Нова поліція – старі методи

Нова поліція – старі методи

До редакції газети «20 хвилин» звернувся житомирянин, інвалід 2-ї групи Куник Сергій з приводу неправомірних дій з боку працівників Житомирського відділу поліції.

 

Як розповів Сергій Іванович, 2 лютого 2017 року о 9 год. 30 хв. четверо працівників «ВЖРЕП №16» прийшли до нього додому, щоб відключити його квартиру від постачання електроенергії, посилаючись на заборгованість за її споживання. Він повідомив, що заборгованість виникла у зв’язку із неправомірними діями керівництва «ВЖРЕП №16»: вони щомісяця до показників лічильників обліку спожитої електроенергії всіх мешканців будинку додають від 20 до 60 квт. зайвих, однак пояснити чому, за що і за кого вони мають сплачувати зайві гроші, працівники ЖЕКу не можуть, тому Сергій Іванович сплачує тільки за показниками свого лічильника. Ось і з’явилась «заборгованість» майже за три роки.

Як зауважив чоловік, у дев’ятиповерховому будинку, де він проживає, близько 150 квартиронаймачів і, якщо помножити їхню кількість на 30 квт. (саме стільки зайвої електроенергії нарахували за вересень 2017 р.), то маємо 4500 квт. електроенергії невідомих витрат. За словами Сергія Івановича, «з кожного по 50 грн – директору на тулупчик».

Прохання не відключати йому електроенергію та пояснення з приводу заборгованості на працівників ЖЕКу не подіяло і, зламавши викруткою замок металевої коробки, в якому вмонтований лічильник, електрик перерізав проводи, які підключені до лічильника. Сергій Іванович, щоб їх якось налякати та відігнати, взяв у руки пилку. Після цього «жеківці» при трьох свідках з сусідніх квартир повалили його на землю і стали бити кулаками та ногами. Тільки завдяки крикам свідків вибігли ще двоє сусідів та не допустили подальшої розправи.

Відео дня

Екіпаж поліції, який приїхав на виклик, відвіз Сергія Івановича до міського відділу поліції, де він подав заяву про кримінальне правопорушення та, отримавши направлення від слідчого, звернувся до судмедекспертизи. Там його оглянули і склали акт про те, що йому нанесено легкі тілесні ушкодження, які відносяться до кримінального правопорушення згідно з ч.1 ст. 125 КК України.

За три дні, не допитавши свідків - сусідів, самого постраждалого і обвинувачених, без внесення звернення про скоєний злочин до Єдиного реєстру досудового розслідування, як це вимагає КПК України, старший дільничний офіцер поліції Мошківський В. М. написав висновок, що «Сергію Івановичу тілесних ушкоджень завдано не було, і що дані матеріали не містять ознак кримінального злочину». Справу було закрито.

Після оскарження даного висновку через прокуратуру міста заява Сергія Івановича була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкрито провадження по справі за №12017060020004763 і доручено провести розслідування слідчому Шемчуку М. І..

Слідчий Шемчук М. І. знову без допиту свідків і постраждалого, без врахування копії акту судово-медичної експертизи, яку Сергій Іванович надав разом зі скаргою до прокурора міста, виніс постанову про закриття кримінального провадження в зв’язку із малозначимістю.

Слідчий Шемчук вочевидь вважає, що працівники ВЖРЕПів мають право бити мешканців житлових будинків. У постанові пан Шемчук написав, що особи, які скоїли злочин, не встановлені, відсутня також інформація щодо наявності у Сергія Івановича будь-яких тілесних ушкоджень.

Сергій Іванович обурений таким ставленням працівників нової поліції до нього і до виконання своїх обов’язків. Адже їм збільшили заробітну платню в декілька разів і все це за рахунок нас – платників податків.

Журналісти «20 хвилин» зробили запит до поліції з наступними питаннями:

1. Надати нам можливість ознайомитися з «матеріалами перевірки», за якими старший лейтенант поліції Мошківський В. М. написав висновок від 06.02.2017 р.;

2. Надати нам номер справи досудового розслідування по факту нанесення тілесних ушкоджень громадянину Кунику С.І., а також інформацію (ПІП), хто із слідчих проводить досудове розслідування та, у разі його завершення, надати нам висновки даної перевірки.

За нашим запитом надійшла наступна відповідь: «Подія дійсно мала місце. Після проведення необхідних слідчих дій у повному обсязі за наслідками досудового розслідування 16.09.2017 року кримінальне провадження №12017060020004763 від 05.09.2017 року закрите у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення на підставі пункту 2 ч. 1 ст.284 КПК України. Про прийняте рішення проінформовано осіб, інформування яких передбачено кримінально-процесуальним законодавством України».

Не отримавши відповіді на усі свої запитання у запиті, журналісти особисто пішли у міськвідділ поліції та поспілкувались з т.в.о. начальника слідчого відділу Житомирського ВП Сергієм Рудницьким.

«Слідчим Житомирського відділу поліції 16.09.2017 було прийнято рішення про закриття кримінального провадження відповідно до п.2 ч.1 ст. 284 КПК України. Заявник має право відповідно до норм КПК України оскаржити дане рішення. Громадянину буде надана копія постанови про закриття провадження і за бажанням потерпілий може оскаржити його», – повідомив Сергій Рудницький.

На запитання журналістів, як проводилось слідство, адже жодного свідка допитано не було, відповідь була короткою.

«Будь-що коментувати з приводу процесуальних дій в кримінальному провадження я не буду і не маю права, будь-ласка, є рішення слідчого, і заявник Куник має право його оскаржити», – сказав Рудницький.

Ми спробували поспілкуватись і з самим слідчим, який проводив розслідування, однак нічого нового не почули

«Мені була передана справа, згідно якої громадянин Куник – потерпіла особа. Але так само паралельно у нас знаходилась справа, що громадянин Куник – підозрюваний. Зараз по цій справі тривають суди. Враховуючи це, можна було зробити висновок, що Куник просто написав зустрічку для того, щоб його не притягували до відповідальності. Він у показах вказав, що не знав, як налякати жеківців і взяв ніж-пилку, яким можна нанести тілесні ушодження. Судячи з того, що це міг бути самозахист з боку електрика, я і зробив такий висновок», – пояснив слідчий СВ Житомирського ВП Шемчук.

На пряме запитаня, як він проводив слідчі дії, за результатами яких справу закрито у зв’язку з відсутністю злочину по відношенню до Сергія Куника, якщо п'ять свідків, які бачили, як Сергія Куника били, не були допитані, та чи бачив пан Шемчук висновок судмедекспертизи, згідно з яким у чоловіка виявлено легкі тілесні ушкоджння, що відносяться до кримінального прапорушення згідно з ч.1 ст. 125 КК України, знову ж відповідь «маломістка».

«Я вам дав пояснення, як це бачу я, далі Куник звертається до прокуратури, там хай вирішують, скасовувати моє рішення чи ні. На цьому мій коментар закінчено», – сказав Максим Шемчук.

Куник Сергій Іванович був обурений такими відповідями слідчого, зауваживши, що це означає, що тепер до кожного додому можуть приходити, бити їх, і їм за це нічого не буде.

«Звісно, я буду оскаржувати це рішення, піду до прокуратури, до суду, якщо треба, поїду до Києва», – сказав Сергій Куник.

Як і планував, чоловік звернувся до суду зі скаргою на постанову слідчого Житомирського ВП ГУНП в Житомирській обасті Шемчука М. І. від 16 вересня 2017 року про закриття кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 05.09.2017 року.

В обгрунтування скарги посилається на те, що постанова є незаконною та підлягає скасуванню, оскільки прийнята без достатніх підстав, з порушенням принципів кримінально-процесуального законодавства, принципу повного та неупередженого розслідування. Слідчий на судове засідання не з’явився, про час та місце був повідомлений належним чином, що не є перешкодою для розгляду скарги.

Вислухавши пояснення особи, яка подала скаргу та дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

«Слідчим Шемчуком М. І. не допитано п’ять свідків, які могли дати свідчення про вчинення кримінального правопорушення, а також не надано належної правової оцінки акту судово-медичного обстеження Куника С.І. Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку про допущену неповноту з’ясування обставин кримінального правопорушення слідчим, обгрунтованість поданої скарги та наявність підстави для її задоволення. Керуючись ст.ст. 303, 307, 309 КПК України, слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ухвалив: Скаргу задовільнити. Скасувати постанову слідчого СВ Житомирського ГУНП в Житомирській області від 16 вересня 2017 року», – йдеться у тексті ухвали.

Справа дійсно непроста, тому журналісти «20 хвилин» і надалі слідкуватимуть, як представники «нової поліції» будуть проводити розслідування.

Сергій Герман

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (5)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up