На Байковому кладовищі у Києві відзначили 70-у річницю з дня народження космонавта Леоніда Каденюка

На Байковому кладовищі у Києві відзначили 70-у річницю з дня народження космонавта Леоніда Каденюка

28 січня народився перший громадянин незалежної України, який побував на навколоземній орбіті, український астронавт, Герой України Леонід Каденюк. З нагоди 70-ї річниці з дня народження Леоніда Каденюка на Байковому кладовищі у Києві відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятника космонавту.

Як повідомила пресслужба обласної ради, участь у покладанні взяв голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

«Леонід Каденюк - надзвичайно вагома постать для української історії і я пишаюсь, що пам'ятник, до якого ми сьогодні поклали квіти, є результатом піврічної роботи наших каменярів з Коростишівського району. Цей пам'ятник цілком виготовили із Покостівського граніту Житомирщини. А автором скульптури є відомий український художник-монументаліст, Народний художник України Анатолій Гайдамака», - зазначив голова обласної ради.

Завітав Володимир Федоренко і у Державне космічне агентство України, де відбулась зустріч членів регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся». Угоду про його створення було підписано у Житомирі 12 січня 2020 року у день відзначення 113-у річниці від дня народження видатного конструктора Сергія Корольова.

Відео дня

У заходах зокрема взяли участь  Голова Державного космічного агентства України  Михайло Лев, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Олександр Федько, депутат Житомирської міської ради Іван Мартинчук, Президент регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся» та директор Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова  Ірина Дячук, начальник Національного центру управління та випробувань космічних засобів Володимир Присяжний,  перший віце-президент Аерокосмічного товариства України Едуард Кузнєцов, ректор Поліського національного університету  Олег Скидан та полковник, заступник начальника Житомирського військового інституту ім. С.П. Корольова з навчальної та наукової роботи Ігор Сащук. 

Під час зустрічі обговорювали результати роботи кластера за минулий рік, зокрема реалізацію кількох успішних проєктів, та напрямки роботи на 2021 рік відповідно до Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки.

«Підписання угоди про створення регіонального інноваційно-космічного кластеру стало важливим кроком у розвитку сучасних космічних і геоінформаційних систем та технологій, які дадуть можливість вирішити проблеми інформаційної, продовольчої, економічної та екологічної безпеки. Це і збереження історико-культурної спадщини, і створення привабливого туристичного продукту, і система дистанційного зондування землі, яка дозволяє в режимі реального часу відслідковувати стан пожежної безпеки та посівних площ конкретної території. Минулого року ми почали цей шлях і маємо не тільки трансформувати Житомирщину у інноваційний та високотехнологічний регіон, а й підняти тим самим імідж України, як справжньої космічної держави», - зауважив Володимир Федоренко.

Голова обласної ради також розказав про наміри побудувати біля аеропорту у Житомирі потужний індустріальний парк, територія якого займе щонайменше 100 га, та перенести туди музей космонавтики, що дасть можливість його розширити, осучаснити, створити лекційні зали та облаштувати поруч майданчик для парковки, чого наразі не можливо реалізувати у нинішньому місці знаходження музею.

Голова Державного космічного агентства України  Михайло Лев розповів, що Україна тільки зараз почала рухатися в напрямку прийняття космічної програми, яку не мала три роки.

«Багато людей не знають про музеї Корольова, про Каденюка. Люди, які тут знаходяться розуміють цінність космічного минулого і перспективу космічного майбутнього. Нам потрібно об'єднувати зусилля, залучати Верховну Раду, офіс Президента. Те, що залежить від нас – закладемо бюджет в космічну програму, яка буде готова в лютому», - сказав  Михайло Лев.

Президент України вже неодноразово говорив, що має амбітні плани відновити космічну галузь у нашій державі. І регіональний кластер «Полісся», за словами голови Житомирської обласної ради, займає одну з ключових позицій у цьому напрямку, адже його діяльність сприяє розвитку перспективних космічних технологій та здійснює підготовку кадрів космічної сфери.

Директор Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова Ірина Дячук наголосила, що 2021 для всього світу є ювілейним – 60 років від польоту людини в космос і запросила Державне космічне агентство України стати співорганізатором заходів у Житомирі. Також директор музею запропонувала обрати нового Президента регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся».

Ним став ректор Поліського національного університету  Олег Скидан.

«Наш кластер унікальний і дієвий, бо кожен представник влади, бізнесу, культури і науки відповідає за свій сегмент і доповнює один одного. Дякую за довіру», - сказав новообраний Президент інноваційно-космічного кластера.

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка"
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up