Нового ректора привітають у жовтні

Нового ректора привітають у жовтні

Жовтень цього року позначений на календарі життя Житомирської області чималою кількістю знакових подій. Одна з них – вибори ректора Житомирського Державного університету імені Івана Франка.

 

Хто б і що не говорив, а у Житомирі вже багато років вважають цей вищий навчальний заклад головним вишем Житомирської області. Найстаріший вуз нашого міста завжди знаходився у центрі уваги більшості полісян, адже «левова частина» вчителів шкіл Житомирщини отримали фахові знання саме у педінституті, який із часом підвищився у статусі до рівня державного університету.

Особлива увага до подій в університеті імені І. Франка припадає на часи, коли у виші надходить пора обирати його ректора. Нинішня виборча пора є особливою хоча б тому, що завершив свою багаторічну кар’єру на посаді ректора професор Петро Саух. Навесні нинішнього року Петро Юрійович перебрався до столиці, де працює у Національній академії педагогічних наук. Хтозна, чи захоче тепер уже колишній ректор ЖДУ ім. Івана Франка взяти участь у жовтневих виборах 2017 року, але досі інформації чи звісток про такі наміри у Житомирі невідомо.

Зате добре відомі прізвища вже чотирьох працівників вузу, які озвучили свої наміри балотуватися на виборах у жовтні 2017 року. Чи не вперше за багато років – це молоді, але досвідчені багаторічним досвідом роботи в університеті викладачі, кожен із яких має певні заслуги та авторитет у середовищі колег і студентів вишу. До компанії претендентів на «крісло» ректора ЖДУ ім. І. Франка сьогодні називають трьох чоловіків та одну жінку.

Відео дня

В історії «головного» житомирського вузу жінки на посаді ректора досі не було, а тому спроба професора Галини Киричук обійняти найважливішу посаду рідного для неї навчального закладу є знаковою, а у чомусь і унікальною. Про Галину Євгенівну говорять багато гарних справ, до яких долучилась у своєму житті ця жінка-вчений і педагог. На додачу до своїх суто наукових заслуг Галина Киричук має неабиякі здібності організатора та сучасного менеджера. До того ж, випускники природничого факультету, де наразі працює Галина Киричук, мають гарні відгуки як першокласні педагоги, що принесли для шкільництва Житомирщини чимало «гучних» нагород та здобутків. У житті Житомирського державного університету ім. Франка Галина Киричук відома ще й тим, що очолює раду докторів вузу.

Щодо інших претендентів на посаду ректора ЖДУ ім. І. Я.Франка, то вони – достатньо відомі у Житомирі люди. Професор і доктор філологічних наук Віктор Мойсієнко певний час очолював Інститут філології та журналістики, а сьогодні є завідувачем кафедри української мови. Віктор Михайлович – знаний в Україні вчений-мовознавець, який, окрім багатьох своїх наукових звань і громадських посад, очолює Північноукраїнський діалектологічний центр імені М. В. Никончука. За участі Віктора Мойсієнка видано багато академічних видань у сфері діалектології, а Житомирський державний університет завдяки зусиллям вченого-філолога відомий далеко за межами України. Віктора Мойсієнка добре знають у Житомирі завдяки його активній громадській роботі у товаристві «Просвіта». Свого часу Віктор Михайлович обирався членом Житомирського міськвиконкому, де проявив себе принциповим, зваженим і кваліфікованим громадським діячем.

Неабияку популярність у житті студентського колективу ЖДУ ім. І. Франка здобув колишній декан соціально-психологічного факультету Олександр Музика, якого також відносять до числа претендентів на участь у конкурсі з обрання на посаду ректора вузу. Олександр Леонідович був одним із родоначальників нині одного з найпрестижніших факультетів вузу, де особливою пошаною завжди користувався культ наукових знань, демократизму, творчої креативності та наукових інновацій. У 2013 році Музика переїхав на роботу до столиці, де працює до цього часу заступником директора Інституту психології імені Г. Костюка Національної Академії педагогічних наук України.

До числа кандидатів на участь у конкурсі із обрання ректора ЖДУ ім. І. Франка може увійти і нинішній виконуючий обов’язки ректора вузу професор Андрій Шевчук. Андрій Володимирович, як і його колеги, що можуть стати конкурентами-суперниками у боротьбі за посаду ректора ЖДУ ім. І. Франка, так само пройшов усі «сходинки» службово-педагогічної кар’єри – від асистента кафедри до декана історичного факультету та проректора із виховної роботи рідного для нього вузу. З весни 2017 року виконує обов’язки ректора, і тому абсолютно природнім є бажання Андрія Шевчука позмагатися за найвищу у вузі посаду.

Найприкметнішою рисою нинішньої кампанії із виборів ректора ЖДУ ім. І. Франка є те, що до участі у ній виявилася повністю непричетною влада Житомирської області. Це – однозначно позитивний факт, оскільки відсутність будь-яких видимих спроб впливати на процес обрання ректора найбільшого та найстаршого на Житомирщині вузу – вияв демократії, до якої наше суспільство лише звикає. І, якщо вибори ректора ЖДУ ім. І. Франка пройдуть у дусі чесного, відкритого і рівноправного змагання, це стане запорукою та могутнім підгрунтям подальшого стрімкого розвитку вузу. Усі підстави для оптимістичного сценарію майбутніх виборів очільника славетного вузу сьогодні існують. А тому громада Житомирщини із нетерпінням чекає на оголошення результатів конкурсу, який насправді стане важливою віхою життя нашої області з огляду на тривалу перспективу.

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up