На Житомирщині ОТГ укладають договори про співпрацю

На Житомирщині ОТГ укладають договори про співпрацю

У вівторок, 10 жовтня, команда Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування відвідала Хорошівську міську ОТГ аби обговорити перспективи укладання договорів про співробітництво із сусідніми Іршанською та Новоборівською ОТГ.

«Сьогодні у нас складається така ситуація, що більшість районних закладів соціальної інфраструктури знаходяться у Хорошеві, і вони обслуговують мешканців всього району, але у перспективі фінансуватимемо ці заклади ми. Тому сьогодні ми маємо знайти вирішення цих проблем разом», - переконаний Володимир Столярчук, голова Хорошівської міської ОТГ.

Ці договори передбачають спільне фінансування різними громадами структур, які покликані вирішувати проблеми цих громад. Наразі таких договорів в Україні вже підписано понад 104, на Житомирщину припадає 4.

Три угоди укладенні між Олевською міською ОТГ та Білокоровицькою сільською ОТГ для спільного фінансування дитячо-юнацької школи, трудового архіву та територіального центру.

Відео дня

«Згідно цих угод діти із Білокоровицької ОТГ будуть навчатись у спортшколі Олевська, таким чином сільська громада економить кошти, адже мусить витрачатись на відкриття своєї власної школи, а в Олевську заробляють гроші, адже дітей у місцевій спортшколі навчається більше.», - розповів Сергій Романович, експерт із децентралізації Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування.

На сьогодні держава сформувала всі необхідні правові механізми для вирішення більшості існуючих проблем у об’єднаних громадах. ОТГ, які не у змозі самостійно утримувати пожежну частину чи комунальне підприємство із вивозу побутових відходів, або мають потребу у навчанні дітей у музичній школі, яку утримувати не мають коштів об’єднують свої ресурси та зусилля у рамках договорів про співробітництво територіальних громад.

Хорошівська, Іршанська та Новоборівська громади мають спільні інтереси у сфері архівної діяльності, вивезення та утилізації ТПВ, надання медичних послуг та позашкільної освіти. Наразі на підготовчому етапі перебувають договори про співробітництво ще декількох громад області. До кінця року вони мають запрацювати.

«У кожній ОТГ є велика кількість проблем, які потребують ресурсів для вирішення. Договори про співробітництво територіальних громад – це реальний механізм їх вирішення, адже немає проблем, які не можна виріши, є проблеми, які не хочуть вирішувати», - наголосив Василь Невмержицький, керівник Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування.

Громади, які мають не велику кількість населення та мінімальний бюджет, мають використовувати такі договори аби створити ефективну систему управління та розвитку територій. Але підготовка та підписання відповідних договорів потребує не лише прагнення вирішити проблеми, а й відповідних знань. Житомирський центр розвитку місцевого самоврядування проводить відповідну роботу із навчання управлінців ОТГ регіону та сприяє формуванню відповідних компетенцій керівників громад.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:51 У Попільні під колесами потяга загинула 33-річна жінка 16:21 У Житомирі вшанували пам’ять жертв Чорнобиля до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи photo_camera 16:00 СБУ і Нацполіція затримали «чорних зброярів», які намагались продати криміналітету трофейні гранатомети та вибухівку photo_camera 15:39 Вихідні принесуть в Україну суху і теплу погоду Від читача 14:27 «Від традицій до сучасності». У Житомирі проведуть великодній майстерклас із розпису писанок 15:20 Житель Андрушівської ТГ «заробляв», користуючись підробленим посвідченням водія 15:00 25 квітня рятувальники відкачали близько 400 кубів води з домогосподарств області photo_camera 14:41 У Бердичеві підприємиця організувала підпільний бізнес з продажу цигарок: комерсантці повідомили про підозру photo_camera 14:39 Видатки бюджету області за 3 місяці склали 3,8 мільярда гривень 14:00 На Житомирщині затримали керівника благодійного фонду, який торгував автомобілями, ввезеними для ЗСУ photo_camera 13:00 Житомир в Instagram: погодний калейдоскоп 12:39 Житомир та Гауда мають намір стати партнерами photo_camera 12:19 Застрелив дружину з ревнощів – жителя Бердичівського району ув’язнили на 7 років і 6 місяців 12:02 Радомишльська громада розповіла колегам як налагоджувати міжнародну співпрацю 11:43 У Житомирському районі знайшли схрон з боєприпасами, в Чуднівському – рушницю та самопал photo_camera 11:20 Розмір шкоди, нанесеної довкіллю КП «Автотранспортне підприємство 0628», яке обслуговує міське сміттєзвалище, становить майже 840 тис. грн 11:00 В Оліївській громаді - ДТП з трьома травмованими, серед яких 12-річна дитина 10:41 Поліція розшукує 77-річного жителя Овруччини 10:20 На клумбах Житомира цьогоріч планують висадити понад 80 тисяч квітів photo_camera 10:00 До 4-х років позбавлення волі з іспитовим строком засудили матір, яка покусала власну дитину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up