«Невидима варта»: у Житомирі відкрили виставку картин про загиблих у війні на Сході працівників СБУ

«Невидима варта»:  у Житомирі відкрили виставку картин про загиблих у війні на Сході працівників СБУ

Колектив Національної академії СБУ 4 лютого презентував виставу-реквієм «Війна без строку…» та виставку картин «Невидима варта», присвячені загиблим співробітникам, серед яких є житомирянин Юрій Возний.

Донести правду про подвиги Героїв і розповісти про боротьбу співробітників СБУ у проведенні АТО, яка часто залишається невидимою, – саме з цією метою, за словами ректора Національної академії СБУ Сергія Кудінова, була створена виставка картин та вистава-реквієм.

«Ідея такого проекту, на жаль, з’явилася через сумні події, коли в неоголошеній війні загинули наші співробітники. Єдине, що можемо зробити ми – це нести пам’ять про них, про їхні вчинки і подвиг. Ми зібрали відеоматеріали про наших співробітників, а потім курсанти Національної академії Служби безпеки України вирішили присвятити їм виставу-реквієм «Війна без строку», — розповідає Сергій Кудінов.

 

Відео дня

 

«Невидима варта» —  це експозиція картин з 19 картин, на яких, зі слів авторки творів Лесі Шиденко, загиблих працівників СБУ намагались зобразити такими, якими вони були за життя – світлини та життєрадісними. Художниця  розповідає, що до малювання її спонукало те, що вона побачила, як поранені військові, що перебувають у шпиталі потребують моральної підтримки.

«Співробітники СБУ – це невидима варта. Ми лицарі, які несуть безпеку на своїх плечах. Трагедія 24 червня 2014 року, коли підбили гелікоптер і дев’ять українських воїнів загинуло, з яких я знала трьох, вразила мене. Там, на чергуванні я вже знала їхні прізвища, а у родинах ще чекали живими сина, тата, чоловіка. На фотографіях з чорними стрічками я не впізнала хлопців, бо за життя вони були інші, усміхнені, щасливіші. Отак виникла ідея створити свою невидиму варту портретів. Подумала, а може намалювати портрет кожного, де він буде посміхатися в оточенні улюблених речей, своєї мрії і це буде передаватися з покоління у покоління», — ділиться  автор картин Леся Шиденко.

 

 

Серед загиблих – 41-річний житомирянин, полковник СБУ Юрій Возний, який трагічно загинув 27 чеврня 2017 р., авто полковника підірвалося у с.Іллінівка Донецької області. У нього залишилися троє дітей, дружина та батьки. Чоловіка посмертно нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеня та орденом «Народний Герой України». Художниця  зобразила Юрія  на фоні Альпійських гір, про які він мріяв. Картину передали рідним загиблого. Крім того, колеги зняли короткий фільм, в якому розповідають про Юрія Возного.

Житомир став 14 містом, де презентували виставу-реквієм та виставку картин. Кошти з пам’ятного вечора передали у Житомирський військовий шпиталь.

Аліна Бойко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 У квітня на Житомирщині сталось 27 ДТП з потерпілими, двоє людей загинули 17:00 Мінреінтеграції: Українцям, які виїхали з ТОТ, на період оформлення документів надається комплексна допомога 16:40 Захисники України можуть безкоштовно отримати евакуаційні візки «Brammer» 16:20 На Звягельщині поліцейські врятували 30-річного чоловіка від самогубства Від читача 17:28 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:00 У Житомирі покажуть норвезький документальний фільм про змагання Norseman 15:42 У міськраді головам правлінь ОСББ роз'яснили, як застосовувати законодавчі зміни на практиці photo_camera 15:23 Відкрито реєстрацію на вступні випробування до магістратури та аспірантури 15:00 Житомирські вибухотехніки поліції розміновують деокуповану частину Харківщини play_circle_filled photo_camera 14:41 На фронті героїчно загинув житомирянин Віталій Святненко 14:21 Житомир потребує донорської крові всіх груп з негативним резусом 14:00 У поминальну неділю організують спецпідвіз до міського цвинтаря, – міськрада 12:41 У Звягелі в ДТП з автобусом постраждав хлопчик-пішохід 12:20 Лікар, якого викрили на хабарі за фальсифікацію діагнозу військовозобов’язаному, не має жодного відношення до ТЦК та СП - заява ТЦК 12:00 Прохолодні ночі і теплі дні - погода у Житомирі 11:40 У Бердичеві екологи виявили факт забруднення річки Гнилоп’ять каналізаційними стоками 11:40 У Житомирі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму (Новини компаній) play_circle_filled 11:00 25 травня у Житомирі відбудеться фестиваль дитячих таборів «Літо разом» 10:41 Спрощено отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника і захисниці 10:19 Житловий комплекс, який збудують для ВПО в Житомирі, матиме надсучасне укриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up