На що перетворилась ДАІ та які зміни чекають водіїв

На що перетворилась ДАІ та які зміни чекають водіїв
Реформація досягла свого піку – ліквідація ДАІ та введення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері гарантування безпеки дорожнього руху.

Від 7 листопада 2015 року в Україні набрали чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Чого очікувати від нової структури та як приготуватися до змін на дорозі, дізнавались журналісти «20 хвилин».

Утворено управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Житомирській області. Поки про список повноважень нової структури говорити зарано, але відділ управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Житомирській області прокоментував найголовніші адміністративні зміни.

Відео дня

Відеонагляд, фіксація порушень та штрафи

Порушення на дорогах фіксуватимуть не лише працівники поліції, а й технічні засоби для фотозйомки або відеозапису в автоматичному режимі (де встановлять камери фіксації, ще невідомо). Повідомлення про порушення ПДР, які були зафіксовані в автоматичному режимі, протягом 3 днів надсилатиметься водію поштою, телефоном або на електронну адресу – якщо водій зареєструється на відповідному сайті.

Штраф за порушення, зафіксоване в автоматичному режимі, слід сплатити протягом одного місяця або оскаржити впродовж 10 днів, інакше доведеться платити вдвічі більше. Відомо також, що сума штрафу зменшиться на 50 %, якщо порушник сплатить його протягом 5 днів. У разі несплати штрафу протягом тридцяти днів від дня вручення постанови стягується пеня у подвійному розмірі штрафу. Якщо ж водій не сплатить штраф і пеню протягом тридцяти днів від дня виникнення підстав для її стягнення, відповідна постанова підлягає примусовому виконанню.

Відповідно до закону: «Примусове виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху не звільняє від сплати пені».

Система балів та «права» евакуаторів

Згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», кожному громадянину, який має право керування транспортним засобом, щороку з початку року (чи дня отримання права керування транспортним засобом) і до кінця року нараховується 150 балів.

У разі фіксації правопорушення в автоматичному режимі вираховується кількість штрафних балів, передбачених відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Розрахунок балами діє лише за умови фото- й відеофіксації. У разі, якщо порушника зупинив поліцейський, розрахунок баловими накопиченнями не дозволяється. Балами можна розрахуватися за всі порушення, які зафіксовані в автоматичному режимі спеціальними технічними засобами.

Евакуатори ж матимуть право забирати на штрафмайданчик автомобілі лише тоді, коли розміщення затриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху.

До переліку порушень, за які можна розрахуватися балами, входять усі ті, що зафіксовані в автоматичному режимі.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА Від читача 14:20 Маленьким житомирчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут…
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up