування процесу будівництва очисних споруд у Романові відбувається коштом обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за умови відсотка фінансування робіт ще й коштами місцевого бюджету. Завдяки наполегливості депутата Житомирської облради І. Є. Ходака вищеозначений фонд охорони навколишнього природного середовища спочатку забезпечив спорудження і здачу в експлуатацію комплексу очисних споруд у Мирополі, а потім на кошти фонду розпочалися роботи зі спорудження аналогічного об'єкта і в Романові. Лише із однією відмінністю, бо у Мирополі потужність очисних споруд дозволяє забезпечувати очистку 170 куб. метрів господарсько-побутових стоків, а у Романові вона сягатиме 340 кубометрів на добу. Отже, потужність очисних споруд у Романові має бути вдвічі більшою, аніж у Мирополі.

Загалом завершення спорудження комплексу очисних споруд у Романові заплановане на осінь 2024-го року за умови належного і передбаченого обсягу фінансування процесу будівництва, монтажу обладнання та благоустрою майбутнього комунального об'єкта.

Віктор Першко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up