Осінь – саме той сезон, коли активно починають спалювати опале листя.
Спалювання листа надзвичайно шкодить навколишньому середовищу та здоров’ю людей, тому запалюючи кучугуру листя, ви буквально вчиняєте злочин. Найчастіше пожежі відбуваються саме через підпал листя чи сухої трави, тому тут потрібно бути дуже обачними.
Більшість використовує такий застарілий метод утилізації опалого листя лише тому, що не знає про інші, більш правильні та цивілізовані, способи, для прикладу, такі як компостування.
Компостну купу можна зробити де-небудь на краю подвір’я, неподалік джерела води та бажано у місці, куди не потрапляє пряме сонячне проміння. Вичистіть ділянку від дерну та трави. Залиште достатньо місця для того, щоб можна було без перешкод підійти до компостної купи.
Для компостування листя складають у купи шириною 2 метри і висотою до 1,7 метра, в основу купи вкладають до 25 см шару землі. Кожен з шарів листя не має перебільшувати З0 см. На цю ж купу можна скидати пташиний послід, харчові рештки. Кожен з шарів присипають землею. Протягом літа компост 2-3 рази перелопачують. Компост вважається готовим, якщо перетворився на однорідну темну розсипчасту масу. При літній закладці компост дозріває за 2-3 місяці, при осінній – за 6-8.
На додаток до цього компостуються такі речовини як листя, трава, дрібне гілля, шматки шовку та бавовни, стружка, газети та зола. Почніть із заповнення вашої купи 10-сантиметровим шаром листя, шматочків землі або грубого сміття з подвір'я (гілля). Якщо ви додаєте в компостну купу харчові відходи, розбавляйте їх листям, гіллям та іншим органічним сміттям.
Щоб позбавитися неприємного запаху, можна додавати в компостну купу порошок з люцерни. В суху погоду зволожуйте купу водою, але так, щоб вона не стала дуже розм'яклою. Кожні декілька тижнів розкопуйте та розпушуйте купу, щоб у ній циркулювало повітря та рівномірно розподілялась вологість. Не дивуйтесь, якщо ви відчуєте, що компостна купа виділяє тепло або побачите у ній хробаків – все це є частиною процесу розкладу. Не дозволяйте дітям грати у компостній купі.
Зазвичай компост «достигає» за 3-6 місяців після того, як ви почали з ним роботу. На цей час він стає темним та пухким матеріалом. Його корисні властивості зберігатимуться ще 4 роки.
Корисне використання компосту в якості прикореневої підкормки дерев і кущів. Найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. Щорічне прибирання листя в парках призводить за 20 років до 50%-го зниження приросту деревини. Те саме відбувається і на присадибних ділянках, в садах. Правильне компостування не сприяє погіршенню стану здоров'я та не підвищує ризик виникнення пожеж, а фактично є своєрідною допомогою для садів, городів та інших земельних угідь.
Якщо компостування – це більше про те, як можна використати опале листя в повсякденному житті, то є і промислові способи утилізації.
Нещодавно Житомирський картонний комбінат випустив першу промислову партію паперу з опалого листя.
Про це на своїй сторінці у фейсбук написав автор технології Валентин Фречка: «Ми отримали 1,5 тонни паперу із щільністю 90 та 100 г\м2, товщиною 0,2 мм та значенням опору продавлювання 285 кПа. Враховуючи складність процесу, ми досягли ідеальних параметрів, які відображають увесь спектр можливостей листяного волокна.
Наразі ми готуємося до конвертингу виготовленої партії паперу у паперові пакети, проби паперового посуду та картону, сподіваємося на позитивні результати».
Валерія Наумова
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 18 від 25 червня 2025
Читати номер