Нам потрібен торговий центр, а не «Електровимірювач»?

Нам потрібен торговий центр, а не «Електровимірювач»?

У Житомирі, в самому центрі міста, майже закінчили зносити цехи «Електровимірювача» і вже побудовано гіпермаркет. Незабаром - відкриття…

Саме рішення побудувати гіпермаркет будівельних матеріалів в історичному центрі міста виглядає дуже дивно. Але міськый владі здоровий глузд непритаманний, тому в останні роки місто перетворюється на якусь нісенітницю. Достатньо сказати, що досить немає повністю затвердженого Генерального плану міста. Будівництво відбувається не за чітким аргументованим планом розвитку, а там, де забудовник знайшов «вільну» пляму на мапі та за гроші пролобіював власні інтереси в міській раді. Звісно, що депутати - також люди і їм дуже кортить жити краще, але чому за рахунок інтересів громади, які вони обіцяли відстоювати, коли йшли до депутатства?

Крім того, що почав повністю руйнуватися історичний район міста, кількість машин з будматеріалами в самому центрі, де і так постійно затори та аварії, - це просто нонсенс і безглуздя. Поряд знаходиться гімназія № 3, яку керівництво постійно показує першим особам в державі. Що зараз вони будуть показувати: чи гіпермаркет навпроти, чи казино в колишньому готелі – вже невідомо нікому.

Відео дня

Хотілося б нагадати, що тільки недавно житомирський завод «Електровимірювач» відсвяткував своє 55-і річчя. Перші особи області та міста вітали колектив зі святом. Тоді, в лютому 2011 року, Управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю Житомирської облдержадміністрації розповсюджувало гордо такі повідомлення:

«До колективу підприємства і учасників заходу звернувся голова правління ВАТ «Електровимірювач» Сергій Гречко. «У цьому залі сьогодні зібралися люди, на чиї плечі лягла важка ноша створення заводу, починаючи з його побудови. Ці люди забезпечили стрімкий розвиток заводу, пережили разом з ним розвал СРСР, спонтанний перехід на ринкові відносини, важку економічну кризу і, незважаючи ні на що, не дозволили заводу збанкрутувати. Низький вам уклін за це і велика людська вдячність!».

Також всі згадували славетну історію заводу. Підприємство було утворено з метою задоволення потреб народногосподарського комплексу в приладах. Від 25.07.1956 року уряд СРСР прийняв постанову № 1009 «Про розвиток приладобудування» і відповідний наказ Мінелектротехпрому про будівництво в місті Житомирі заводу «Електровимірювач» зі спеціалізацією - виробництво універсальних переносних електроприладів. До кінця 1956 року підприємством було виготовлено першу продукцію - малогабаритний вимикач, а з 1957 року розпочато серійне виробництво продукції.

На базі ВАТ «Електровимірювач» і Житомирського державного університету ім. І. Франка Міністерством науки і освіти України в 2004 році був створений науково-виробничий комплекс, яким освоєно виробництво комплектів приладів і допоміжного обладнання для кабінетів фізики шкіл та інших навчальних закладів.

За роки існування «Електровимірювач» його співробітники розробили більше 60 різних типів аналогових і цифрових приладів і виготовили більше 25 млн. екземплярів приладів.

У 1962-1964 роки на заводі «Електровимірювач» був створений перший в СРСР промисловий електромузичний інструмент - електроорган «Естрадін».

У 1978 році завод став головним підприємством виробничого об'єднання «Електровимірювач».

До початку 1980-х років завод був оснащений високопродуктивними автоматизованими верстатами і спеціалізувався на виробництві стрілочних і цифрових комбінованих приладів, частотно-аналізуючої апаратури, інформаційно-вимірювальних систем, а також випускав клавішні електронні музичні інструменти.

У 1993 році Кабінет Міністрів України прийняв рішення про приватизацію підприємства з залученням іноземних інвестицій.

У травні 1994 року з метою оптимізації витрат підприємства за розпорядженням Кабінету міністрів України дитячий садок № 45 для дітей працівників заводу був знятий з балансу заводу і переданий в комунальну власність Житомирської області.

У 1996 році державний завод був перетворений у відкрите акціонерне товариство.

У серпні 1997 року завод був включений в перелік підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України.

У 1998 році завод був офіційно визнаний банкрутом, щоб розрахуватися з боргами підприємства, за рішенням Житомирської обласної податкової інспекції весь автопарк підприємства був конфіскований і виставлений на продаж. Також в 1998 році з балансу підприємства було знято стадіон «Електровимірювач» на вулиці Домбровського (надалі перетворений в ринок).

У 2005 році завод освоїв виробництво нової продукції: приладової дошки для легкового автомобіля ZAZ Lanos.

У 2007 році розроблений конструкторським бюро заводу комплекс мішеневого обладнання для стрільбищ пройшов державні випробування і 3 серпня 2007 року було прийнято на озброєння збройних сил України, після чого завод отримав замовлення міністерства оборони України на виготовлення партії тренажерів для армійських полігонів.

2007 рік завод закінчив із прибутком 540 тис. гривень.

У 2008 році економічна криза ускладнила становище заводу. Хоча в 2008 році завод випустив 19462 шт. електроприладів і завершив рік з прибутком в розмірі 1 745 тис. гривень, на початку 2009 року завод був змушений перейти на неповний робочий тиждень і відправити в неоплачуєму відпустку 100 з 375 працівників. У 2009 році завод скоротив виробництво на 81,84% (було випущено 4318 шт. електроприладів) і завершив рік зі збитками в розмірі 1 837 тис. гривень.

До початку 2011 року підприємство випускало більше 20 найменувань приладів і обладнання.

У березні 2014 року на заводі продовжували працювати три з шести цехів, кількість працівників підприємства становила 300 осіб.

У січні 2015 року було оголошено про намір залучити житомирські заводи «Електровимірювач», «ЕКТА» і «Промавтоматика» до виробництва безпілотних літальних апаратів.

Але всього цього не сталося, і завод, який мав колись величезні замовлення та працював на обороноздатність країни, зараз зруйнований. Там вже всеціло панують продавці. Продавати – не виробляти. 

Біля двох років тому колишній головний архітектор Житомира Юрій Безбородов у Фейсбуці написав: «ПП «Проспект-Проект» працює над проектом реновації «Електровимірювача», який, маю надію, буде мати нетиповий для таких будівель фасад, та отримає перед входами не тільки паркування, а й пішохідні зони».

Але насправді в лютому 2019 року почали проводити демонтаж одного з корпусів колишнього заводу «Електровимірювач». По місту одразу пішли чутки, що замість корпусу заводу побудують будівельний супермаркет. Так і сталося.

Пропонуємо подивитися на фото, як зараз виглядає прохідна заводу та частина території, де зараз знаходяться торгівельні павільйони гіпермаркету будівельних матеріалів. В історичному центрі міста!

 

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up