На Михайлівській у Житомирі провели акцію на підтримку людей з синдромом Дауна

На Михайлівській у Житомирі провели акцію на підтримку людей з синдромом Дауна

"Сонячні" діти. 21 березня щороку світ відзначає день людей з синдромом Дауна. Сьогодні на головній пішохідній вулиці міста відбувся важливий захід — «Акція на підтримку дітей з синдромом Дауна».

Місія акції — донести до громадськості, що «сонячні »дітки є повноцінними членами суспільства. Синдром — одна з ознак людства, а не вада. Ірина Ковальчук, начальниця управління сім’ї, молоді та спорту каже: «У зв’язку з COVID та початком повномасштабної війни захід не проводився вже два роки. Діти не повинні страждати і увага до них має бути акцентованою, тому що вони живуть в суспільстві і так само потребують спеціальних занять, додаткового фінансування, соціалізації в суспільстві, тому ми вирішили зробити цю акцію більш публічною, розповісти про те, що в них є специфічні особливості розвитку, а не питання інвалідності, тому для них потрібен трішечки інший формат навчання. Для них так само важливе працевлаштування, коли вони стають дорослими. І всі ці теми піднімаються 21 березня у всьому світі, адже це міжнародний день дітей з синдромом Дауна. Це люди в яких всього на одну хромосому більше, вони дуже позитивні, вони не вміють злитися та ображатися, тому вони більш вразливі. В громадській організації «Діти Сонця» проводяться різноманітні заняття з спеціалістами, від арт-терапії до спеціалізованих занять з логопедами та психологами. Мета кольорових шкарпеток – привернути увагу людей і відчути, як це бути не таким як всі, коли на тебе звертають увагу».

«Наша організація батьківська, ми проводимо безліч заходів для соціалізації дітей. Нещодавно ми запланували навчити їх шити: спочатку мам, а потім дітей. Ми мріємо, щоб наші діти навчалися в звичайних школах, разом з іншими дітьми. 16 березня нашій організації виповнилося 11 років, за цей час відбулося багато позитивних змін. Багато випускників організації вже працюють в приватних кондитерських, в мережах супермаркетів», — говорить пані Сніжана, мама «сонячної» дитини.

Її дочці Веронічці 15 років, вона навчається у 9-му класі, мріє стати відомою співачкою, навчалася гри на фортепіано. «Я дуже люблю подорожувати, в Лондоні ходила в театр, займалася театральними службами» — розповідає про себе дівчинка.

Відео дня

Мама п’ятнадцятирічного Івана, Людмила Анатоліївна Рибчинська, заступниця громадської організації «Діти Сонця», дуже вдячна педагогічному колективу за те, що син повернувся в школу, особливо вдячна першій вчительці. Жінка називає її вчителькою від Бога. Для її сина важливим є інклюзивне навчання, щоб поруч були діти.

Заступниця міського голови, Марія Місюрова ділиться враженнями від заходу: «Ці діти нас вчать тому, що потрібно бути добрими. Ми з багатьма родинами знайомі особисто. Їх не дарма називають «сонячними», подивіться на їхні посмішки, щирі обійми. Вони роблять цей світ кращим та добрішим».

Житомирська обласна ГО "Діти Сонця"

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up