На Житомирщині запроваджують нові технології в лісове насінництво

На Житомирщині запроваджують нові технології в лісове насінництво

Нову шишкосушарню нещодавно запустили в роботу в Радомишльському держлісгоспі Житомирського обласного управління лісомисливського господарства.

Тепер на базі Білківського лісництва цього підприємства повноцінно функціонує сучасний лісонасіннєвий копмлекс, котрий складається із шишкосушарні та насіннєсховища на 2 холодильних камери загальним об'ємом 52 кубічних метри.

Комплекс (наразі такого типу – єдиний в області) обладнаний з використанням сучасних технологій, котрі забезпечуть збереження високих показників якості насіння на усіх етапах:  від збирання до висівання.

Відео дня

 «Спочатку привезену з лісу шишку ми поміщаємо в спеціальний барабан,  - розповідає помічник лісничого Білківського лісництва Олександр Гальченко. – Барабан обертається і таким чином відбувається очищення шишок від хвої, гіллячок та нестандартних екзеплярів. Далі очищені шишки поміщаємо до сушильних шаф, де оптимальна для висушування температура підтримується автоматично».

В сушильну шафу одночасно можна завантажити близько 100 кг шишок. В залежності від вологості час сушіння займає від 8 до 24 годин.

Після того, як шишки розкриються, в тій же барабанній установці з них витрушують насінинки-крилатки. Після обезкрилювання  в спеціальному сепараторі насіння очищують від сміття, вибраковують порожнє та пошкоджене.  Наступним етапом насіння проходить дезінфекцію і висушується в спеціальній сушарці.

Усі процеси в роботі шишкосушарні автоматизовані, сушильні шафи працюють на електриці. Усе обладанння – вітчизняного виробництва.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up