Не говорити, а робити: як небайдужі мешканці «Соколовського» прагнуть покращити умови проживання у кооперативі

Не говорити, а робити: як небайдужі мешканці «Соколовського» прагнуть покращити умови проживання у кооперативі
Встановлена гойдалка одразу зламалася, ледь не покалічивши дитину

Кожен з нас хоче жити у найкращих умовах, але хотіти замало – час діяти. Небайдужі мешканці садового товариства «Соколовське» звернулися до редакції видання «20 хвилин» з однією метою – розповісти про життя кооперативу та поділитися своїм щирим бажанням змінити умови, які там є зараз, на кращі.

– Я проживаю на масиві разом зі своєю сім’єю з 2008 року, і за цей час ми стикнулися з безліччю проблем: починаючи з розкрадання коштів керівництвом кооперативу, закінчуючи постійними проблемами з електроенергією, – розповідає один з мешканців товариства. – Окрім нас, у кооперативі проживає близько 2 300 людей, і від багатьох з них я чув нарікання на керівництво. Саме це і мотивувало мене прийти і поділитися своєю історією – бажання зробити життя у кооперативі кращим.

  • <

    Відео дня
    /li>

– Основна проблема, яка у нас є, – анархія в бухгалтерії масиву, – чуємо у відповідь. - Правління що хоче, те і робить, ніхто не знає, куди йдуть гроші кооперативу. У бухгалтерії та кошторисі потрібно навести лад! Це моє завдання. У нас занедбані вулиці, дороги, немає нормального освітлення. Проблеми з навчанням дітей у школах і садочках, постійні проблеми з електроенергію через те, що трансформатор старий. А керівництво «відмиває» кошти мешканців товариства.

– Дуже багато мешканців масиву, це й старші, і молодші люди, всі вони мають якісь свої питання. Їх хвилюють нагальні проблеми, але їх вирішити з наявним зараз керівництвом нереально.

Що показав аудит

Роками не отримуючи звітів про діяльність керівництва, мешканці взялися за проведення ревізії своїми силами. Стикаючись з постійним небажанням голови правління Павла Шута надати документи, ініціативна група змогла перевірити лише частину фінансових документів садового товариства.

Проте навіть на цьому етапі можна говорити про системні порушення та сотні тисяч безпідставно витрачених членських внесків жителів масиву. Насамперед це стосується болючого питання підведення газопроводу. Ще у далекому 2012 році мало б розпочатися прокладання газопроводу. Однак, зібравши з членів товариства від 5 тис. гривень і більше, людей залишили ні з чим. По жовтень 2013 року за роботи і матеріали загалом витрачено 1 млн 675,7 тис. грн. Фактично газ підведений до декількох будинків включно з самим головою правління.

Обіцянки завершити роботи переносяться з року в рік. При цьому визначена у 1650 доларів США кінцева вартість робіт через постійне зростання курсу також постійно зростає. Не обходиться і без відповідної корупційної складової. Зокрема, як встановила ревізія, очільник товариства Павло Шут, присвоївши сплачені іншими членами ТОВ «Соколовське» кошти, не оплатив 1251 доларів США внеску. На час аудиту це 30 тис. 649 грн коштів товариства.

Багато питань у перевіряючих виникло з приводу отриманих під звіт 105 тис. 900 грн. За авансовими звітами всі ці кошти надані голові правління. Однак у більшості видаткових ордерів олівцем написано, на що витрачені кошти, без підтверджуючих документів. У багатьох актах не вказані виконавці послуг. А у деяких кошти списувалися за документами, складеними і підписаними головою правління, – сам отримав кошти, сам їх і витратив.

Проте згідно з розділом 4.5 статуту ГО «Садівницьке товариство «Соколовське», голова організації не може розпоряджатися коштами ГО на власний розсуд та за власним бажанням. Він не має права обирати членів Правління чи вирішувати майнові питання ГО на власний розсуд, оскільки право оперативного управління обмежується волею власників майна, тобто членів ГО. Іншими словами, без відома усіх членів товариства, тобто загальних зборів, голова не має права розпоряджатися майном і коштами товариства.

Достеменно невідомо, яким чином взагалі зареєстроване у квітні 1996 року «Садівницьке товариство "Соколовське"» у червні 2017 року перетворилося у громадську організацію. Позачергові збори, як це вказано на титулі нового статуту, не скликалися. Розібратися в питанні законності проведеної перереєстрації міг би протокол № 7, в якому вказана вся інформація стосовно даних зборів, але через відмову голови правління надати його для ознайомлення ревізійній комісії так і вдалося перевірити їх законність.

У вайбер-групі неодноразово порушувалося питання перед Павлом про доведення до відома мешканців масиву про чинний перелік членів товариства та членів правління. Однак, на жаль, щоразу зі сторони голови дане питання ігнорувалося.

Приховування чисельності учасників садового товариства пов'язане з легітимністю проведення зборів. Як тільки буде оголошена справжня кількість членів товариства, усі протоколи втратять свою силу, оскільки жодного разу на зборах не була присутня достатня кількість членів.

Фактично можна говорити, що Павло Шут і правління товариства попросту нехтують іншими мешканцями Соколовського масиву, оскільки замість проведення загальних зборів доля товариства вирішується на власний розсуд головою правління.

Щороку мешканці дізнаються про нову суму вступних і членських внесків, і жодного разу їх не визначили загальними зборами, а лише на власний розсуд голови. 

У травні 2019 року «Садівницьке товариство "Соколовське"» у невідомий для мешканців спосіб приватизовало усі дороги та проїзди до дачних ділянок. Три земельні ділянки площею 2,16, 3,98 і 4,17 га доріг загального користування в один день стали приватними. Водночас дане питання є виключною компетенцією загальних зборів. Хто, коли і з якою метою прийняв рішення про приватизацію – невідомо. Єдиним підписантом документів є Павло Шут, і, очевидно, дані незаконні дії – справа його рук.

Складений акт про виявлені комісією порушення намагалися вручити голові правління. Однак він публічно відмовився його отримувати, і довелося присутнім при цьому членам товариства скласти про це відповідний акт. Особиста заангажованість і небажання бути відкритим призвели до втрати авторитету та довіри до Павла Шута як голови правління. І він оголосив, що з обранням нового голови і членів правління складе свої повноваження.

Обрання нового голови правління

У неділю, 2 серпня, відбулися збори мешканців садового товариства. Напередодні чинний голова правління висунув пропозицію публічно представити програми кандидатів.

Першим до присутніх звернувся кандидат на посаду голови правління Ярослав Дев’ятко. Обіцяючи вирішити наявні у товаристві проблеми, шляхи їх вирішення він так і не запропонував. Мешканці спочатку мають йому повірити, а вже потім кандидат про це подумає.

Найбільш «гарячим» виявилося представлення Надії Стецюри. Вона єдина серед кандидатів була членом правління і мала б розповісти про вже здійснені досягнення. Та на запитання про пророблену за 8 років роботу змогла лише похвалитися розміщеним за декілька днів до зборів дитячим майданчиком. Буквально за декілька годин після зібрання кожен зміг переконатися у якості встановлення гойдалки. Вона попросту розвалилася, ледве не покалічивши дитину, яка в той час на ній каталася.

Водночас пані кандидатка за час участі у правлінні обзавелася чималою кількістю землі на масиві. Під час зустрічі представили докази того, що у її власність відійшло щонайменше 6 садових ділянок.

На запитання про внесені зміни до статуту вона спочатку запевнювала, що не була на той час у правлінні. Коли ж показали протокол з її підписом, свою причетність не стала заперечувати. Однак пояснити, як приймався новий статут товариства без загальних зборів, що є грубим порушенням, не змогла.

Найдовшим і найповнішим був виступ кандидата Валерія Гаращука. На запитання, який його план покращення життя в товаристві, повідомив одразу про декілька чітких кроків.

– Планую побудувати роботу в двох напрямках. Один із напрямків – це приєднання садового товариства «Соколовське» до Житомира. Це відкриє перед мешканцями низку можливостей: офіційна реєстрація у Житомирі, карта житомирянина, можливість безпроблемного влаштування дітей до дитячих садочків та шкіл, пільги для соціальних верств населення, – відповів кандидат.

– І, звісно, місто – це місто, але є життя і на масиві. Найперше навести лад в бухгалтерії, – додав Валерій Гаращук. – Усі заплановані витрати і фактично використані кошти повинні публічно доноситися до мешканців товариства. Інформувати про свою роботу я буду через групу співмешканців у вайбері, а також на дошці оголошень. Наша друга серйозна проблема – електроенергія. У нас застарілі електромережі, які часто залишають людей без світла. Також у нас немає нормальних ліхтарів на вулицях, які встановлюватимуться з коштів. 

Окрему увагу кандидат звернув на важливість ремонту та розчищення доріг. З цією метою орендуватиметься техніка. На додаток до облаштування дитячих та спортивних майданчиків існує план сприяння розвитку тенісу в товаристві. І в цьому є зацікавлений один з мешканців масиву, який готовий займатися з дітьми і долучитися до створення необхідних умов.

Вибори нового керівника товариства «Соколовське» призначені на 8 серпня. Незабаром стане відомо, кому мешканці висловлять довіру і з ким їм все ж таки вдасться розібратися в усіх сьогоднішніх проблемних питаннях.

 

 

Анна Сергієнко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (3)
  • ВАСІЛЬОК

    Чому за року підприємницької діяльності нічого не зробив для дітей, підлітків, а також для громади ГОСТ "СОКОЛОВСЬКЕ"? Чесний,порядний кандидат.
  • Учасник

    Бред полный, Валера лучше рассказал как разливуху продает с под пола, в своих магазинах. нам такой председатель не нужен
  • Учасник

    Цікаво скільки Валерій Гаращук заплатив за те, щоб облити людину багном? Не думали, що Газета "20 хвилин" - гаслом якої є "тільки первірені факти" перетворилася в жовту газетьонку!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up